Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

Σαράντα μέρες μετά την ενανθρώπηση του Κυρίου μας, όπως προέβλεπε ο νόμος του Μωυσή, η Θεοτόκος προσέφερε τον Ιησού στο ναό, για να δεχθεί την ευλογία του ιερέα. Εκεί Τον υποδέχθηκε ο γέροντας Συμεών λέγοντας: «Τώρα μπορείς να πάρεις τον δούλο Σου Κύριε, σύμφωνα με το θέλημά Σου, γιατί είδαν τα μάτια μου τη σωτηρία που έστειλες, φως για τα έθνη και δόξα στον Ισραήλ»!

Ύστερα κοίταξε τη μητέρα, της έδωσε το παιδί, την ευλόγησε και της είπε: «Το παιδί αυτό θα γίνει αιτία να αναστηθούν οι λαοί, να σωθεί ο κόσμος, αλλά τη δική σου καρδιά θα την τρυπήσει ρομφαία»! Ήταν μια προφητεία για Πάθη του Χριστού που θα σπάραζαν τη μητέρα Του. Θαύμασαν γι’ αυτά τα λόγια ο Ιωσήφ και η Μαρία που είχαν δει, άλλωστε, τόσα παράξενα από την ώρα που ο Αρχάγγελος έφερε τη χαρούμενη είδηση στην Παρθένο της Ναζαρέτ.

Και να, την ίδια στιγμή μια άλλη προφητική φωνή ακούστηκε! Μια χήρα, ογδόντα πέντε χρονών, από τη φυλή Ασσήρ, η Άννα η κόρη του Φανουήλ, πλησίασε τη νέα μητέρα κι ευλόγησε το παιδί επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Συμεών!

Αυτήν την «Υποδοχή του Κυρίου» η Εκκλησία μας την ονομάζει «Υπαπαντή» και την εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στους ναούς που πανηγυρίζουν την ημέρα αυτή είναι και ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου στην πανέμορφη Βορδόνια. Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013, τελέσθηκε λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ενώ έψαλλε βυζαντινός χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Πέτρος ο Πελοποννήσιος» αποτελούμενος από τους Ιεροψάλτες Κωνσταντίνο Σμυρνιό, Γεώργιο Σουχλέρη, Αργύρη Πήλιουρα και Βασίλειο Αδαμάκο με χοράρχη τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Γεώργιο Προκοπίου. Στο ισοκράτημα ήταν οι αδελφοί Ευάγγελος και Ιωάννης Μητράκος.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο αντιδήμαρχος και νοσοκομειακός ιατρός κ. Παρασκευάς Καλομοίρης, βορδονιάτης στην καταγωγή, καθώς και οι δημοτικοί πάρεδροι. Προς το τέλος του εσπερινού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος εξήρε ιδιαίτερα την παρουσία των μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Πέτρος ο Πελοποννήσιος».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών κ. Ιωάννης Μερεκούλιας, ο χοράρχης κ. Γεώργιος Προκοπίου και τα Μέλη του Συλλόγου ευχαριστούν τον εφημέριο Βορδόνιας π. Σπυρίδωνα Καλομοίρη για την πρόσκλησή του και για την όλη φιλόξενία του.