ΣΠΑΡΤΗ. Κενό γράμμα φαίνονται να είναι οι δεσμεύσεις αλλά και οι εξαγγελίες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το «θρυλικό» έργο της παράκαμψης των Βουτιάνων. Το συγκεκριμένο οδικό έργο έχει ήδη στοιχίσει δυσανάλογα στους πολίτες αφού η πρώτη εργολαβία αστόχησε με αποτέλεσμα το έργο να βυθιστεί…

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress,gr οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους είχαν σοβαρές ενστάσεις για το συγκεκριμένο έργο τις οποίες όμως ξεπεράστηκαν εύκολα μπροστά στις πολιτικές και τοπικιστικές σκοπιμότητες. Έτσι ενώ ήταν στα σχέδια ο δρόμος Λεύκτρο – Σπάρτη, η Ελληνική Πολιτεία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου επέμεινε, τόσο στη χάραξη όσο και στην επιδιόρθωση στην επιδιόρθωση του έργου.

Σήμερα και το έργο της επιδιόρθωσης καταρρέει και βυθίζεται αφήνοντας αμήχανους τους εργολάβους και άναυδους τους πολίτες. Μπορεί μεν, η νέα παρέμβαση να στοιχίσει 2 εκατ. ευρώ, και όχι κάποιες δεκάδες που κάποιοι προωθούσαν, ωστόσο το πρόβλημα δεν λύθηκε.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του notospress.gr το έργο έχει αρχίσει και πάλι να βυθίζεται. Ενδέχεται να μην υπάρχει λύση για το έντονο πρόβλημα στο σημείο που «ρουφάει» τα εκατομμύρια σαν χαλίκια. Θυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας πριν από έναν χρόνο έλεγαν ότι «Τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμη η παράκαμψη των Βουτιάνων».

«Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να επισπεύσει τις ενέργειές της και να ενημερωθούν οι πολίτες της Πελοποννήσου για το τι έγινε με τα έργα στη Λακωνία που κατέρρευσαν», ανέφερε πριν από ένα χρόνο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο περιθώριο της συνεδρίασης του Π.Σ.

Η ενημέρωση Τατούλη, τότε, έγινε μετά τις παρεμβάσεις περιφερειακών συμβουλίων όπως ο Σπ. Φλώρος όχι μόνο για το έργο της παράκαμψης των Βουτιάνων, που κατέρρευσε αμέσως μετά την παράδοσή του στην κυκλοφορία, αλλά και για οδικά έργα της Λακωνίας που δεν ήταν άρτια ή δεν παραδόθηκαν ποτέ.

“Οι μαϊμουδιές τελείωσαν”, είπε, τότε, χαρακτηριστικά ο Σπ. Φλώρος και προεξόφλησε (το αυτονόητο) ότι κάθε εργολάβος πρέπει να γνωρίζει ότι έργο που δεν θα είναι άρτιο δεν θα παραλαμβάνεται. Για το έργο της Σελλασίας τόνισε ότι «στοίχισε περισσότερο και από την Αττική Οδό».

Ο κ. Τατούλης τόνισε πως η Περιφέρεια πήρε το ρίσκο να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία με πολύ λιγότερα χρήματα, (υπήρχε σχετική ενδιαφέρουσα πρόταση του Γ Πουλοκέφαλου. Το έργο της παράκαμψης των Βουτιάνων, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα, δημοπρατήθηκε στις 14 Μαρτίου, θα κοστίσει 2 εκατομμύρια ευρώ, θα έπρεπε να είναι έτοιμο μέσα σε 6 μήνες, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2013. Σήμερα τα φαινόμενα δείχνουν ότι το έργο έχει προβλήματα.

Μάλιστα φήμες θέλουν τους τεχνικούς να επεξεργάζονται τη λύση με την μετατόπιση του άξονα του οδικού δικτύου ώστε να αποφευχθεί το σημείο βύθισης. Αυτή η λύση όμως θα είναι χρονοβόρα, επιβάλει απαλλοτριώσεις και βέβαια πολλά χρήματα.