ΣΠΑΡΤΗ. Η Λακωνία χαίρει που τιμά, μνημονεύει και επικαλείται πλειάδα Αγίων και Οσίων που είτε κατάγονται είτε έδρασαν και αγίασαν στους τόπους της.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, δεύτερη Κυριακή της Σαρακοστής, η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης τίμησε τους Αγίους της με λαμπρές Εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και με την ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπάρτης, όπου κι έχει καθιερωθεί να τιμάται η μνήμη τους.

Όπως ανέφερε, από άμβωνος, ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, κύριος και σημαντικός σκοπός και πόθος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου ήταν η διερεύνηση και ανάδειξη του Βίου και του Προσώπου των Αγίων που έχουν ποτίσει με δάκρυα προσευχής κι αίμα θυσίας τα χώματα της Λακωνίας, καθαγιάζοντάς τα και σκοπός η πρέπουσα απόδοση τιμής.

Μέσα από έρευνα, γραφές, μαρτυρίες, εκδόσεις και με ιδιαίτερη προσευχή και προσοχή, ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, ευτύχησε, επί των ημερών της επισκοπικής διακονίας του να «αναστηθούν», «αναρτηθούν» και «τιμηθούν» από Κλήρο, Αρχές και λαό οι Λάκωνες Άγιοι και Όσιοι.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της 30ης Μαρτίου, στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Σπάρτης μια εμπνευσμένη αγιογραφία του Ιωάννη Βοριά με τις άφθαρτες μορφές 24 Αγίων κι Οσίων απέκτησε τη θέση της στο Εικονοστάσι που προοριζόταν για το σκοπό αυτό, και στο οποίο αναμένεται χιλιάδες Λάκωνες πιστοί να αποθέτουν ελπίδες και προσευχές για τη συνηγορία και μεσολάβηση στο Χριστό:

Των εν Αγίοις Πατέρων Ιεραρχών ημών Ισίδωρου Κωνσταντινουπόλεως, Θεοκλήτου Λακεδαιμονίας, Πέτρου, Παύλου και Θεοφάνους των Επισκόπων Μονεμβασίας και Φωτίου Επισκόπου Κιέβου.

Των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων ημών των εν ασκήσει λαμψάντων, Νίκωνος του Μετανοείτε του πολιούχου και προστάτου της Σπάρτης, Γεωργίου και Θωμά των εν Μαλεώ ασκησάντων, Γρηγορίου του Μυστριώτου, Λεοντίου του Μονεμβασιώτου, Μαξίμου του Γραικού, Σεραπίωνος του Σινδονίου, Θεοδώρου του εν Κυθήροις, Ρωμανού του επι την σκλέπαν, Γαλακτίωνος του εξ Αναβρυτής και Ηλία του Νέου.

Των Οσίων Μητέρων ημών, Υπομονής και Μάρθας.

Των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων Νεοφύτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας, Ιωάννου του Μονεμβασιώτου, Ρωμανού του εκ Δημηνίτσης, Δημητρίου του εκ Θησόας και Ιωάννου του εκ Τουρκολέκα.

Σύσσωμο το εκκλησίασμα τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της 31ης; Μαρτίου προσευχήθηκε για την λυτρωτική ανάδειξη και «αναστήλωση» των Αγίων και Οσίων που κατάγονται από ή έδρασαν στη Λακωνία.

Σχετική έκδοση που κυκλοφορεί με τον Βίο των Αγίων και Οσίων φέρει την υπογραφή του λάκωνα φιλολόγου Πέτρου Βλαχάκου ενώ σύντομα θα εκδοθεί και η Ιερή Ακολουθία των Λακώνων Αγίων που έχει συντάξει ο εκ Μάνης καταγόμενος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ (Φραγκάκος)