ΓΥΘΕΙΟ. Δυσβάσταχτο φορτίο για τους επαγγελματίες της Λακωνίας αναμένεται να είναι το άρθρο και η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία ορίζουν αναδρομική καταβολή από 1η Μαΐου 2010 σημαντικών ποσών ως ασφαλιστικές εισφορές. Αντιδρώντας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Κων. Πανδής ζητεί, με επιστολή του προς το Υπουργείο Εργασίας, την ανάκληση εφαρμογής της απόφασης για τους επαγγελματίες που έχουν λάβει απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ και δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές.

Η επιστολή του κ. Πανδή έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν 3050/02 και τις προϊσχύουσες μορφές του, ο ΟΑΕΕ είχε εκδώσει απαλλακτικές βεβαιώσεις σε πολλούς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές, βάσει των οποίων απαλλάχτηκαν από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Πετά την παρέλευση τριετίας καλούνται να προσκομίσουν εκκαθαριστικά σημειώματα των τριών τελευταίων ετών προκειμένου να καθοριστεί η υποχρέωση ή μη ασφάλισής τους στο Ταμείο με βάση το εισοδηματικό κριτήριο. Με βάση το άρθρο 25 του Ν 3846/2010 και της 80/30-09-2010 εγκυκλίου του Υπουργείου σας, καλούνται να καταβάλουν αναδρομικά, ήτοι από 01/05/2010, σημαντικά ποσά ως ασφαλιστικές εισφορές.

Επειδή:
• Οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν είχαν καμία ενημέρωση για την αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος από τον ΟΑΕΕ
• Η διάταξη του άρθρου αυτού συνιστά παραβίαση της αρχής της μη αναδρομικότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται στα άρθρα 26, 43, 72 παρ 2 και 20 του Συντάγματος, καθόσον οι διοικητικές πράξεις δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ και πολύ δε περισσότερο να παράγουν συνέπειες ανατρέχουσες σε χρονικό σημείο παλαιότερο της έκδοσής τους ή της δημοσίευσής τους όπου απαιτείται.
• Παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων στο προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς, στη αρχή της χρηστής διοίκησης, της καλής πίστης και της ισότητας, εμπιστοσύνη απαραίτητη για την ασφάλεια δικαίου που αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας.
• Παραβιάζεται η αρχή της απαγόρευσης της διπλής ασφάλισης, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 39 του Ν 2084/92 και της τυπικής ασφάλισης, καθόσον πολλοί από τους επαγγελματίες ήταν ασφαλισμένοι σε έτερους φορείς κύριας ασφάλισης και έχουν καταβάλει για το εν λόγω διάστημα τις εισφορές τους.
• Παραβιάζεται η αρχή της προηγούμενης ακρόασης δηλαδή του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας αλλά και του άρθρου 20 του Συντάγματος με το οποίο ορίζεται ότι για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος δικαιωμάτων ή συμφερόντων θα πρέπει να κληθεί ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση.
• Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας του άρθρου 25 παρ 1δ΄του Συντάγματος μιας και το επαχθές μέτρο υπερτερεί σε μειονεκτήματα για τον ιδιώτη έναντι του εξυπηρετούμενου δημοσίου συμφέροντος.
• Και ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμά του εντόπισε την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που θίγουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους θα πρέπει να ανακληθεί η εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν 3846/2010 και της εγκυκλίου 80/30-09-2010, καθώς και η αναδρομική αναζήτηση ασφαλιστικών εισφορών από τους επαγγελματίες που έχουν λάβει απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ και δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές».