ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 28 Ιουνίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας επί τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.

Στον πανηγυρικό εσπερινό έψαλλαν μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας “Πέτρος ο Πελοποννήσιος”, τιμώντας έτσι όπως κάθε χρόνο, τον εκ Λακωνίας καταγόμενο, διδάσκαλο της ψαλτικής τέχνης Πέτρο Λαμπαδάριο, του οποίου το όνομα φέρει και ο σύλλογος.

Τον δεξιό χορό διηύθυνε ο χοράρχης του Συλλόγου και Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ Παναγιώτης Τζανάκος, ενώ τον αριστερό χορό ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Μερεκούλιας.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο πρόεδρος του Συλλόγου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθως ο Μητροπολίτης με λόγια πατρικής αγάπης ευχαρίστησε το Σύλλογο για την δυναμική παρουσία του, αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που γίνεται και μέσω διαδικτύου με την ιστοσελίδα του ΟΦΕΛΠ (Όμιλος Φίλων Έργου Λαμπαδαρίου Πέτρου) για την διάδοση και διάσωση του έργου του μεγάλου μελοποιού και τέλος ευχήθηκε να συνεχιστεί πιο δραστήρια και μαχητικά το έργο του Συλλόγου.

Η τιμητική εκδήλωση στον διδάσκαλο Πέτρο ολοκληρώθηκε με την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο κ. Ευστάθιος στην προτομή του διδασκάλου που βρίσκεται στο πάρκο του Μητροπολιτικού Ναού παρουσία τριάντα μελών του Συλλόγου.

Την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 29 Ιουνίου, μέλη του Ο.Φ.Ε.Λ.Π. τέλεσαν το καθιερωμένο μνημόσυνο στον Λαμπαδάριο Πέτρο μετά κολλύβων στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης.

Επίσης την ίδια ημέρα το βράδυ μέλη του Συλλόγου έλαβαν μέρος σε συναυλία – αφιέρωμα στον Πέτρο τον Λακεδαιμόνιο, που διοργάνωσαν από κοινού με τον Παιδαγωγικό Φιλότεχνο Όμιλο Φάριδος και το Ωδείο Αθηνών στο αμφιθέατρο του Ξηροκαμπίου. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου και Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ. Ευάγγελος Θεοδώρου έκανε μια σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο του διδασκάλου Πέτρου. Ακολούθως η χορωδία του Συλλόγου υπό τον χοράρχη κ. Παναγιώτη Τζανάκο ερμήνευσε επίκαιρους ύμνους της Πεντηκοστής, όλοι σε μελοποίηση του Λαμπαδαρίου Πέτρου.

Μετά τα ψαλτικά, το τμήμα Ελληνικής μουσικής του Ωδείου Αθηνών υπό τον Χρήστο Τσιαμούλη, ερμήνευσε συνθέσεις εξωτερικής μουσικής του Πέτρου.

Τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας “Πέτρος ο Πελοποννήσιος” και ο ΟΦΕΛΠ εύχονται η μνήμη του διδασκάλου Πέτρου να είναι αιωνία.