ΤΡΙΠΟΛΗ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της επαναστάσεως το 1821, ο δήμος Τρίπολης διεκδικεί η πόλη να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Ο δήμος έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την οργάνωση ομάδας έργου και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί η συγκρότηση των επιτροπών που θα ετοιμάσουν την πρόταση διεκδίκησης, την οποία θα υποβάλει ως τον Οκτώβριο του 2015.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, σημείωσε πως έχει γίνει προεργασία και ο δήμος έχει έρθει σε επαφή και συνεργάζεται με σημαντικά στελέχη τα οποία είχαν δουλέψει για την υποψηφιότητα που είχαν υποβάλει ως πολιτιστικές πρωτεύουσες στο παρελθόν τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα μίλησε για τα σημαντικά οφέλη που θα έχει η πόλη και ευρύτερα η περιοχή.

Η απάθεια... της Σπάρτης!

Είχε προηγηθεί η Πάτρα, η οποία το 2006 είχε αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και τώρα είναι η σειρά της Τρίπολης να λάβει τη σκυτάλη ως υποψήφια για τον τιμητικό τίτλο σε οχτώ χρόνια από σήμερα, το 2021.
Άραγε, η Σπάρτη θα μπορούσε να είχε στο μέλλον θέση ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις; Η απάντηση είναι θετική, υπό προϋποθέσεις.

Μπορεί η λακωνική πρωτεύουσα να δεσπόζει σε υψηλή θέση σε ιστορικό επίπεδο και να διαθέτει ισχυρό “brandname” σε Ελλάδα και εξωτερικό, ωστόσο με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη, εκτιμάται ότι δε θα είχε τύχη σε μια πιθανή εκλογή.

Εκτός από την ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελεί πρώτιστο μέλημα για μια επίδοξη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την αναβάθμιση της πόλης σε επίπεδο υποδομών, καθώς και την απαιτούμενη επικοινωνιακή πολιτική και το έρεισμα σε κέντρα αποφάσεων, που θεωρούνται “a priori” προϋποθέσεις, απαιτείται και κάτι ακόμα.

Όπως διαβάσατε παραπάνω, ο Δήμος Τρίπολης έχει ξεκινήσει από τώρα την προετοιμασία για την οργάνωση ομάδας έργου που θα παρουσιάσει την πρόταση της πόλης προς την αρμόδια επιτροπή. Πρόκειται για το συγκροτημένο πλάνο, που βέβαια δεν εκπονείται από τη μια ημέρα στην άλλη, απαιτεί γενικότερη προετοιμασία και ουσιαστικά γίνεται «δεύτερη φύση» στον τρόπο διοίκησης ενός ΟΤΑ…

Προτείνουμε λοιπόν, στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης στον Δήμο Σπάρτης να αντιπαρέλθουν την απάθεια της Δημοτικής Αρχής και να προσεγγίσουν το θέμα. Τώρα για το μέλλον… Χ.Π.