Γράφει ο Νίκος Ι. Καρμοίρης*

Καραβάς, 31-10-1983: Με αυτόν τον τόπο και τον χρόνο κλείνει το 10σέλιδο κείμενο που στην πρώτη του σελίδα πάνω-πάνω ψηλά γράφει «Καταστατικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά» και στη συνέχεια υπογράφεται από τα 23 ιδρυτικά του μέλη. Κατόπιν το Καταστατικό του Συλλόγου εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Σπάρτης στις 7 Νοεμβρίου 1983 και η απόφασή του ανακοινώνεται την 10η-11-83.

Ίσως για άλλους φαντάζει σα να μην πέρασε μια μέρα από την ίδρυση και για ορισμένους άλλους να μη θυμούνται τον εαυτό τους δίχως αυτό που εν συντομία, σαν να είναι ο ένας και μοναδικός, εμείς εδώ στο Καραβά αποκαλούμε Σύλλογο, με Σίγμα κεφαλαίο! Σαν σήμερα λοιπόν, 31 Οκτωβρίου 1983, ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του μικρού οικισμού-χωριού του Καραβά, που βρίσκεται στις όχθες του Ευρώτα λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια της Σπάρτης.

Η ιδέα άνηκε στους νέους της εποχής και αγκαλιάστηκε από το σύνολο των κατοίκων του χωριού, καθώς το νέο, τότε, σωματείο έδωσε την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου τους να το πράξουν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως βοήθησε ώστε ο Καραβάς εννοιολογικά να γίνει συμπαγής - καθώς ο οικισμός μας άνηκε και ανήκει σε τρεις διαφορετικές Κοινότητες (Τρύπη, Λογγάστρα και Σουστιάνοι) - να αποκτήσει ενιαία οντότητα και οι συγχωριανοί να θέσουν κοινούς στόχους!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, ο οποίος είναι σήμερα ο αρχαιότερος εν ενεργεία σύλλογος της Δημοτικής Ενότητας Μυστρά Δήμου Σπάρτης, αφού δραστηριοποιείται αδιάκοπα από δημιουργίας του έως και τώρα(!), έχει από ίδρυσής του προσφέρει σημαντικό έργο στον Καραβά μιας και αποτελούσε, πριν την ένταξη του οικισμού, το 1999, στον «Καποδιστριακό» Δήμο Μυστρά, το μοναδικό φορέα που ασχολείτο με την ανάπτυξή του παρόντος οικισμού.

Σημαντικότερα έργα από το 1983 έως σήμερα είναι τα εξής:

• Αλλαγή σκεπής Δημοτικού Σχολείου Καραβά

• Δαπάνη συμμετοχής στη γεώτρηση ύδρευσης Καραβά

• Συμμετοχή Συλλόγου στην επέκταση ΔΕΗ στην περιοχή Πλατιά Καραβά

• Δαπάνη κατασκευής κυλικείου Ενορίας Καραβά

• Αγορά οικοπέδου Πλατειάς Καραβά

• Κατασκευή παιδικής χαράς

• Ανακαίνιση-συντήρηση Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου

• Ανακαίνιση-συντήρηση κυλικείου Ενορίας

• Συντήρηση εκκλησιών και κλειστών κοινόχρηστων χώρων οικισμού

• Αγορά πυροσβεστικών μηχανισμών

• Δαπάνη πλακόστρωσης προαύλιου χώρου Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου

• Κατασκευή τουαλετών στο προαύλιο χώρο της Ενορίας

• Κατασκευή τριών βρυσεών σε κομβικά σημεία στο δρόμο Μεγαλόπολης – Σπάρτης (στο κομμάτι που διέρχεται από τον Καραβά)

• Κατασκευή ιστοσελίδας του χωριού (www.e-karavas.gr), όντας πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβα έχει πραγματοποιήσει ακόμα πολλά μικρά έργα, τα οποία εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των χωριανών. Επίσης, κάθε χρόνο έχει μόνιμες δαπάνες για ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιεί. Η μεγαλύτερη εκδήλωση του Συλλόγου πραγματοποιείτε κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όταν μετά τον εσπερινό στον κεντρικό ναό του χωριού, διοργανώνεται στον προαύλιο χώρο του, το καθιερωμένο παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι με ζωντανή μουσική. Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος με παρεμβάσεις του κάνει προτάσεις στους τοπικούς φορείς για θέματα που αφορούν τόσο τον Καραβά, όσο και την τοπική κοινωνία, σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς τομείς, διεκδικώντας και θίγοντας σημαντικά ζητήματα.

Επιδιώκοντας να πρωτοπορεί, πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2011 τη μεγάλη Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών στην Πλατεία του οικισμού, την πρώτη μεγάλη ανακύκλωση στη Λακωνία που διοργανώθηκε από πρωτοβουλία Σωματείου, ενώ φέτος το καλοκαίρι, για 5η συνεχόμενη χρονιά, διοργάνωσε την Παιδική Γιορτή Καραβά, την παιδική εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός στο Δήμο Σπάρτης.

Το φετινό καλοκαίρι ο Σύλλογος με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του διοργάνωσε ένα Τετραήμερο Επετειακών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου για να γιορτάσει με μέλη και φίλους τη μακρόχρονη πορεία του. Ο σχεδιασμός των επετειακών εκδηλώσεών μας έγινε με γνώμονα την παράδοση και τον πολιτισμό, καθώς και με σεβασμό στο παρελθόν και εναπόθεση ελπίδας στο μέλλον, προσπαθώντας αφ’ ενός να παρουσιάσουμε το έργο του Συλλόγου μας και αφ’ ετέρου να προσφέρουμε στους κατοίκους κι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης ποιοτικές εκδηλώσεις καλύπτοντας κάθε ηλικιακό φάσμα και ποικίλες προτιμήσεις. Ταυτόχρονα, οι επετειακές μας εκδηλώσεις έκρυβαν και αρκετούς συμβολισμούς, καθώς επιχειρήθηκε η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του Συλλόγου.

Ίσως σε κάποιους όλα αυτά φανούν λίγα, αλλά αναλογιζόμενος ο οποιοσδήποτε πως ο Καραβάς δεν αποτελεί Κοινότητα αλλά ένα μικρό οικισμό χωρίς ουσιαστικούς πόρους, και με μετά βίας 200 μόνιμους κατοίκους, τότε λοιπόν ο καθένας μπορεί να αναθεωρήσει.

Όσοι σήμερα ασχολούμαστε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά, κοιτώντας παραδειγματιζόμενοι το παρελθόν, στρέφουμε δημιουργικά το βλέμμα στο μέλλον. Έτσι, στο προσεχές μέλλον έχουμε θέσει ακόμη πιο πολλούς στόχους, με σπουδαιότερο να μετατρέψουμε το παλιό Δημοτικό Σχολείο Καραβά σε πολιτιστικό Κέντρο, ώστε να γίνει ξανά χώρος μάθησης και πολιτισμού.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε σε μια εποχή που οι Σύλλογοι ήταν «μόδα». Όταν πέρασε η μόδα αρκετοί αδράνησαν ή διαλυθήκαν. Εμείς συνεχίζουμε, ίσως γιατί είναι η μόνη ομπρέλα που σκέπαζε και σκεπάζει ολόκληρο τον Καραβά. Και σήμερα τον πάμε ένα βήμα, ίσως και περισσότερα, πιο μπροστά μέσα από την πλούσια δράση μας που δεν αρκείται σε μία ή δύο εκδηλώσεις το χρόνο αλλά σε ποικιλία και διαρκή ανανέωση.

Σε ένα χωριό που βρέθηκε στο δρόμο της Ιστορίας την τελευταία σχεδόν εκατονταετία, ΕΜΕΙΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά γράφουμε με έντονα γράμματα τη δική μας Ιστορία δίνοντας άλλη πνοή και σκέψη στα τοπικά πράγματα και συνεχίζουμε…

* Ο Νίκος Ι. Καρμοίρης υπηρετεί ως Πρόεδρος τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά από τον Ιούνιο του 2011.