ΛΑΚΩΝΙΑ. Καθολική είναι, από τους λακωνικούς φορείς, η καταδίκη της υπόθεσης δολιοφθοράς, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στον τεχνολογικό εξοπλισμό του ραδιοφωνικού σταθμού «Μουσικός Παλμός» στην Ελαφόνησο. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ο Δήμος Ελαφονήσου, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Πετράκος και ο λάκωνας πολιτευτής Μανώλης Αντωνάκος στηλιτεύουν την επίθεση «φίμωσης» και ζητούν από τις διωκτικές Αρχές να διελευκάνουν πλήρως την περίεργη υπόθεση.

Βλέπει σκοτεινά κέντρα πίσω από την επίθεση ο Δήμος Ελαφονήσου

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ελαφονήσου καταδικάζει το περιστατικό, ενώ συνδέει το χρόνο εκδήλωσης του με τη συζήτηση για το αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων, καθώς και το ανυπόστατο, όπως επισημαίνει, σενάριο της συνένωσης του Δήμου Ελαφονήσου με τον πρώην δήμο Βοιών.

Αναλυτικά υπογραμμίζει:

«Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013, άγνωστος κατέστρεψε με τη χρήση όπλου τον τεχνολογικό εξοπλισμό (αναμεταδότη) του ραδιοφωνικού σταθμού «Μουσικός Παλμός» που βρίσκεται στην Ελαφόνησο.

Τις ημέρες αυτές ο ραδιοφωνικός σταθμός αναμετέδιδε ενημέρωση δημοτών Ελαφονήσου σε θέματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία του νησιού. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ελαφονήσου αναφέρθηκε στο αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων που πλήττει βάναυσα την περιοχή και στο ανυπόστατο σενάριο της συνένωσης του Δήμου Ελαφονήσου με τον πρώην δήμο Βοιών. Και στα δύο μείζονα θέματα που παρουσιάστηκαν ο Δήμος Ελαφονήσου έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος.

Η διαλεύκανση της υπόθεσης αφορά βεβαίως τις αστυνομικές αρχές. Είμαστε όμως πεπεισμένοι πως η αναμετάδοση της ενημέρωσης του Δημάρχου Ελαφονήσου, η οποία επιφύλασσε πολλές αποκαλύψεις για παράγοντες της περιοχής που κινούνται υπόγεια και ενάντια στο κοινό συμφέρον, και το άνανδρο χτύπημα στο ραδιοφωνικό σταθμό σχετίζονται απόλυτα.

Ο Δήμος Ελαφονήσου καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το χτύπημα που δέχτηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός. Ευελπιστούμε στην άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στον τεχνολογικό εξοπλισμό του σταθμού, ώστε να συνεχίσει η αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού».

Ερώτηση Πετράκου στη Βουλή

Το θέμα έφερε στις εργασίες του κοινοβουλίου, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Πετράκος. Αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσε έχει ως εξής:

«Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι κάτοικοι της Ελαφονήσου, μιας φιλήσυχης περιοχής, έγιναν μάρτυρες μιας “περίεργης” επίθεσης με κυνηγετικά όπλα κατά αναμεταδότη ραδιοφωνικού σταθμού που εκπέμπει στη γύρω περιοχή. Συνέπεια αυτής της επίθεσης είναι να σιγήσει ο σταθμός που μετέφερε τη φωνή του στη Νότια Πελοπόννησο, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο.

Ακόμη και αν δε θεωρηθεί η συγκεκριμένη ενέργεια μια προσπάθεια φίμωσης μιας ελεύθερης φωνής, που αναδείκνυε τα σημαντικά ζητήματα της περιοχής και στηλίτευε τα άνομα συμφέροντα που επιχειρούσαν να δράσουν στην περιοχή -γεγονός εξαιρετικής σημασίας-, ο τραμπούκικος τρόπος δράσης και η μέχρι τώρα αποσιώπηση του γεγονότος από τις αρχές, δημιουργεί ερωτηματικά και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει και ποια μέτρα θα λάβει ώστε να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, να αποκαλυφθούν οι δράστες και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και φυσικά να επαναλειτουργήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός;
2. Τι μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να μην υπάρξει νέα επίθεση στο συγκεκριμένο σταθμό στο μέλλον;»

Μ. Αντωνάκος: «Στη Δημοκρατία η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται»

Σε δήλωση συμπαράστασης προς τον ιδιοκτήτη του σταθμού Φώτη Κοντραφούρη, προέβη και ο λάκωνας πολιτευτής Μανώλης Αντωνάκος:

«Αγαπητέ Φώτη,

Με έκπληξη και αποτροπιασμό διάβασα το δημοσίευμα της εφημερίδας “Αυγή” που μου απέστειλες, το οποίο κάνει λόγο για την επίθεση στο ραδιοφωνικό σταθμό σου, από άγνωστο/ους .

Με την παρούσα επιστολή μου καταγγέλω την ενέργεια αυτή απ΄όπου κι αν προέρχεται
Στη Δημοκρατία η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται. Ο διάλογος και η παράθεση απόψεων δεν μπορεί να καταργείται και να υποκαθίσταται με πράξεις βίας.

Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, θεσμοί και νόμοι που πρέπει να τους σεβόμαστε όλοι.

Η βία είναι πράξη καταδικαστέα. Είναι αδιανόητο σε ένα τόπο φιλήσυχο με ανθρώπους νοικοκύρηδες να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα.

Η δικαιοσύνη είμαι βέβαιος ότι θα πράξει το καθήκον της».

Με εκτίμηση,
Μανώλης Αντωνάκος