Αναζητούμε τον ηγέτη του λαού του Θεού που μπορεί να πει και Όχι!

ΣΠΑΡΤΗ. Ήταν μεγάλη η συμμετοχή των πιστών στον εορτασμό της μνήμης του Οσίου Νίκωνος, προστάτη της Σπάρτης που κορυφώθηκε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013.

«Με ευφροσύνη πνευματική, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και εφέτος, την Τρίτη 26η Νοεμβρίου, τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Νίκωνος του «Μετανοείτε», πολιούχου αυτής.

Τιμήθηκε προσηκόντως ένας μοναχός, ο οποίος δια του μαρτυρίου της συνειδήσεως συνεσταυρώθη με τον Κύριό μας, συνέτριψε τον «παλαιό» άνθρωπο δια της μετανοίας και της χριστομιμήτου ταπεινώσεως, είλκυσε τη θεία χάρη, κατέστη θεοφόρος και εντάχθηκε στην πολυπληθή χορεία των αγίων, ώστε για 1000 και πλέον χρόνια να προστατεύει και να ενδυναμώνει την περιάκουστη και ευλογημένη από το Θεό πόλη του Λυκούργου», γράφει το δελτίο της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις σηματοδοτήθηκαν με την έξοδο της ιεράς εικόνος του οσίου και την ενθρόνισή της στο σολέα του Ιερού Ναού, κατά τον αρχιερατικό εσπερινό της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου. Η επισφράγιση της πανηγύρεως έλαβε χώρα την παραμονή και την κυριώνυμη ημέρα της εορτής.

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου εψάλη ο μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, που κήρυξε και το θείο λόγο, πλαισιωμένος από τους σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Καστορίας κ. Σεραφείμ και τον Θεοφιλ. Βοηθό Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Θεόκτιστο.

Ο κ. Άνθιμος στάθηκε ιδιαίτερα στην Αλήθεια, που αναζητούσαν οι άνθρωποι της αρχαίας Ελλάδας και που αυτή ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, ο οποίος ενώπιον του Πόντιου Πιλάτου αποκάλυψε ότι: “Εγώ ειμί η Αλήθεια και η Ζωή”. Επίσης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της Ελληνοχριστιανικής παράδοσης, ως πηγής για την αναζωογόνηση του παραπαίοντος Δυτικοευρωπαϊκού Πολιτισμού και κατέληξε, υπογραμμίζοντας το διαχρονικό μήνυμα που αντλούμε από το βίο και την πολιτεία των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό ετελέσθη ο όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, και το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του κ. Ευσταθίου συνεπικουρούμενου από τους προαναφερθέντες αρχιερείς και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο.

Μήνυμα στους ηγέτες του Λαού!

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, σκιαγράφησε με χαρακτηριστική ενάργεια τα βασικότερα γνωρίσματα του ηγέτη με πρότυπο τη φυσιογνωμία του Οσίου Νίκωνος.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο Ηγέτης σήμερα πρέπει να είναι άνθρωπος του Θεού. Πρέπει να είναι το Φώς, που φωτίζει, ζεσταίνει και απολυμαίνει.

Ο Ηγέτης πρέπει να αγαπά όχι μόνον τον Θεό αλλά και την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο. Ο Όσιος Νίκων ήταν Ηγέτης ως άνθρωπος του Θεού και άνθρωπος του λαού. Δεν είχε τον τίτλο του Σωτήρα, Δεν είχε ομάδες και οργανώσεις…

Ο Ηγέτης πρέπει να είναι πλήρης πνεύματος και πλήρης πίστεως. Άνθρωπος αναγεννημένος που εμπνέεται από τον Θεό. Οι στόχοι του δεν είναι περιορισμένοι στη γή αλλά φθάνουν στην προοπτική του Ουρανού.

Ο εκκολαπτόμενος Άγιος της Εκκλησίας, ο γέροντας Παϊσιος έλεγε ότι όποιος μένει πίσω, στην αφάνεια και αφήνει μπροστά το Όνομα του Χριστού έχει χαρίσματα και μέλλον… Ο πραγματικός ηγέτης είναι εκείνος που δεν λύγίζει στις δυσκολίες. Θέλει το θέλημα του Θεού να είναι πάνω από το θέλημα των ανθρώπων.

Ο πραγματικός ηγέτης δεν ενδιαφέρεται για την δημοτικότητά του αλλά για την αλήθεια του Θεού. Ο πραγματικός ηγέτης δεν ακολουθεί ακολουθείται… Είναι προφήτης, είναι μάρτυρας, είναι απόστολος…

Τέτοιες μορφές χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας. Μορφές που δεν θα υποχωρούν στον πειρασμό της κοσμικής εξουσίας. Που δεν θα υποχωρούν στους ισχυρούς της γης.

Μέσα στο σκότος χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον Άγιο Νίκωνα, τον Γέροντα Παϊσιο, τον γέροντα Πορφύριο…

Δυστυχώς θεοποιήσαμε τον Πολιτισμό και της Επιστήμη χωρίς να υπάρχει η άνωθεν Παιδεία.

Σήμερα χρειαζόμαστε μορφές που δεν θα λένε μόνον ναι αλλά θα λένε και Όχι!

Μορφές που θα ηγούνται του Λαού του Θεού.

Το μήνυμα του Αγίου Νίκωνος είναι προδρομικό: Μετανοείτε. Ευχηθείτε ο Όσιος Νίκων να αναδείξει και να φωτίσει χαρισματικές μορφές που θα ηγηθούν στο Λαό».

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Νίκωνος, με ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες παρά τις δυσοίωνες μετεωρολογικές προβλέψεις, διαμέσου των κεντρικών οδών της Σπάρτης. Πλήθος ευσεβών χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του αγίου στη ζωή τους.

Ο κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους αυτούς οι οποίοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της θρησκευτικής εκδηλώσεως. Χαρακτήρισε το μήνυμα «Μετανοείτε» του Οσίου Νίκωνος ως προδρομικό και πολυδύναμο.

Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Αγίους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους Εφημερίους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς Φορείς της πόλεως (Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, Φιλαρμονική κ.α) και τους Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Σπάρτης, καθώς και τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών σχολών. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς το διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους τεχνικούς για την αναμετάδοση τόσο του εσπερινού, όσο και της Θ. Λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της Θρησκευτικής πανηγύρεως.

Από τους εκπροσώπους των Αρχών και Φορέων το «παρών» έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ. Γρηγοράκος (την παραμονή), ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δαβάκης, η βουλευτής κ. Πατριανάκου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών κ. Δασκαλάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Αργειτάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πουλοκέφαλος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Μακρής, ο Διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών περιφέρειας Πελοποννήσου Ταξίαρχος κ. Γιόβας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Μητσέας, ο Υποδιοικητής της 124 Π.Β.Ε. Τριπόλεως Σμήναρχος κ. Χατζής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης κ. Νικολέτος, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι κ.α.