Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Είναι σύνηθες φαινόμενο, στις εποχές αναταραχής και ζυμώσεων, να επιχειρείται η αποκαθήλωση λαϊκών και λαοπρόβλητων μορφών με στόχο την περεταίρω απορρύθμιση της κοινωνίας και τη δημιουργία σύγχυσης.

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις πρωτεύοντα (και όχι πάντα ιθύνοντα) ρόλο έχουν τα ΜΜΕ που θεωρούν (και σε κάποιο βαθμό έχουν δίκιο) ότι μπορούν, όχι μόνο να μεταδίδουν αλλά και να δημιουργούν την επικαιρότητα.

Προ ημερών παρακολουθήσαμε στο Mega Chanel τη φιλοξενία του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου ο οποίος παρενέβη για να διορθώσει τα πράγματα σχετικά με την φημολογούμενη εμπλοκή του στην εκλογική επίδοση του κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Ερευνητικές Υπηρεσίες του Κράτους ανέκτησαν διαγραμμένο video από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Νίκου Μιχαλολιάκου, γραμματέα της Χρυσής Αυγής, στο οποίο ο ίδιος αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Σπάρτης έχει ενισχύσει την Χρυσή Αυγή στον εκλογικό της Αγώνα. Αναφέρει μάλιστα ότι ένα ολόκληρο Γηροκομείο ψήφισε Χρυσή Αυγή. Αυτό το video το έσβησε για τους δικούς του λόγους.

Η φιλοξενία του κ. Ευσταθίου στο Mega άφησε χωρίς επιχειρήματα τους πολυτελείς κονδυλοφόρους αφού ήταν αποστομωτικός και κάθετος. Δεν γνωρίζει ούτε τον Μιχαλολιάκο αλλά ούτε και αντιλαμβάνεται τους ισχυρισμούς για το Γηροκομείο αφού το Γηροκομείο της Σπάρτης δεν «ελέγχεται» από την Μητρόπολη.

Δεν θα μείνω στο κατά πόσο ήταν ευπρεπείς οι δημοσιογράφοι του Mega…

Ούτε θα σταθώ στο αν οι γέροντες κάθε Γηροκομείου της χώρας έχουν λόγο να ψηφίζουν σήμερα είτε Χρυσή Αυγή είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα δεν μετέχει στη Κυβέρνηση.

Δεν είναι ώρα να αναπτύξω το κατά πόσο και κατά ποίον τρόπο η Εκκλησία και ειδικά η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης δικαιούται να έχει τον πρώτο λόγο στους γέροντες και στα ΑΜΕΑ της Λακωνίας που προστατεύει. Ποιος γέροντας άλλωστε, δεν ρωτά το παιδί του για το αν και ποιόν θα ψηφίσει…

Δεν θα περιγράψω το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται κάθε τόσο ο Μητροπολίτης Σπάρτης να λογοδοτεί, για αβλεψίες, λάθη, παραλείψεις και αποφάσεις της απορυθμισμένης και αναποτελεσματικής Πολιτείας!

Δεν θα απαριθμήσω τις λύσεις σωτηρίας που έχει δώσει η τοπική Εκκλησία σε δεκάδες ζητήματα της ανύπαρκτης Πολιτείας…

Δεν θα επικαλεστώ τις δεκάδες επισκέψεις πολιτικών κι αιρετών, παραταξιακών και κομματικών στελεχών, σχεδόν κάθε απόχρωσης, στο γραφείο του Μητροπολίτη.

Θα σταθώ μόνο στον λόγο του Μητροπολίτη. Αυτός άλλωστε βάλλεται τελευταία κατά πρόσωπο.
Θα σταθώ στον λόγο που δημόσια εκφράζει στους πιστούς αλλά και στους πολίτες.
Στο λόγο που αφορά μια βασική παράμετρο της καθημερινής μας ζωής: Στη σχέση μας με τον συνάνθρωπο μετανάστη.
Θα σταθώ στον λόγο που σε ανύποπτο χρόνο απηύθυνε στους πολίτες των Βατίκων, μέσα από το Γηροκομείο της Εκκλησία στην πόλη.
Στο λόγο που απέχει μακράν κάθε θεωρίας ρατσισμού, κάθε προσπάθειας διαχωρισμού, κάθε προσπάθειας διάκρισης. Έναν λόγο που δεν συνάδει με όσα επιχειρούν να του προσάψουν, εμμέσως πλην σαφώς…

Αυτόν τον λόγο, και άλλους ακόμα, οι κονδυλοφόροι πολυτελείας δεν τον ακούν… Κι όταν τον ακούν κάνουν πως δεν τον καταλαβαίνουν…

Το ηχητικό απόσπασμα είναι από το αρχείο του ραδιοφωνικού σταθμού «Ο Παλμός» στα Βάτικα, του Φώτη Κοντραφούρη



Δήλωση της Αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας

Ο Λακωνικός λαός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η ζωή και το έργο του Ποιμενάρχη του είναι μια συνεχής διακονία και προσφορά αγάπης προς τον άνθρωπο. Με έκπληξη και αγανάκτηση αντιλαμβανόμαστε μια προσπάθεια σπίλωσης του. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το ήθος και την προσφορά του.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας
Αδαμαντία Τζανετέα