Λακωνία: Ιδού πεδίον δόξης για όσους ρητορεύουν για την διαφάνεια

ΤΡΙΠΟΛΗ. Κρίσιμη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου με θέμα τη διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πέρα από τις συνήθεις τοποθετήσεις το κοινό περίμενε στοιχειώδη θεσμική - τουλάχιστον - αυτοκριτική του πολιτικού προσωπικού που συμμετείχε στο πάνελ.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Μανώλης Αγγελάκας και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης που έσπευσε να εκδώσει δελτίο τύπου με τις θέσεις του (όχι όμως και τις θέσεις των υπολοίπων πολιτικών) χαρακτήρισε «ως βαθύτατα πολιτικό και πρόβλημα της δημοκρατίας το θέμα της διαφθοράς. Το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι πρόβλημα της πολιτικής γιατί η πολιτική ζωή του τόπου παραχώρησε δικαιώματα στην οικονομική τάξη της χώρας προκειμένου να αποκτήσει δικαιώματα επί της οικονομίας και για να ενισχύσει τον κομματισμό» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη στρέβλωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και τις συναλλαγές με τα οικονομικά συμφέροντα και την οικονομική ολιγαρχία αυτού του τόπου.

Η πολιτική δεν πρέπει να παραδώσει την ευθύνη της στο κράτος των δικαστών, είναι ολέθριο σφάλμα να εγκαταλείψει την ευθύνη της για τη λύση του προβλήματος της χώρας στους δικαστές».

Ο κ. Τατούλης εκφράζοντας προφανώς τη θεωρία περί ιδεατής ανεξάρτητης και αδιάφθορης Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να πιέσει για την είσπραξη των οφειλομένων μεγάλων ποσών που έχουν καταλογιστεί σε επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια χρονική στιγμή που οι απλοί πολίτες πιέζονται ασφυκτικά να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τελευταίου ευρώ».

Η θέση του Πέτρου Τατούλη, προβλημάτισε τόσο το κοινό όσο και κάποιους ομοτράπεζους του, δεδομένου ότι στο εκτελούμενο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις τόσο για τις συνθήκες που θα έπρεπε να εξασφαλίζουν την απολύτως κατανοητή από τον πολίτη διαφάνεια όσο και για την πρόθεση ( ίσως και δυνατότητα) στενών συνεργατών του Περιφερειάρχη να διασφαλιστούν όροι και προϋποθέσεις που θα εγγυούνται τη χρηστή, κρυστάλλινη, αδιάβλητη και αναμφισβήτητη Αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Να γιατί:
- Γιατί στη Λακωνία οι δημόσιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας που υπέγραφαν, ενέκριναν και βεβαίωναν ότι το οδικό έργο Σκούρα - Πυρί έχει ολοκληρωθεί ( έργο φάντασμα για το οποίο πληρώθηκε ο απατεώνας εργολάβος χωρίς να το εκτελέσει ) όχι μόνο δεν εκδιώχθηκαν, δεν τιμωρήθηκαν αλλά πήραν υπηρεσιακή προαγωγή και σήμερα ελέγχουν (!) - με ποιες εγγυήσεις άραγε - τα έργα της Περιφέρειας…

- Γιατί μελετητές και εργολάβοι που είναι υπεύθυνοι για τον διαρκώς και σκανδαλωδώς βυθιζόμενο δρόμο της Παράκαμψης των Βουτιάνων αντί να μπουν στη μαύρη λίστα της Περιφέρειας έχουν αναλάβει - με ποιες εγγυήσεις άραγε - και άλλα έργα στη Λακωνία όπως τον δρόμο Γύθειο - Αρεόπολη - Γερολιμένας. Μάλιστα η μία εταιρεία που δέχεται και συνεργάζεται χωρίς επιφύλαξη, είναι συμφερόντων της οικογένειας Τατούλη...

- Γιατί στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην πρόταση – λύση της Περιφέρειας ο πολίτης προκαλείται (από την Περιφέρεια) όχι μόνον να μην κάνει ανακύκλωση αλλά (καλείται) - μέσω των Δήμων - να πληρώνει για δεκαετίες, εργολάβους σκουπιδιών που έχουν εξασφαλίσει τα προϊόντα της κερδοφορίας τους με εγγυημένες ελάχιστες ποσότητες σύμμεικτων σκουπιδιών. Λύση - πρόταση τόσο αναχρονιστική που προβληματίζει, όσους γνωρίζουν τον τομέα, για την σκοπιμότητά και την υποστήριξή της.

- Το γραφείο της Περιφέρειας που είναι αρμόδιο για την επικοινωνιακή πολιτική αλλά και την τουριστική προβολή έχει προκαλέσει επανειλημμένα τα υγιή, σε αρχές και προτεραιότητες, ΜΜΕ της Πελοποννήσου. Με τον τρόπο που «μοιράζει» τους προβλεπόμενους πόρους που προορίζονται για τον τύπο, δημιουργεί συνθήκες έντασης, ρήξης, διαίρεσης και κόντρας που τελικά ζημιώνουν τον τόπο, την κοινωνία αλλά και την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής και δημοκρατικής πολιτικής διαδικασίας. Όταν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης σε αυτόν τον τομέα, η κ. Νικολάκου, τότε αβίαστα μπορεί να συμπεράνει ότι υπάρχει ανικανότητα. Άλλως πρόκειται για σκοπιμότητα.

Οι πολιτικοί μας (στο πάνελ της ημερίδας) γνωρίζουν ασφαλώς ότι:

Η διαφθορά είναι δίδυμη μονοζυγωτική αδελφή της διαπλοκής.
Και οι δύο είναι κόρες της αδιαφάνειας!
Η επιλεκτική και αναξιοκρατική συνεργασία και χρηματοδότηση ΜΜΕ από έναν Δημόσιο φορέα, όπως η Περιφέρεια, αποτελεί την τροφό της αδιαφάνειας.

Η αλαζονεία, η εσωστρέφεια, η αυθαιρεσία, διαμορφώνουν πάντα κοιτίδες διαπλοκής και διαφθοράς.

Γι αυτό τον λόγο, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την αυτοκάθαρση του πολιτικού χώρου και ανέκαθεν αναζητούσαν τη λύση – διάσωση μέσα από ένα αδιάβλητο και αδιάφθορο σύστημα ενεργοποίησης και απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο πολίτης, σε αντίθεση με τους αιρετούς, συνδέει και ταυτίζει το οικονομικό και αναπτυξιακό κόστος – ζημιά της διαφθοράς με την τιμωρία των υπευθύνων, όπως δίδαξε άλλωστε ο δυτικός διαφωτισμός.

Αν μάλιστα μιλήσουμε με αριθμούς, ο Λάκωνας πολίτης δεν ανέχεται από τις «αστοχίες» και απάτες, μόνο σε 2-3 έργα, να χάνονται 10 -15.000.000€. Με όσα, δηλαδή θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα νέο άριστο Νοσοκομείο, ή ένα νέο σύγχρονο Πανεκπαιδευτήριο, ή ένα εξαίσιο και αντάξιο Μουσείο.

Ο κ. Τατούλης, προφανώς είναι εγκλωβισμένος στην πολιτική θεωρία που οδήγησε την Ελλάδα και την Κοινωνία στην σημερινή κατάσταση εξάρτησης, υποτίμησης και απόγνωσης. Μιας θεωρίας που θέλει το συγκεκριμένο - σημερινό πολιτικό σύστημα της Χώρας (και όχι ένα ιδανικό σύστημα με το αντάξιο πολιτικό προσωπικό) να δίνει τη λύση. Μιλά από θέσεως ενδιάμεσης, έξω από το καταδικαστέο κομματικό σύστημα το οποίο, βέβαια, υπηρέτησε. Η θέση του αυτή σήμερα δεν είναι καθαρτήριο.

Δεν έχει αντιληφθεί ότι αυτή η Ελλάδα όχι μόνον δεν ανήκει στους Έλληνες αλλά δεν αναλογεί και δεν αρμόζει, στους Έλληνες πολίτες.

Τα όσα είπε στην Ημερίδα ο Περιφερειάρχης αφορούν τον «εσωτερικό» προβληματισμό των πολιτικών κάθε βαθμίδας. Αν θέλετε αφορούν τις «εσωτερικές υποθέσεις» τους. Δεν αφορούν την Κοινωνία, τη στιγμή μάλιστα που «καταβάλει τις υποχρεώσεις της μέχρι τελευταίου ευρώ!»

Κι εν πάση περιπτώσει αν ο κ. Τατούλης εννοεί τα όσα ρητορεύει ας το αποδείξει, άμεσα, με πρώτο πεδίο ενσάρκωσης τη Λακωνία, τα δεινά και την αδικία που έχει υποστεί!