ΣΠΑΡΤΗ. Το οδικό έργο «Σκούρα – Πυρί» έγινε γνωστό ανά το πανελλήνιον γιατί απλούστατα δεν έγινε ποτέ έργο… Ο εργολάβος με τις υπογραφές δημοσίων υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (προ της εποχής Τατούλη) πληρώθηκε για έργο που δεν εκτέλεσε ποτέ.

Έργο «φάντασμα»
Το υποτιθέμενο έργο ξεκίνησε με λάθος στα χωματουργικά χαρακτηριστικά. Λάθος μελέτη από τον γραφείο του μόνιμου μελετητή της Πελοποννήσου, το Γραφείο Παπανικολάου.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 17.500.000 ευρώ.
Ο εργολάβος – κατασκευαστής, η Εταιρεία D.S. εκτελεί έργο 7.000.000 ευρώ. Πληρώνεται όμως για πιστοποιημένες εργασίες 12.500.000 ευρώ (+5,5 εκατ. €)
Εγκαταλείπει το έργο αφού προηγουμένως έχει διασφαλίσει την πληρωμή του έργου που δεν έχει κάνει, με υπογραφές των υπαλλήλων της Περιφέρειας που τον ελέγχουν. (Κωστόγιαννης κ.α.)
«Αρπάζει» στην κυριολεξία 5.500.000 εκατ. ευρώ και εξαφανίζεται. Την ίδια στιγμή οι πίνακες έργου της Περιφέρειας δείχνουν ότι έχουν ελεγχθεί ακόμα και οδόστρωμα, κιγκλιδώματα κ.λ.π..

Το σκάνδαλο
Σκάνδαλο που κάνει τον γύρο των media και προκαλεί βάναυσα την κοινή γνώμη της Λακωνίας.
Ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αποστολόπουλος θα απεντάξει το έργο.
Όλοι περιμένουν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων δημοσίων υπαλλήλων… όπως υπόσχονται οι διοικούντες.

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επισκέπτεται το έργο και υπόσχεται αποκατάσταση σε όλα τα επίπεδα, ηθικό και υλικό.
Με νέα μελέτη το έργο - φάντασμα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με νέο προϋπολογισμό 19.600.000 ευρώ. Στις 3 Δεκεμβρίου αναλαμβάνει το έργο η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, (συμφερόντων Μπόμπολα) δίνοντας έκπτωση 34%.
Το έργο ξεκινά Μάρτιο – Απρίλιο του 2014 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.
Το συνολικό πλάτος μετά τις δαπανηρές διορθώσεις θα είναι 11 μέτρα.
Το έργο «στοίχισε» συνολικά στον Ελληνικό Δημόσιο περίπου 30.000.000 € αντί των 17.500.000€.
Στη Λακωνία στοίχισε 5 χρόνια καθυστέρηση!

Το νέο σκάνδαλο
Όμως το πιο σκανδαλώδες σημείο δεν είναι τα χαμένα εκατομμύρια. Άλλωστε το Ελληνικό Δημόσιο στη Λακωνία έχει χάσει πολλά περισσότερα από παρόμοιες μεθοδεύσεις.

Το σκάνδαλο που θέτει σε καταλυτική αμφισβήτηση τους υπεύθυνους αιρετούς και δημόσιους λειτουργούς είναι το γεγονός της ατιμωρησίας όσων έβαλαν την υπογραφή τους για να «νομιμοποιήσουν» την παράνομη πληρωμή της D.S. με 5.500.000 ευρώ.

Ο υψηλά ιστάμενος υπάλληλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επι γ. γ. Αγγελόπουλου, Γεώργιος Κωστόγιαννης, πολιτικός μηχανικός, αντί να λογοδοτήσει και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν διατηρείται στη θέση του και σήμερα, ως Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και είναι ο υπάλληλος που με απόφαση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη αναλαμβάνει να ελέγξει τη νέα εργολαβία!

Έτσι φαίνεται ότι ανταμείβονται όσοι με την υπογραφή τους ζημιώνουν έναν τόπο, τα ταμεία του δημοσίου κατά 5.500.000€ και «ευεργετούν» έναν ασυνεπή και προκλητικό εργολάβο.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα είναι υπόλογη για μία ακόμα εξαιρετικά προκλητική στάση έναντι της Λακωνικής κοινωνίας και πολιτείας.

Προκαλεί με τις αποφάσεις αλλά και με την θρασύτητα της να εμπιστεύεται τη διόρθωση και ολοκλήρωση ενός «αμαρτωλού» έργου σε εκείνον που ήταν ο φυσικός αυτουργός της εξαπάτησης των Λακώνων και της απώλειας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το ρίσκο είναι μεγάλο.

Δεν πείθει πλέον η Περιφέρεια ούτε για τις προθέσεις ούτε για τις ικανότητές εκείνων που έχουν καθήκον να διαφυλάσσουν τα συμφέροντα των πολιτών.

Είναι πασίγνωστο στα χωριά του Πάρνωνα ότι ποτέ «δεν βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», ειδικά δε όταν αυτός είναι «πεινασμένος…»