Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέκτησε υψηλή θέση, στην πρώτη τριάδα, στην απορροφητικότητα Ευρωπαϊκών πόρων και συγκεκριμένα του ΕΣΠΑ.

ΛΑΚΩΝΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα σε 2,5 χρόνια ανέτρεψε την αρνητική εικόνα που παρέλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Αυτό υποστηρίζει η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ Ντία Τζανετέα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηλία Μπόνο.

Φαίνεται ότι ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων τα στελέχη που σχεδιάζουν, διεκδικούν και υλοποιούν έχουν σαφή αντίληψη των ζητημάτων σε κάθε Νομό και των αιτημάτων.
Ιδιαίτερα στη Λακωνία όπου είχε σημειωθεί υστέρηση η πρώτη αιρετή Περιφέρεια είχε ανοικτά θέματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης η Περιφέρεια κατατάσσεται 3η όσον αφορά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
Η πρόοδος είναι σημαντική και δεν είναι καθόλου τυχαία. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η διάχυση των πόρων στους 5 Νομούς, που βρίσκει τη Λακωνία με έναν μακρύ κατάλογο έργων και μελετών, όπως αναφέρει ικανοποιημένη η αντιπεριφερειάρχης.

Σήμερα σε αντίθεση με την χαμηλή απορροφητικότητα που παρουσίαζε τον Ιούνιο του 2011, όταν ανέλαβε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ η νέα Περιφερειακή αρχή παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις κατά 61,5%, αλλά και σημαντική αύξηση στις πληρωμές κατά 47,5%.

Στη Λακωνία το γκρίζο νέφος από έργα που είτε αστόχησαν είτε εγκαταλείφθηκαν με ευθύνη των προηγούμενων Περιφερειακών αρχών κατέστησε το στοίχημα ακόμα πιο δύσκολο και κρίσιμο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα κάνει λόγο για πλήρη ανατροπή, δημιουργίας και προοπτικής: «Ξεπεράσαμε την παθογένεια που παραλάβαμε, αξιοποιήσαμε ότι καλό βρήκαμε, αναβαθμίσαμε και πληρώσαμε μελέτες, σχεδιάσαμε, διορθώσαμε, απαιτήσαμε και σήμερα είμαστε υπερήφανοι για το έργο που παρουσιάζουμε αλλά και αυτό που προετοιμάζουμε…»

Σε ερώτηση του Η. Μπόνου σχετικά με την ισόρροπη ανάπτυξη στην Περιφέρεια απάντησε: «Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η Λακωνία ευνοήθηκε αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Με έντονες προσπάθειες, αγώνα, διεκδίκηση και συνεννόηση κατορθώσαμε κάτι που στη Λακωνία πάντα ήταν ζητούμενο. Τίποτα να μην χαθεί και πολλά να δρομολογηθούν σε έναν τόπο κι έναν λαό που το δικαιούται και το αξίζει…»

Στην επίμονη ερώτηση για τον ρόλο του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην κατανομή πόρων στην Περιφέρεια και στις Ενότητες είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζετε ότι κάθε φορά που βλέπετε τον Πέτρο Τατούλη στη Λακωνία είναι για λόγους κοινωνικής υποχρέωσης ή ψυχαγωγίας. Κάθε επίσκεψη έχει να κάνει με έργα που ολοκληρώνονται, υλοποιούνται ή προετοιμάζονται…Και πιστεύω τον βλέπετε πολύ συχνά στη Λακωνία…»

Ρωτήσαμε την κ. Τζανετέα γιατί η Λακωνία έχει την ατυχία να μετρά έργα που αστοχούν ή έργα φαντάσματα και απάντησε: «Οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν, να ανησυχούν και να είναι θυμωμένοι. Εμάς μας τα κληροδότησαν οι παλιές καταστάσεις έργα-κουφάρια με διαλυμένες εργολαβίες και «προικισμένα» με εκατομμύρια ευρώ τα οποία (ευρώ) δεν θα έφταναν ποτέ στον πολίτη. Με σκληρή δουλειά αναλάβαμε να τα νοικοκυρέψουμε, να ξεκαθαρίσουμε τις μπλεγμένες καταστάσεις και να τα παραδώσουμε στους Λάκωνες ασφαλή και λειτουργικά.
Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι αν δεν είχαμε παρέμβει με τέτοια αποτελεσματικότητα, η Πελοπόννησος θα έχανε περί τα 400 εκατ. ευρώ. Αν, δηλαδή, δεν είχε ανατραπεί η προηγούμενη πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Και ακόμα χειρότερα θα μπαίναμε στο επόμενο πρόγραμμα με μειωμένους πόρους κατά 50%. Γιατί η Ευρώπη, θα μας τιμωρούσε για τις κακές μας επιδόσεις. Βέβαια, δε θα τιμωρούσε εμάς, αλλά τους πολίτες της Πελοποννήσου. Σε χρόνο ρεκόρ, λοιπόν, 2,5 χρόνων, ανατρέψαμε την κατάσταση και πιάσαμε πολύ καλές επιδόσεις στην απορρόφηση πόρων της Ε.Ε.».

Σχετικά με την εκ νέου εκλογική διεκδίκηση της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας απάντησε: «Το 2010 οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν με το σχέδιο δράσης που τους παρουσιάσαμε. Τρία χρόνια μετά είμαστε υπερήφανοι γιατί καταφέραμε περισσότερα απ’ όσα δεσμευτήκαμε. Η Πελοπόννησος και η Λακωνία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με βάση την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι είμαστε έτοιμοι για να έχουμε την πρωτιά στην επόμενη προγραμματική περίοδο που το μεγαλύτερο μέρος θα αναφέρεται σε δράσεις κατά της φτώχειας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το αποτύπωμα της δημιουργίας και η προοπτική από την προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ευδιάκριτο και αδιαμφισβήτητο.
Θα με συγχωρήσετε αλλά δεν θα μιλήσω προεκλογικά. Η περιγραφή και μόνον των όσων κάνουμε και των όσων έχουμε - αλλά και μπορούμε να δρομολογήσουμε - είναι η απάντηση στην ερώτησή σας για μια προεκλογική μου δήλωση. Περιμένετε τον απολογισμό».

Η κ. Τζανετέα μας επέδειξε τον κατάλογο των έργων και μελετών ο οποίος θα δημοσιευθεί μετά τον απολογισμό και μας ενημέρωσε ότι παρουσία του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη θα γίνει ο επίσημος απολογισμός σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.