Τραγικό παράδειγμα απώλειας πόρων και φόρων στη Σπάρτη!

ΣΠΑΡΤΗ. Μόνο στην επιθεωρησιακή «Μπανανία» θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Κι όμως σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της Ελλάδας εκτυλίσσεται μια «επενδυτική και οικονομική τραγωδία»
Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν έχει εξήγηση
, δεν έχει δικαιολογία, και δεν έχει πουθενά και ποτέ προηγούμενο διεθνώς.

Δυστυχώς, η επιβολή του φόρου υπεραξίας δημιουργεί προβλήματα στην Ελληνική κτηματαγορά κάτι το οποίο είχε επισημάνει η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ).

Παρότι έχει ανακοινωθεί πριν από έξι μήνες δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αποτέλεσμα πολλές αγοραπωλησίες και ιδιαίτερα από ξένους να μην μπορούν να ολοκληρωθούν.
Τα ίδια αποτελέσματα και προβλήματα δημιουργήθηκαν όταν είχε επιβληθεί δυο φορές στο παρελθόν όπου άμεσα οι τότε κυβερνήσεις τον απέσυραν.

Ο φόρος υπεραξίας δεν μπορεί να επιβληθεί λόγω των ψεύτικων και υψηλών αντικειμενικών αξιών που υπάρχουν στην αγορά. Επίσης, δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιοριστεί η πραγματική τιμή κτήσης ενός πωληθέντος ακινήτου σήμερα. Και εάν υπολογιστεί θα είναι ένας ψεύτικος, άδικος και παράλογος φόρος που θα αναγκάζονται οι καταματωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν.

Όπως αναφέρει στο notospress.gr ο Διευθυντής του Spartaland Real Estate κ. Χρήστος Πριστούρης «ειδικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αγοράσει πριν μια δεκαετία (δηλαδή από το 2001-2008) δεν έχουν κανένα κέρδος εάν πουλήσουν σήμερα διότι οι τιμές έχουν μειωθεί τουλάχιστον 50%. Άρα για ποιον φόρο υπεραξίας μιλάμε; Η λύση να πληρώνεται με ποσοστό ο φόρος υπεραξίας χωρίς να υπολογίζεται η διαφορά αξίας είναι και αυτός παράλογος γιατί πολλαπλασιάζεται με την ψεύτικη αντικειμενική αξία».


Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος, Ιωάννης Ρεβύθης με επιστολή του στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητά την αναστολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας τουλάχιστον μέχρι 30 Ιουνίου, ώστε να υλοποιηθούν όλες οι εκκρεμούσες οι αγοραπωλησίες.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί επίσης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και στον υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα και Γιώργο Μαυραγάνη, ο κ. Ρεβύθης σε έντονο ύφος περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά ακινήτων, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα έχει χάσει το δημόσιο από φόρους μεταβίβασης πάνω από 100.000.000 ευρώ.

«Έχουν καταστραφεί πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους επειδή δεν μπορούν να γίνουν συμβόλαια, έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι από ξένους επενδυτές που λόγω αυτού του γεγονότος ανέβαλαν την αγορά κάποιου ακινήτου που είχαν ενδιαφερθεί και είναι αβέβαιο εάν θα ξαναπατήσουν στην χώρα μας. Μεσίτες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ακίνητα, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω του συγκεκριμένου θέματος.
Επίσης, ας καταλάβουν οι αρμόδιοι της ΤΡΟΙΚΑ ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος υπεραξίας όχι στο κέρδος, αλλά στην τεράστια ζημία που υφίστανται σήμερα όλοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, που καταστρέφονται όχι μόνον λόγω της απραξίας της αγοράς, αλλά και λόγω της φορολόγησής τους με πλαστές αντικειμενικές αξίες, που δεν υπάρχουν πουθενά»,
αναφέρει η επιστολή.

Για της γραφής το αληθές αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Σπάρτη.
Ιδιοκτήτης πωλεί ακίνητο τριών ορόφων στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης το οποίο έχει βάρος σε Τράπεζα και κινδυνεύει με πλειστηριασμό.
Επίσημο μεσιτικό γραφείο, τον Νοέμβριο του 2013, φέρνει σε επαφή τον ιδιοκτήτη – πωλητή με επενδυτή – αγοραστή από την ομογένεια που επιθυμεί να κάνει αγορά και να αναπτύξει επιχείρηση.
Συμφωνούν την τιμή το 1/3 της οποίας καλύπτει το βάρος της Τράπεζας. Τα 2/3 θα τα λάβει ο ιδιοκτήτης και το Κράτος σε φόρους.
Λόγω του προβλήματος με τον υπολογισμό της υπεραξίας μπλοκάρεται η αγοραπωλησία.
Η Δ.Ο.Υ. σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Ο αγοραστής κάνει πίσω γιατί θέλει άμεσα να επενδύσει τα χρήματά του. Απευθύνεται σε άλλη αγορά, στην Κύπρο όπου και κάνει αγορά ακινήτου σε χρόνο μηδέν.
Αποτέλεσμα:
Ο πωλητής, στη Σπάρτη, χάνει το ακίνητο λόγο υποθήκης.
Η Τράπεζα χάνει τα χρήματά της.
Το Κράτος χάνει τους φόρους.
Η Σπάρτη χάνει έναν επενδυτή.
Η χώρα χάνει εισροή συναλλάγματος.
Συμβολαιογράφοι, Μεσίτες, Δικηγόροι δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ.
Η Σπάρτη στερείται την εμπορική επιχείρηση που θα δημιουργούσε στο ακίνητο ο επενδυτής.
Η κοινωνία στερείται πάνω από 10 θέσεις εργασίας
Το Κράτος χάνει τα ασφάλιστρα εργασίας και τους φόρους από την λειτουργία της επιχείρησης.

Όλοι οι κλάδοι που εμπλέκονται στην αγορά ακινήτων είναι έντονα προβληματισμένοι και ζητούν από την Κυβέρνηση άμεση λύση.
Ειδικά ο κλάδος του Real Estate πλήττεται καίρια αφού οι καθυστερήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να διαλύονται συμφωνίες και δουλειές.

Την ίδια στιγμή δεν έχει διατυπωθεί καμία σοβαρή πρόταση από την Αντιπολίτευση ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί στις Δ.Ο.Υ. δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων έχει επιδείξει τραγική ανεπάρκεια και επιπολαιότητα στον χειρισμό του θέματος. Για παράδειγμα το ΠαΣοΚ πρότεινε το αντιστάθμισμα 7% από την μείωση του φόρου υπεραξίας από 10% σε 3% (για τόνωση της αγοράς) να καταβάλουν οι πωλητές, που είναι συνήθως πολίτες που πωλούν για λόγους επιβίωσης…

Μεσίτες και Συμβολαιογράφοι είναι αγανακτισμένοι και κάνουν λόγω ακόμα και για παραιτήσεις των υπευθύνων