Το «πράσινο φως» για την αναστολή δόσεων για τα εγγυημένα δάνεια πυρόπληκτων έδωσε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή από τη Βουλή.

Στο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου στη Βουλή, πέρασε άρθρο με το οποίο παρακάμπτεται το Συμβούλιο Εγγυοδοσίας του Υπουργείου Οικονομικών για τη διευθέτηση των εγγυημένων δανείων. Αυτό, σύμφωνα με τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου, «ουσιαστικά σημαίνει ότι η ρύθμιση των εγγυημένων δανείων εξαρτάται πλέον από τον υφυπουργό κ. Σταϊκούρα, ο οποίος μπορεί πλέον να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο για την αναστολή δόσεων για τα εγγυημένα πυρόπληκτα δάνεια. Ο κ. Σταϊκούρας είχε πρόσφατα δεσμευθεί δημόσια για την εξέλιξη αυτή, επομένως θεωρούμε ότι εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος θα εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος, η οποία δεν αποτελεί φυσικά οριστική λύση του προβλήματος, είναι όμως μία «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η εγκύκλιος θα προβλέπει τη ρύθμιση όλων των δόσεων δανείων του 2013 και 2014, των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο, με προϋπόθεση την καταβολή μόνο των τόκων.

«Η πρόταση, φυσικά, των Επιμελητηρίων παραμένει η μακροπρόθεσμη ρύθμιση όλων των δανείων, εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και μη, ενήμερων και καταγγελθέντων, στόχος για τον οποίο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αταλάντευτα», αναφέρουν τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.