ΤΡΙΠΟΛΗ. Το 2016 η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πιστοποιημένη ως αειφόρα και φιλική προς το περιβάλλον Περιφέρεια, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, απαντώντας σε επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Λάμπρου Μπούκλη σχετικά με το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, τη συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ για την εξεύρεση νόμιμης προσωρινής λύσης και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι εξαρχής η άποψη της Περιφερειακής αρχής ήταν ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορούσε επ’ ουδενί να συνεχιστεί και ότι καμία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ούτε Δημοτική Αρχή δεν έθεσε τέτοια ζητήματα και δεν πήρε καμία τέτοια πρωτοβουλία. «Δεν λαϊκίσαμε, συγκρουστήκαμε ακόμη και με φίλους, προκειμένου να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας, το οποίοι ήταν απαραίτητο για να καταστήσουμε την Πελοπόννησο αειφόρα περιφέρεια».

Στη διαχείριση των απορριμμάτων υπήρξαν, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, πολιτικάντηδες που χάιδευαν τ’ αυτιά των Δημάρχων, όταν όμως αναδείχθηκε το πρόβλημα, σιώπησαν. «Όταν υπήρξαν τα περιστατικά της παράνομης ταφής στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές, καταστρέφοντας το περιβάλλον, κανένας πολιτικάντης δεν μίλησε, ούτε πήγε κανένας στον εισαγγελέα, εκτός από εμάς που αναδείξαμε την ουσία του προβλήματος. Αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι φέρνουμε τους Γερμανούς για να τους δώσουμε τα σκουπίδια, ότι θα επιβάλλουμε την καύση, ότι θα δώσουμε το έργο στο Μπόμπολα, τώρα που διαψεύστηκαν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους».
Αν η Πελοπόννησος, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, δεν είχε επιτύχει στο εγχείρημά της και δεν την είχαν εμπιστευτεί οι σημαντικότερες ελληνικές κοινοπραξίες, τότε θα είχαν έρθει ξένες εταιρείες, οι οποίες θα είχαν το μονοπώλιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Βουδούρη για το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «πατά με δύο ποδάρια, και υπέρ και κατά των ΣΔΙΤ, ανάλογα τον πολιτικό φορέα υπό την σκέπη του οποίου βρίσκεται κάθε φορά».

Όσον αφορά τους ΧΑΔΑ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων αποκατάστασής τους, ώστε μέχρι τα μέσα του 2015 να μην υπάρχει ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό αποκατάσταση.

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία της Περιφέρειας με το ΦΟΔΣΑ για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων για την ανακύκλωση, όπου θα εμπλακούν προσωπικότητες με εμπειρία και τεχνογνωσία.

Ο κ. Μπούκλης στην επερώτησή του έψεξε μερίδα Δημάρχων για τις προεκλογικές τους υποσχέσεις που ποτέ δεν τήρησαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού δεν έχουν ξεκινήσει έως και σήμερα καμία προσπάθεια ανακύκλωσης ή και κομποστοποίησης και ζήτησε σχέδιο αποκατάστασης της νομιμότητας στο χώρο των σκουπιδιών με χρονοδιάγραμμα.