Γράφει ο Νίκος Μπακής

Στις 9 Μαΐου είχα την μεγάλη τιμή να συμμετάσχω στους Δελφούς, στην πρώτη επίσημη Λαμπαδηδρομία στον Ιερό χώρο των Δελφών. Ο Δήμος αγκάλιασε την εκδήλωση και για πρώτη φορά, μετά από 87 ολόκληρα χρόνια, πήραμε το κλειδί και ανοίξαμε τις πόρτες του μουσείου - οικία του Άγγελου Σικελιανού. Με την παρουσία της Δημοτικής αρχής, δασκάλων και μαθητών του δημοτικού σχολείου Δελφών, καθώς αθλητών και πλήθος κόσμου, τελέσθηκε στο προαύλιο χώρο, με κάθε επισημότητα, η αφή της Φλόγας προς τιμήν του Θεού Απόλλωνος. Με την αφή της φλόγας σήμανε και η έναρξη του 15ου ΕΥΧΙΔΕΙΟΥ ΑΘΛΟΥ, ο υπερμαραθώνιος δρόμος των 215 χιλιομέτρων, από Δελφούς - Πλαταιές - Δελφούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι διόλου τυχαία, γιατί την ίδια ακριβώς ημέρα πριν από 87 χρόνια το 1927, τελέσθηκαν για πρώτη φορά στο αρχαίο Θέατρο των Δελφών οι ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ. Οι γιορτές οργανώθηκαν το 1927 και το 1930 στους Δελφούς με πρωτοβουλία του Ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της Αμερικανίδας συζύγου του Εύας Πάλμερ - Σικελιανού. Οι πρώτες Δελφικές Εορτές άρχισαν στις 9 Μαΐου 1927 και διήρκησαν τρεις μέρες και περιελάμβαναν παραστάσεις αρχαίου δράματος με ερασιτέχνες ηθοποιούς (Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου), γυμνικούς αγώνες κ.α. Επαναλήφθηκαν την 1η Μαΐου 1930, όπου παρουσιάσθηκε "οι Ικέτιδες" του Αισχύλου.

Η σεμνή τελετή έγινε από την Ιέρεια κα Ελλάνθεια Παπά, της οποίας η παρουσία ήταν πολύ σημαντική, τόσο για το συντονισμό όσο για την τέλεση του μυστηρίου.

“Είμαστε εδώ γιατί τιμάμε εμείς οι Έλληνες τους προγόνους μας και την Ιστορία μας” και συνεχίζει “Οι Θεοί-όπου πιστεύει ο καθένας μας-και οι Ήρωες ΤΙΜΩΝΤΑΙ, δεν λατρεύονται!”

Το Φως της ευγενούς άμιλλας και των Ελληνικών Ιδεωδών μεταφέρθηκε από ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, την Δήμητρα, που με μεγάλη προσοχή και προσήλωση μετέφερε τη φλόγα στο βωμό, προκειμένου ν’ ανάψει η Εστία μας. Ζητήσαμε την Ευχή του Ηρακλή του Ακαταπόνητου και τιμήσαμε τον Θεό του Φωτός και της Αρμονίας, τον Απόλλωνα με τον Ορφικό του Ύμνο. Ακολούθησαν σπονδές μέλιτος, άκρατου οίνου, ελαίου και γάλακτος από όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Δελφών. Δαφνοστεφανώθηκαν όλοι οι αθλητές, ακολούθησε η Ορκωμοσία, με μάρτυ μας τον Δία και τον Απόλλωνα! Έτσι με λαμπρότητα ξεκίνησε η Λαμπαδηδρομία του 15ου ΕΥΧΙΔΕΙΟΥ ΑΘΛΟΥ.

Ο φετινός Ευχίδειος Άθλος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αν και ήταν ο δυσκολότερος από κάθε άλλη χρονιά, γιατί περιείχε δύο αγώνες, το μεγάλο των 215 χλμ.(Δελφούς-Πλαταιές-Δελφούς) και το μικρό των 107,5 χλμ. (Πλαταιές-Δελφούς). Βρισκόμουν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια, από την προετοιμασία έως τους τερματισμούς ως οργανωτική επιτροπή. Ο αγώνας είχε λάμψη και από Σπάρτη, καθώς τερμάτισαν και οι πέντε Σπαρτιάτες συμπολίτες μας σ’ αυτό το δύσκολο άθλο. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους: Σταύρο Σταυρόπουλο, Τάσο Τσουλόγιαννη, Παναγιώτη Καραλιά, Σπύρο Θεοδοσόπουλο και Δημήτρη Αντωνίου.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οργανωτές, το ζεύγος Παναγιώτη και Ρίτσα Αντωνοπούλου, καθώς τον Γιώργο Αντωνόπουλο και όλους τους εθελοντές, για την υπέροχη φιλοξενία και την άψογη διεξαγωγή του αγώνα.

Φωτογραφίες Νίκος Μπακής