ΣΠΑΡΤΗ. Ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες μουσικοσυνθέτες της σύγχρονης μουσικής ιστορίας του τόπου, ο Σταύρος Ξαρχάκος, έρχεται φέτος στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο για μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Μάνα μου Ελλάς» . Τραγούδια από την αρχή της σταδιοδρομίας του μέχρι σήμερα, τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο, που όλοι αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε και μελωδίες που μας συντρόφευσαν! Στο πλευρό του συνθέτη ο Λάκωνας ερμηνευτής Ζαχαρίας Καρούνης, η Ηρώ Σαΐα και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, οι οποίοι θα αποδώσουν με το δικό τους τρόπο τις διαχρονικές επιτυχίες του συνθέτη.

Το φετινό φεστιβάλ «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2014» του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου περιλαμβάνει, επίσης, ενδιαφέρουσες και ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, αρχαίες κωμωδίες και τραγωδίες, μιούζικαλ, αλλά και συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Notospress, το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, το μιούζικαλ «Ξημερώνει Κυριακή» των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου με τη συμμετοχή των Κώστα Αρζόγλου και Δημήτρη Μπάση, τους «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη και τη συμμετοχή ηθοποιών όπως η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Στέλιος Μάινας και ο Άρης Λεμπεσόπουλος. Επίσης, στη σκηνή του Σαϊνοπουλείου θα φιλοξενηθεί η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου και τους Μαρία Καβογιάννη και Δημήτρη Πιατά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναυλίες της καταξιωμένης Ελεωνόρας Ζουγανέλη στις 13 Αυγούστου και του αγαπημένου τραγουδοποιού Γιάννη Χαρούλη, μια εβδομάδα αργότερα, στις 20/8.

Δευτέρα 21 Ιουλίου – μιούζικαλ «Ξημερώνει Κυριακή»

Ένα έργο, εμπνευσμένο από την ιστορία των πολυτραγουδισμένων και διαχρονικών επιτυχίων του Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου από τον ιστορικό δίσκο «ο Δρόμος» και το «Μίλα μου για λευτεριά». Τα αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια των δύο μεγάλων δημιουργών, απετέλεσαν την έμπνευση του μιούζικαλ, σε κείμενα των Παναγιώτη Μπρατάκου και Μάρως Μπουρδάκου και σκηνοθεσία του Μάνου Πετούση. Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα του σήμερα, με το θυμό, την απόγνωση, τις μάταιες θυσίες, τη φτώχεια, την προδοσία αλλά και τις ελπίδες, τα όνειρα, την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη μαχητικότητα.

Συμπρωταγωνιστές οι: Κώστας Αρζόγλου, Γιώτα Φέστα, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Βασίλης Παλαιολόγος, Δώρα Χρυσικού, Αννίτα Κούλη, Γιάννης Καραούλης. Τα τραγούδια της μουσικοθεατρικής παράστασης ερμηνεύουν η Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Δημήτρης Μπάσης.

Τετάρτη 23 Ιουλίου – συναυλία «Μάνα μου η Ελλάς» με Στ. Ξαρχάκο - Ζ. Καρούνη

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, θα παρουσιάσει την καλοκαιρινή περίοδο 2014 στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας μία συναυλία με τίτλο «Μάνα μου Ελλάς». Τραγούδια από την αρχή της σταδιοδρομίας του μέχρι σήμερα, τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο, που όλοι αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε και μελωδίες που μας συντρόφευσαν!

Συνταξιδιώτες του σε αυτή την περιοδεία θα είναι η Ηρώ Σαΐα, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, καθώς και μια 10μελής ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών – σολίστ, την οποία θα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Τα πρωτογενή μουσικά «υλικά» αντλούνται από τη μυθική, μεταφυσική και ρεαλιστική υπόσταση του «οργανισμού» Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτών των «υλικών» είναι άλλοτε αφηγηματικά, άλλοτε επικά, άλλοτε κοινωνικά, άλλοτε πολιτικά, δημιουργώντας προοπτικές και αξιοποιώντας διαστάσεις και δυναμικές που δομούν το ηχητικό περιβάλλον της κοινωνικής συλλογικότητας.

Δείτε το video

Δευτέρα 28 Ιουλίου – «Τρωάδες» του Ευριπίδη

Η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Άρης Λεμπεσόπουλος και η Ελισάβετ Μουτάφη συμπεριλαμβάνονται στη βασική πρωταγωνιστική ομάδα. Ο Στέλιος Μάινας, με τον οποίο είχε επίσης συνεργαστεί ο Θέμης Μουμουλίδης στην πετυχημένη παράσταση «Μαουτχάουζεν», συμμετέχει σε αυτή τη φιλόδοξη παραγωγή.

Μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια:Παναγιώτα Κοκορού, μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν οι: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Μαρία Πρωτόπαππα, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ιωάννα Παππά, Ελισάβετ Μουτάφη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν), Ίρις Μάρα, κ.α.

Παρασκευή 8 Αυγούστου – «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη

Τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη θα ανεβάσει το καλοκαίρι σε περιοδεία ο Σπύρος Ευαγγελάτος, με τη Μαρία Καβογιάννη στον ομώνυμο ρόλο.

Τον θίασο αποτελούν ο Δημήτρης Πιατάς που θα ερμηνεύσει τον Κινησία, η Καίτη Κωνσταντίνου την Κλεονίκη και η Νάντια Κοντογεώργη στον ρόλο της Μυρρίνης.

Σε δική του διασκευή και σκηνοθεσία, ο Ευαγγελάτος επιστρέφει σε ένα έργο που ανέβασε το 1976 με έναν αμιγώς ανδρικό θίασο, για πρώτη φορά τότε -με τον Λευτέρη Βογιατζή στον ομώνυμο ρόλο.

Τετάρτη 13 Αυγούστου – συναυλία Ελεωνόρας Ζουγανέλη

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μετά από τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που τις παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου και ήταν όλες sold out αρχίζει τη καλοκαιρινή της περιοδεία. Εκεί που χτυπά η καρδιά της, εκεί που συναντιέται με το πάθος της και την αγάπη της για το τραγούδι, εκεί η Ελεωνόρα Ζουγανέλη θέλει να ταξιδέψει το κοινό της και φέτος το καλοκαίρι και να πάρει δύναμη από τη δύναμη όλων αυτών που την αγαπούν και τη στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Μας καλεί όλους λοιπόν σε ένα μεγάλο πάρτι, μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία γεμάτη ενέργεια, κέφι, χορό και διασκέδαση.

Τετάρτη 20 Αυγούστου – συναυλία Γιάννη Χαρούλη

Ο Γιάννης Χαρούλης ξεκινά και φέτος τις συναυλίες – συναντήσεις με το κοινό του σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Η παράδοση συναντάει το ροκ και το παρελθόν των μεγάλων δημιουργών και γεφυρώνεται με το παρόν των σύγχρονων τραγουδοποιών. Όλα αυτά μέσα από τη δωρική φωνή του Γιάννη Χαρούλη και τους ήχους από το αγαπημένο του λαούτο.