Γράφει η Ηλίας Μπόνος

Την ώρα που κάποιοι αναμένουν την ανάσταση του Καραμανλικού μπλόκ στη Νέα Δημοκρατία, ο Σαμαράς τηρεί «ακραία» στάση αφήνοντας τον Δαβάκη και την Πατριανάκου εκτός Κυβέρνησης. Ακριβώς την ίδια στιγμή, η θέση των δύο Καραμανλικών βουλευτών γίνεται ακόμα δυσχερέστερη αφού μάλλον κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας και ο Μενέλαος Δασκαλάκης εκτός από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκο…

Οι βουλευτές, στη Λακωνία, όπως και σε κάθε Περιφέρεια, είναι τα πρόσωπα που καλούνται να απορροφήσουν όλα τα παράπονα και τις αντιδράσεις των πολιτών για την Κυβερνητική πολιτική.

Είναι τα πρόσωπα που στήριξαν (και με την ψήφο τους αλλά και) στα χωριά και στις γειτονιές τα μνημονιακά μέτρα που οδήγησαν σε φτώχεια, σε αδιέξοδα χωρίς προοπτική.

Ειδικά στη Λακωνία, οι βουλευτές της Ν.Δ. είναι εκείνα τα πρόσωπα που πρέπει να εξηγήσουν, επιπλέον, γιατί το κόμμα διολισθαίνει σε υποταγή σε ένα ανύπαρκτο ΠαΣοΚ (βλέπε αναβάθμιση Γρηγοράκου στο υπουργείο Υγείας) και αποδέχεται τη Σημιτική άποψη για την οικονομία, άποψη που γέννησε μύρια οικονομικά δεινά για την κοινωνία μας.

Πρόσφατα ο Γρηγοράκος «κτύπησε» τον Καραμανλή λέγοντας ότι, ως Πρωθυπουργός, οδήγησε τη χώρα στο χείλος κι έτσι κληροδότησε στη Κυβέρνηση του ΠαΣοκ τα προβλήματα που την έκαναν δυσάρεστη στους πολίτες.

Άραγε, αυτές τις θέσεις, αυτές τις επιλογές, αυτές τις αποφάσεις, οι βουλευτές και οι πολιτευτές της Ν.Δ. στη Λακωνία τις αποδέχονται; Γιατί δεν αντιδρούν; Συμφωνούν;

Άραγε τα στελέχη της ΝΔ στη Λακωνία θα σταθούν κριτικά απέναντι στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην εγκατάλειψη του πολίτη ή θα «συνδράμουν» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να «περάσει» μια υπουργική θητεία αποδοτική για την εκλογική πελατεία όλων των συγκυβερνούντων; Θα αφήσουν την Διοικητή του Σαμαρά στο Νοσοκομείο Σπάρτης να καθησυχάζει τους πάντες την ώρα της απόλυτης κατάρρευσης του ΕΣΥ;

Το παραμύθι περι φιλολαϊκής πολιτικής και πολύ περισσότερο περί λαϊκής (λαϊκίζουσας θα έλεγα) δεξιάς δεν «περνά» πλέον στο λαό και ειδικά στο έντιμο και πεπειραμένο δεξιό Λάκωνα. Η «λαϊκή δεξιά» έχει στο κέντρο του οράματός της την πατρίδα και την αυτάρκεια του μεσαίου ανθρώπου - πολίτη, που θα τον έλεγε χωρίς φόβο και πατριώτη και όχι τους δανειστές, τους τραπεζίτες και τους εργολάβους…

Οι επιλογές Σαμαρά, όσο μπορεί να επηρεάζουν τη Λακωνική πολιτική σκηνή, θα έχουν δριμύτατα αποτελέσματα στην κάλπη σε βάρος της Ν.Δ. και υπερ του κόμματος (!) που θα εκπροσωπεί ο Γρηγοράκος.

Δηλαδή, όπως συνέβη και στο «ταγκό» Σαμαρά – Βενιζέλου, αντι ο Γρηγοράκος να «εξαφανιστεί» πολιτικά μπορεί και να διατηρηθεί απροσδόκητα.

Όλα αυτά χωρίς, η Ν.Δ. να αγγίξει καν τη εκδοχή της ακροδεξιάς στον Νομό Λακωνίας, που μέρα με τη μέρα βρίσκει τον ίσιο δρόμο της.

Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΟΔΕ Λακωνίας αρκείται μόνον να αλλοιώνει τις Αυτοδιοικητικές εκλογές για χάρη των παιδιών του κομματικού σωλήνα - δικαιώνοντας έτσι πάλι τον Γρηγοράκο στα προτάγματά του - και προτιμά να μην συνεργάζεται τόσο με τα μέλη του κόμματος όσο και με τους βουλευτές και πολιτευτές.

Θα μπορούσε ο τίτλος της επόμενης πολιτικής σελίδας στη Λακωνία να είναι: «Όταν ο Λεωνίδας άλωσε τη Ν.Δ. δοξαζόμενος…»

Ποτέ άλλοτε η Ν.Δ. στη Λακωνία δεν γνώρισε τέτοια απώλεια και κατάρρευση η οποία σε μεγάλο βαθμό θα είναι ανεπανόρθωτη.