Λογοτεχνική βραδιά με τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιουλίου 7:30 μ.μ. στα Τσίντζινα. Η εκδήλωση, που έχει θέμα «Ο Βαλτινός του Πάρνωνα».

Εισηγητές στη συζήτηση θα είναι ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος, που τιμήθηκε φέτος με το μεγάλο κρατικό βραβείο γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, ο Λάκωνας συγγραφέας Δημήτρης Πετσετίδης, που απέσπασε το 2011 το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του, ενώ εκ μέρους της Λέσχης Ανάγνωσης Σπάρτης θα μιλήσει η γεωλόγος Ερασμία Χίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Βουλουμάνου, σύμβουλος επικοινωνίας στον εκδοτικό χώρο.

Ο Θανάσης Βαλτινός, με καταγωγή από το Καστρί Κυνουρίας στις ανατολικές παρυφές του Πάρνωνα, εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικούς πεζογράφους της λεγόμενης «δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς», στο διάστημα των πενήντα περίπου χρόνων της συγγραφικής του σταδιοδρομίας.

Από τα πιο γνωστά έργα του τα Κάθοδος των εννιά, Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη - Βιβλίο πρώτο: Αμερική, Ορθοκωστά, Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60, τα οποία αποτελούν ρεαλιστική αποτύπωση αγνοημένων ή «ευαίσθητων» πτυχών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Το βασικό θέμα της πεζογραφίας του Βαλτινού είναι η ποικίλων μορφών βία που ενέπνευσαν διάφορες ιδεολογίες από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι το τέλος του. Αν και η ανάπλαση της ατομικής εμπειρίας στα έργα του υπερβαίνει τα όρια ενός ορισμένου γεωγραφικού τόπου, ως επί το πλείστον αντλεί παραστάσεις και πρόσωπα από τον οικείο χώρο της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

Πληροφορίες Ξενώνας Πρυτανείο τηλ: 27310 26982