ΣΠΑΡΤΗ. Ραντεβού το Σεπτέμβριο δίνει με τους φίλους της η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης, η οποία ανακοινώνει την καλοκαιρινή ανάπαυλα της καθιερωμένης εβδομαδιαίας εκπομπή της για το βιβλίο, που μεταδίδεται από τη φιλόξενη συχνότητα του Νότος 94.9.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Ο Αλπέρτο Μανγκέλ έγραφε στο βιβλίο του «Η Ιστορία της Ανάγνωσης»: «Κάθε βιβλίο ήταν ένας ολάκερος, αυτοτελής κόσμος όπου έβρισκα καταφύγιο. Παρότι γνώριζα πως ήμουν ανίκανος να πλάσω ιστορίες όπως αυτές που έγραφαν οι αγαπημένοι μου συγγραφείς, ένιωθα ότι πολλές φορές η γνώμη μου συνέπιπτε με τη δική τους και (για να χρησιμοποιήσω μια φράση του Μοντέν) «αφέθηκα να ακολουθώ ξοπίσω τους , μουρμουρώντας: «Άκου, άκου».

Ευχαριστούμε το notos 94,9 fm, που ως μέσο επικοινωνίας έδωσε σε αυτό το «Άκου, άκου!», ένα ακόμη δρόμο για να φτάσει σε περισσότερους φιλαναγνώστες .

Στη Λέσχη Ανάγνωσης συμφωνούμε στο ότι η πράξη της ανάγνωσης είναι δημιουργική και ενεργητική και όχι μια διαδικασία μοναχική και παθητική. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βιβλίο ανοίγουμε κι ένα νέο κύκλο επικοινωνίας. Ανοίγουμε την οπτική μας σε μια άλλη ανάγνωση, πέρα από τη δική μας.

Με το άνοιγμα ενός ραδιοφωνικού “παράθυρου” στις αναγνώσεις μας ,μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε αυτή την εμπειρία μας σε περισσότερους αναγνώστες.

Τελικά για να είναι κανείς αναγνώστης είναι ανάγκη να είναι και ακροατής (αυτού που διαβάζει), ώστε να μπορεί να ακολουθήσει αυτό το μαγικό «Άκου, άκου» του Μοντέν ,που είναι σημαντικό μέρος της μαγείας της ανάγνωσης αλλά και της ακρόασης. Αυτό και μόνο μπορεί και ορίζει την ανάγνωση ή/και την ακρόαση ,ως μια πράξη όχι μονοδιάστατα δεκτική μα διαδραστική και επομένως ανατρεπτική. «Χτίζεις κόσμους και γκρεμίζεις οικουμένες ανοίγοντας και κλείνοντας ένα εξώφυλλο».

Το βιβλίο δεν υπάρχει χωρίς τον αναγνώστη όπως και το ραδιόφωνο δεν υπάρχει χωρίς τον ακροατή. Και στα δύο αυτά μέσα επικοινωνίας , ο αναγνώστης και ο ακροατής κάτι καλείται να προσθέσει στην εμπειρία του. Αυτό το κενό που αφήνει η έλλειψη της εικόνας και που η φαντασία του θα το προσθέσει ,ανακαλώντας το από τη δική του προσωπική ιστορία , που ίχνη της του μοιάζει πως βρίσκει πίσω από τις λέξεις , τις τυπωμένες ή τις εκφερόμενες. Ανάμεσα στα σημεία στίξης ή στις αποχρώσεις μιας φωνής ή ακόμα ακόμα στις σιωπές και τις επικεφαλίδες. Το φαντασιακό του κάθε αναγνώστη ή / και ακροατή τον καθιστά συνδημιουργό, συμμέτοχο της δημιουργίας.

Με τη χαρά αυτής της συνδημιουργίας, της επικοινωνίας μας με περισσότερους αναγνώστες / ακροατές και την προσδοκία της συνεργασίας μας, κρατώντας ανοικτό το ραδιοφωνικό μας «παράθυρο» και με τον νέο κύκλο αναγνώσεων μας από το Σεπτέμβρη, σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

Να ανταμώσουμε το Φθινόπωρο σε μια συνάντηση σαν αυτή που περιγράφει τόσο γλαφυρά και πάλι ο Αλπέρτο Μανγκέλ : « Δε διάβαζες τα βιβλία από την αρχή μέχρι το τέλος μονορούφι κατοικούσες μέσα τους , ενδιέτριβες ανάμεσα στις αράδες τους και, όταν τα ξανάνοιγες ύστερα από κάποιο διάστημα, ξαναέβρισκες ξαφνιασμένος τον εαυτό σου στο σημείο όπου είχες κοντοσταθεί».