ΓΥΘΕΙΟ. Να συμπεριληφθεί και η πρώτη δόση του 2013 στη ρύθμιση αναστολής της καταβολής των χρεολυσίων για τις οφειλόμενες δόσεις των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Αναλυτικά, η επιστολή που υπογράφει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Κων. Πανδής, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της προηγούμενης (υπ’ αριθ. πρωτ. 1396/25-6-2014) επιστολής μας και της έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου από τις τράπεζες προς τα καταστήματά τους για την εφαρμογή της υπ’αριθ. 2/38310/0025 απόφασης, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Παρά τις επισημάνσεις μας σχετικά με την πρώτη δόση του 2013, δεν υπήρξε η σχετική διόρθωση της απόφασης, προκειμένου να περιλαμβάνει ολόκληρο το έτος 2013. Συνεπώς, η αναστολή καταβολής των χρεολυσίων των οφειλομένων δόσεων ξεκινά από τις 31/12/2013, δηλαδή δεν περιλαμβάνει την πρώτη δόση του έτους 2013 που έληγε την 30/6/2013. Παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα τη δυνατότητα άμεσης τροποποίησης της απόφασης στο σημείο αυτό, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις δύο δόσεις του έτους 2013.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη σχετική υπηρεσιακή εγκύκλιο των τραπεζών, η δυνατότητα αναστολής δίνεται για τα δάνεια που αφορούν ρύθμιση υφισταμένων μέχρι την 25.8.2007 οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των πυρόπληκτων νομών, αποκλείοντας έτσι τα νέα δάνεια, κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που δόθηκαν σε επιχειρήσεις μετά την 25.8.2007. Ζητούμε να εξετάσετε την ένταξη και αυτών των δανείων στην παρούσα ρύθμιση με αντίστοιχη παράταση της λήξης τους την 31.12.2016.

Εν αναμονή των απαντήσεών σας στα ανωτέρω ζητήματα».

Με εκτίμηση,

Τα Επιμελητήρια Πυρόπληκτων Νομών
Αρκαδίας Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας
Αχαΐας Πρόεδρος Πλάτωνας Μαρλαφέκας
Ευβοίας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης
Ηλείας Πρόεδρος Κων/νος Νικολούτσος
Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής
Μεσσηνίας Πρόεδρος Δημήτριος Μανιάτης