ΣΠΑΡΤΗ. Την πιο δημοφιλή από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, τις «Τρωάδες», ένα κείμενο κατεξοχήν αντιπολεμικό, που αποτυπώνει όσο κανένα κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειές της, παρουσιάζουν φέτος η 5η Εποχή Τέχνης και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Ιστορώντας τα γεγονότα της άλωσης της Τροίας, ο νους στέκεται στο θρίαμβο των νικητών και όχι στο θρήνο των νικημένων. Στις «Τρωάδες» ο Ευριπίδης παρουσιάζει την ιστορία από διαφορετική σκοπιά: Στην τραγωδία του κυριαρχεί ο πόνος των ηττημένων, που όμως δεν ζήτησαν την αναμέτρηση… Ο θρήνος των μανάδων, συζύγων και νέων παιδιών ενώνεται διαχρονικά με τον παγκόσμιο θρήνο της ανθρώπινης ανεπάρκειας. Οι γυναίκες παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, σκλάβες πια, όπως και στον αιώνα μας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Για τις ανάγκες της παράστασης το έργο ξαναμεταφράζεται από την Παναγιώτα Πανταζή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης, το σκηνικό ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκορού και τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Μαρία Πρωτόπαππα, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ιωάννα Παππά, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν), Ίρις Μάρα (κλαρινέτο) κ.ά.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο σήμερα Δευτέρα, 28 Ιουλίου, στις 21.30΄. Μία ώρα νωρίτερα θα αναχωρήσει από τα γραφεία του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος λεωφορείο, για τη δωρεάν μεταφορά του κοινού.

Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται σε 15 € (κανονικό), 12 € (ανέργων) και 10 € (μαθητικό – φοιτητικό).
Οι κ.κ. θεατές που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο, παρακαλούνται να προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα (κάρτα ανεργίας, πάσο κ.λπ.) τόσο κατά την αγορά του εισιτηρίου όσο κατά την είσοδό τους στο θέατρο.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του Ιδρύματος 27310 82470 και 27310 82395.