ΣΠΑΡΤΗ. Για 11η χρονιά ανοίγει τις πύλες της ανοίγει η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία, την Παρασκευή 1η Αυγούστου. Η Γιορτή συμπίπτει με την καταγραφή έντονης ανησυχίας για το μέλλον των αγροτικών προϊόντων και ειδικά της ελιάς, του ελαιόλαδου και της φέτας. Αυτός είναι και ο λόγος που ανοίγουν συζητήσεις τόσο για την ΚΑΠ όσο και για προοπτικές εμπορίας, τυποποίησης και ενίσχυσης των προϊόντων της ελιάς.

Περίπτερα εκθετών, ενημερωτικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και αυτή τη χρονιά τη γιορτή, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών της Τοπικής Κοινότητας.

Την έναρξη των εκδηλώσεων θα σηματοδοτήσουν, στις 7.30΄ το απόγευμα της Παρασκευής, οι χαιρετισμοί από τους επισήμους, οι οποίοι μια ώρα αργότερα, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο χώρο της έκθεσης.

Στα εγκαίνια της 11ης Γιορτης του Λαδιού και της Ελιάς που θα πραγματοποιηθεί
την Παρασκευή 1 Αυγούστου στην Σελασία της Σπάρτης θα παρευρεθεί ο Γραμμματέας
της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ και τ.Ειδικος Γραμματέας του Υπουργειου Αγροτικής Αναπτυξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος


Στις 9 το βράδυ η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης θα κρατήσει μουσική συντροφιά στους παρευρισκομένους, για να λάβει ύστερα τη μουσική σκυτάλη το συγκρότημα «Λαϊκές Νότες».

«Κοινή Αγροτική Πολιτική, πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων και προοπτικές ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα» είναι ο τίτλος της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει την επόμενη ημέρα Σάββατο 2/8, από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την εισήγηση της Σύλβιας Κρουμπ, από τη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς ΟΠΕΚΕΠΕ, με τίτλο «Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική-Πυλώνας 1 Άμεσες Ενισχύσεις» για να ακολουθήσει στη συνέχεια ενημέρωση από τον Σωτήρη Λαμπρόπουλο, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτ. Στερ. Ελλάδος ΓΕΩΤΕΕ, για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου ΔΗΩ, Σπύρος Ζαχαρόπουλος θα μιλήσει για τις τάσεις και τις προοπτικές της εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου σε διεθνές επίπεδο, ενώ ο υπεύθυνος Ανάπτυξης Αγροδιατροφικού Τομέα TUV Austria-Hellas Κώστας Μαυρόπουλος θα εισηγηθεί το θέμα η «Πιστοποιημένη ποιότητα για την ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων. Ένα όνομα διαβατήριο αναγνώρισης και επιτυχίας στην Ελλάδα και Διεθνώς».

Τη σημασία της παραγωγής τοπικών και βιολογικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με τις υπηρεσίες του Αγροτουρισμού θα καταδείξει στη συνέχεια η υπεύθυνη Πιστοποίησης Συστημάτων, Διεθνών και Ιδιωτικών Προτύπων ΒΙΟΕΛΛΑΣ Βασιλική Ρούση, ενώ τον κύκλο ομιλιών θα ολοκληρώσει ο υπεύθυνος Πιστοποίησης Cosmocert Απόστολος Κορτέσης, με το θέμα «Προδιαγραφές Πιστοποίησης Τοπικών Προϊόντων “We do local”».

Η δεύτερη ημέρα της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού θα κλείσει παραδοσιακά, με χορούς από το χορευτικό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος και δημοτική μουσική από τους Κώστα Γιαννακόπουλο (κλαρίνο-τραγούδι) και Μαριάνθη Λιουδάκη (τραγούδι).

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της έκθεσης οι Λάκωνες γεωπόνοι διοργανώνουν, από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, τη δεύτερη κατά σειρά ενημερωτική τους εκδήλωση, με τίτλο «Καλλιέργεια της ελιάς, θρέψη και φυτοπροστασία».

Ομιλητές θα είναι η αναπλ. καθηγήτρια της Φυτοπαθολογίας ΓΠΑ Πολύμνια Αντωνίου και ο γεωπόνος ΓΠΑ- MSc Δενδροκομία Αμπελουργία Μάριος-Ιωάννης Σώτηρας, οι οποίοι θα μιλήσουν για τα προβλήματα της θρέψης, τις ασθένειες και την αντιμετώπιση τους στην ελιά.

Στη συνέχεια, από τις 8 έως τις 9.30΄το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» για τη μεσογειακή διατροφή και τον γαστρονομικό πολιτισμό της Λακωνίας. Εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι ο π. πρόεδρος ΕΦΕΤ και δ/ντής Τμήμ. Διατροφολογίας NΥC Νίκος Κατσαρός, με το θέμα «ΜedDiet: Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής σε εστιατόρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Μίλτος Κουρούμπας με θέμα «Η νέα ταυτότητα της Ελληνικής Γαστρονομίας “GReat”»

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την 1η προβολή του ντοκιμαντέρ: «Η παραδοσιακή διατροφή στην Μάνη». Θα προλογίσουν η ερευνήτρια λαογραφίας και συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου Ελένη Τζικάκου και ο εκδότης Γιώργος Δημακόγιαννης.

Η αυλαία της 11ης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού θα πέσει μουσικά με συναυλία από τους Χρήστο Νικολόπουλο, Στέλιο Διονυσίου, Ζωή Παπαδοπούλου και Ηλία Μακρή.Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί ταβέρνα με εκλεκτούς μεζέδες, εδέσματα, ποτά και αναψυκτικά.

Τη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού διοργανώνουν το ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού».