ΣΠΑΡΤΗ. Δεν έχει σβήσει στη μνήμη της τοπικής κοινωνίας η υπόθεση του θανάτου του Γιάννη Βάρλα στη Μαγούλα. Μια υπόθεση που «ταξίδεψε» στην αιτιολογία της από το ατύχημα στο πρόβλημα υγείας για να καταλήξει, ίσως, στην ανθρωποκτονία.

Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές το χρέος των Αρχών και των πολιτών είναι ιερό και επιβάλει να σταθούν πέρα και πάνω από συγκαλύψεις, αδυναμίες, παραγραφές που επιφέρουν τη λήθη.
Ο θάνατος των δύο συμπολιτών μας, Μεσσήνιων πιλότων, στον διάδρομο απογείωσης στο Πυρί (και όχι αεροδρόμιο όπως συχνά γράφουμε) έρχεται να θέσει Αρχές και πολίτες προ των ιερών ευθυνών τους προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Σε έναν διάδρομο που έχει χαρακτηριστεί Δημοτικό Αεροδρόμιο Σπάρτης, παραχωρημένο στον Δήμο, με διαχειριστές και «κουμανταδόρους» πρέπει να δοθούν σαφείς και άμεσες απαντήσεις. Η ανακριτικές αρχές έχουν χρέος, στον χρόνο που η αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης επιβάλει, να ξεκαθαρίσουν τις αιτίες του διπλού θανατηφόρου ατυχήματος έτσι ώστε:

Να μην κατηγορούνται άδικα υπεύθυνοι
Να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, στους υπεύθυνους
Να μην δυσφημίζεται ο συγκεκριμένος διάδρομος.
Να χαρακτηρισθεί ως ακατάλληλος ο διάδρομος, αν υπάρχει λόγος.
Να αποδοθεί στη μνήμη των θυμάτων η δικαιοσύνη.
Να αναλάβει, με την αρμόζουσα σοβαρότητα, τις ευθύνες του ο Δήμος.

Η διαλεύκανση είναι δύσκολη υπόθεση. Η αδιαφορία απλή υπόθεση.
Η συγκάλυψη εύκολη υπόθεση. Ήρθε λοιπόν η ώρα για τα δύσκολα!

Όσα φημολογούνται
πρέπει να απαντηθούν είτε έμμεσα, είτε άμεσα.
Όσοι, εξ αρχής, χειρίστηκαν την υπόθεση του αεροδρομίου Σπάρτης πρόδιδαν μια προχειρότητα και μια μυστικότητα που δεν ταίριαζε σε έναν «υψηλό» στόχο όπως τον χαρακτήριζαν. Σήμερα, όλοι αυτοί, πρέπει να τοποθετηθούν. Η πόλη αλλά και όποιος εμπλέκεται στην λειτουργία, φύλαξη, ασφάλεια, προοπτική του αεροδρομίου Σπάρτης είναι απόλυτα εκτεθειμένοι.

Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές όλα τα "παιχνίδια" τελειώνουν...

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr