ΣΠΑΡΤΗ. Την Τρίτη 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέα Δημοτικής Αρχής Σπάρτης.
Οι νεοεκλεγέντες και οι επανεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι και ο νέος Δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης έδωσαν όρκο ενώπιον Θεού και ανθρώπων και δήλωση ενώπιον των πολιτών ότι θα διοικήσουν τον Δήμο για το κοινό καλό.
Αίσθηση έκανε η σύντομη ομιλία του επικεφαλής του Κινήματος Πολιτών «Ελπίδα» Χρήστου Αλεξάκου. Με λόγο ζωντανό, πρωτότυπο και οξύ κάλεσε τον νέο Δήμαρχο να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που του όρισε στο 63% των δημοτών του ιστορικού Δήμου.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ Αλεξάκος επιχείρησε να διατυπώσει «ιδιαίτερα επιγραμματικά, την αναπόφευκτα, υποκειμενική, διάσταση, με την οποία βιώνει ως επικεφαλής της ΕΛΠΙΔΑΣ, τον επιθυμητό τρόπο της εκ νέου διαμόρφωσης του δήμου Σπάρτης από το νέο δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή».

Ανέφερε:
«Όπως καλά γνωρίζουμε, η ευτυχία του πολίτη καθορίζεται από την κοινωνία μέσα στην οποία ζει και για αυτό το λόγο μπορεί να την κατακτήσει πιο εύκολα μέσα από οργανωμένες κοινωνικές δομές.
Εμείς, ως πολίτες και ως δημότες του δήμου Σπάρτης, είμαστε ευτυχείς; Είμαστε υπερήφανοι; Αισθανόμαστε ότι προχωράμε μπροστά; Βιώνουμε ευχαρίστηση;
Κρίνοντας από την πρόσφατη λαϊκή εντολή των δημοτικών εκλογών, η απάντηση είναι πως δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι. Κάποιοι, ακόμα κολλημένοι στο παρελθόν προσπαθούν να εξηγήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, κάποιοι άλλοι μιλάνε για υποσυνειδησιακή παρεμβολή μη μπορώντας να δώσουν συνειδησιακή εξήγηση».


Ο επικεφαλής της «Ελπίδας» απευθύνθηκε στον νέο Δήμαρχο Β. Βαλιώτη:
« Έχετε πολύ δύσκολο έργο, γιατί 6 στους 10 πολίτες βαρέθηκαν την ακινησία. Σαν κάτι να τους αφύπνισε ξαφνικά, αιφνιδιαστικά. Και τώρα έχουν απαιτήσεις. Τεράστιες απαιτήσεις γιατί άκουσαν αυτά που κάποιοι δεν τόλμησαν να θίξουν. Για το λόγο αυτό κ. Δήμαρχε οφείλετε να διοικήσετε με ανατροπές και αιφνιδιασμούς, έτσι όπως ακριβώς εκλεχθήκατε. Όχι για να ξαναγίνετε δήμαρχος την επόμενη πενταετία αλλά για να δώσετε αρμόζουσες λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της κοσμοϊστορικής Σπάρτης. Δεν είστε δήμαρχος ούτε εμείς μέλη ενός δημοτικού συμβουλίου μιας οποιαδήποτε ελληνικής πόλης. Είτε το θέλουμε είτε όχι, μας καθορίζει ένα από τα ισχυρότερα ονόματα, μέσα στα 15 παγκοσμίως. Η Σπάρτη». Στο σημείο αυτό το διέκοψαν έντονα χειροκροτήματα του κοινού.

Ο Χρ. Αλεξάκος προκάλεσε και προσκάλεσε τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο να ξεχάσει τις μιρκοεξυπηρετήσεις: «Σας ΠΡΟΚΑΛΩ και σας ΠΡΟΣΚαλώ να ξεχάσετε τις μικρο-εξυπηρετήσεις, να λησμονήσετε ποιοι σας ψήφισαν και ποιοι όχι, και να λειτουργήσετε για όλους. Για το κοινό συμφέρον. Ωστόσο, κ. Δήμαρχε, ο πολίτης δεν έχει μόνο δικαιώματα. Έχει και υποχρεώσεις που αποβλέπουν στο κοινό καλό αλλά και στο ύψιστο δικαίωμά του, που δεν είναι άλλο, από το να ζει όμορφα στην πόλη του και να αισθάνεται πλήρης, γεμάτος, ευτυχισμένος, να βιώνει υψηλής ποιότητας ζωή».

Ακόμα πιο σαφής και πιο οξύς ήταν ο λόγος του Χρήστου Αλεξάκου στο θέμα του Πολιτισμού όπου έκανε λόγο για φαύλους διαχειριστές: «Κ. Δήμαρχε, πολύ λόγος έγινε στην προεκλογική περίοδο για τον πολιτισμό. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναλογιστούμε κάτι: Η πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου σχετίζεται με τον τρόπο διοίκησής του; Θεωρείτε πως ο πολιτισμός σε ένα κοσμοϊστορικό δήμο, το δήμο μας, μπορεί να χειραγωγηθεί; Ναι, κ. Δήμαρχε μπορεί να χειραγωγηθεί και μάλιστα πολύ εύκολα. Αυτό μπορεί να γίνει όταν οι διαχειριστές της δημοτικής καθημερινότητας είναι φαύλοι. Όταν γίνεται συντονισμένη προσπάθεια τα φωτεινά μυαλά της κοινωνίας να απαξιώνονται, να μπαίνουν στο περιθώριο, να ωθούνται στην απογοήτευση. Μπορεί να γίνει όταν το σύστημα και η κοινωνική παιδεία αποπροσανατολίζουν την ανάπτυξη και την ανάδειξη των αληθινών ταλέντων. Αυτή όμως η λογική της απαξίωσης των ουσιαστικών ανθρώπινων αξιών, συμβαίνει για να μπορέσουν οι φαύλοι και η φαυλότητα να επιβληθούν στην πολιτική ζωή. Αξιοποιήστε και ενεργοποιήστε λοιπόν τους κατάλληλους. Αιφνιδιάστε μας με τις επιλογές σας. Μην γίνετε προβλέψιμος».

Ο επικεφαλής της «Ελπίδας», όπως έπραξε και στην προεκλογική αναμέτρηση δεν δίστασε να αγγίξει πτυχές που το σύνολο του πολιτικού κόσμου αποφεύγει: «κ. Δήμαρχε, το ότι κάποιοι σας χαρακτηρίζουν αριστερό και κουμουνιστή είναι απλά γιατί φοβούνται τον εαυτό τους και όχι εσάς. Άλλωστε γνωρίζουμε καλά τι θα πει ιδεολογία και που μας έφτασε σήμερα στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε, τα υπονοούμενα και την πολιτική σχιζοφασία που τους διακατέχει καλείστε να τα προσπεράσετε αποδεικνύοντας ότι η προσωπική σας ιδεολογία, η οποία δε με ενδιαφέρει καθόλου, δεν σχετίζεται αλλά ούτε και θα αποτελέσει παράγοντα διοίκησης του δήμου Σπάρτης. Ούτε κατά διάνοια. Η ιδεολογία δεν έχει θέση στην αυτοδιοίκηση. Αποδείξτε τους ότι την κομματική σας ταυτότητα την έχετε προ πολλού αποχωριστεί.Το κοινό συμφέρον πάνω από όλα και όλους».

Ο νέος δημοτικός σύμβουλος που θα ακούγεται πλέον από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης κάλεσε τον νέο Δήμαρχο να κινηθεί με αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία με τον πολίτη ως «νέος»: «Κ. Δήμαρχε, πιστεύω και αισθάνομαι πως το νέο δημοτικό συμβούλιο, οφείλει να εστιάσει την προσοχή του στην επικοινωνία με τον κόσμο, με τη μάζα. Να γίνουμε ένα με αυτήν ώστε να καταλάβουμε τις ανάγκες της, τους προβληματισμούς, τη δυστυχία ή την ευτυχία της, την καθημερινότητά της. Πως αλλιώς θα έχουμε γνώση της κοινωνικής πραγματικότητας; Οφείλουμε να ενισχύσουμε τα επίπεδα προσληπτικότητας ώστε να αποδείξουμε πως έχουμε μια επικοινωνία ουσίας. Μην ξεχνάμε όμως κάτι σημαντικό ως προς την πρόσληψη και τη μετάδοση: πως οι γηραιότεροι είναι κατασταλαγμένοι, αμετανόητοι και αμετάπειστοι, ενώ οι νεότεροι ακριβώς το αντίθετο. Ας λειτουργήσουμε ως νέοι λοιπόν.
Κ. Δήμαρχε, για να επιτύχετε αποτελέσματα, πρέπει να αξιοποιήσετε κατάλληλα το ανθρώπινο δυναμικό που έχετε στη διάθεσή σας, να εφαρμόστε τα κλασικά αλλά και τα πιο σύγχρονα διοικητικά μοντέλα, τακτικές και στρατηγικές. Άλλωστε το να διοικείς είναι ένα μίγμα τέχνης και γνώσης. Δώστε όψη στην ουσία διαφορετικά δεν θα χάσετε εσείς προσωπικά, αλλά η πόλη».


Σημαντική στιγμή στην ομιλία του Χρ. Αλεξάκου ήταν η υπενθύμιση των 4 σημείων σύγκλισης και δέσμευσης του νέου Δημάρχου: «Δεν ξεχνάω κ. Δήμαρχε, τη δημόσια δέσμευσή σας, να αναγνωρίσετε και να υλοποιήσετε τις 4 βασικές θέσεις της ΕΛΠΙΔΑΣ οι οποίες βρήκαν σύμφωνο το 98% των υποψηφίων μας και των ψηφοφόρων μας. Μια δέσμευση που σας απέφερε τη στήριξή μας στο Β’ γύρο των εκλογών και κατ’ επέκταση συνέβαλε στη νίκη σας αλλά και στο δικό μας πολιτικό ρίσκο αντί της ασφάλειας της ουδετερότητας ή του λευκού κάποιων άλλων. Υπενθυμίζω τα σημεία που δεσμευθήκατε να υλοποιήσετε άμεσα, μόλις αναλάβετε τη διοίκηση του δήμου Σπάρτης:
1) διαχειριστικό έλεγχο στην ταμιακή υπηρεσία, στις αποθήκες, στην ΔΕΥΑΣ και στα νομικά πρόσωπα, 2) έμφαση στην πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη του δήμου Σπάρτης, 3) ηλεκτρονική δημοπράτηση αγροτικών προϊόντων και 4) ζωντανή κάλυψη σε όλα τα τοπικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ των δημοτικών και διοικητικών συμβούλιων με στόχο τη συμμετοχή και τη διαφάνεια».


Ο επικεφαλής της «Ελπίδας» έκλεισε την ομιλία του ως εξής:
«Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια ευχή προς την ομάδα που θα διοικήσει το δήμο Σπάρτης, την ομάδα του κ. Βαλιώτη: κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, ευθυγραμμιστείτε στο κοινό συμφέρον και συγχρονιστείτε γραμμικά για να παραμένετε συνδεδεμένοι, διαφορετικά η απομόνωση και ο παθολογικός λόγος θα είναι γεγονός. Καλή επιτυχία σε όλους».

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την τελετή ορκωμοσίας τις επόμενες ημέρες.