Γράφει η Ματούλα [Μαντώ] Μπελεγρή*

ΑΜΑ ΤΗ ΙΝΔΙΚΤΩ ΑΡΧΟΜΕΝΗ , όπως θα έγραφε ο ιστορικός που θα κατέγραφε την μετά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και με ευκαιρία την από 1ης Σεπτέμβρη , έναρξη της Περιφερειακής Αυτοδιοικητικής πενταετίας και ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου, είμαι υποχρεωμένη να καταθέσω δημόσια , με ο,τι αυτό συνεπάγεται , τις βασικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή μου στο εν λόγω Συμβούλιο και γενικά τη παρουσία μου στη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση , οι οποίες είναι:

- αυστηρή τήρηση του «γράμματος του νόμου « , από τη λήψη μέχρι την υλοποίηση κάθε απόφασης . Η νομιμότητα καθιστά την αυτοδιοίκηση ισχυρή και ασφαλή για τους φορείς και για τους αποδέκτες της εξουσίας .

- ενάσκηση κάθε δράσης και διάθεση των επιστημονικών δυνατοτήτων μου και της αυτοδιοικητικής
εμπειρίας μου , με άξονα και γνώμονα το «κοινό συμφέρον» και το «καλό του τόπου» , χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον, όφελος και ανταμοιβή

- υπευθυνότητα και ανάληψη ευθυνών για κάθε «λόγο ή έργο» μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ,

- σεβασμός κάθε γνώμης και άποψης που θα ακουσθεί στο Περιφ. Συμβούλιο άλλα και κριτική χωρίς συμβιβασμούς ,

- διαφάνεια λόγων και πράξεων, που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας της αυτοδιοίκησης και επιταγή των καιρών .

- άριστη συνεργασία με τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, με όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

- εκ προοιμίου παραδοχή ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο Περιφ. Συμβούλιο εισηγούμεθα , αποφασίζουμε και πράττουμε για το «καλό του τόπου μας» και όχι για οποιαδήποτε προσωπική ή πολιτική σκοπιμότητα . Τα πολιτικά «πιστεύω» , απολύτως σεβαστά, δεν πρέπει να αναδεικνύονται σε όπλα παραλόγων εμφυλίων και η μόνη σε ισχύ ταυτότητα εντός του Περιφ. Συμβουλίου πρέπει να είναι αυτή του Πελοποννήσιου .


- άριστη συνεργασία με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας και του Δημοσίου , με τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών της Περιφέρειας, τα Προεδρεία και τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των Παραγωγικών Τάξεων ,

- εγρήγορση και ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν και απασχολούν τους συμπολίτες μου άλλωστε και μένα την ίδια , για κάθε τι που διεκδικούν , για κάθε τι που δικαιούνται και όλα τα παραπάνω με συνέπεια , με ειλικρίνεια , με πολιτική ηθική και με πολιτικό πολιτισμό και πάνω απ ‘ όλα με «ανθρωπιά και ανθρωπισμό « που είναι ο θεμέλιος λίθος και το επιστέγασμα κάθε Φορέα άσκησης μονοπρόσωπης ή πολυπρόσωπης εξουσίας .
Αφ ετέρου δε και επικαίρως, ευχαριστώ για άλλη μια φορά. όλους τους Λάκωνες για την εμπιστοσύνη που με περιέβαλαν με τη ψήφο τους , η οποία ακριβώς καθορίζει την ευθύνη και το καθήκον μου απέναντί τους .

Τέλος στο Περιφερειάρχη τον Πέτρο Τατούλη, τη δική μας Αντιπεριφερειάρχη τη Ντία Τζανετέα , στους υπολοίπους Αντιπεριφερειάρχες και σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, αλλά και στους Δημάρχους και στους Δημοτικούς Συμβούλους , εύχομαι υγεία, δύναμη και εποικοδομητική πενταετία για την καλή πορεία και την ανάπτυξη της «πιο Ελληνικής« από όλες τις Ελληνικές Περιφέρειας , της δικής μας.

Αυτή τη δική μας μικρή πατρίδα την Πελοπόννησο είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε μετά από πέντε χρόνια « ουκ ελάττω αλλά πλείω και αρείω όσης αν παραδεξόμεθα .»

* Συμβολαιογράφος, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου