ΣΠΑΡΤΗ. Την Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20.00 στην ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΟ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
εγκαινιάζεται η έκθεση «Μεταβυζαντινές Εικόνες από τη Βαμβακού Λακωνίας».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κύριος Ευστάθιος. Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, η κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και μέλη της οικογενείας Κουμάνταρου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου και του 19ου αιώνα, που προέρχονται από το σύνολο 63 εικόνων του ναού της Βαμβακούς. Από τη συλλογή αυτή ιδιαίτερο σύνολο αποτελούν οι εικόνες του τέμπλου του παλαιού ναού, οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση ως ξεχωριστή ενότητα.

Η συντήρηση των εικόνων έγινε στα εργαστήρια του Μουσείου Μπενάκη με δαπάνη της εταιρείας Atlantic Bulk Carriers Management Ltd., η οποία είναι και χορηγός της έκθεσης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο κ. Βασίλης Πασχάλης.

Ο οικισμός της Βαμβακούς, είναι χτισμένος στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Η ίδρυσή του χρονολογείται στα μέσα του 18ου αιώνα, ενώ για πρώτη φορά σημειώνεται και η ονομασία Βαμπακού σε χάρτη του Γαλλικού επιτελείου το 1852. Η εκκλησία αποτέλεσε το κέντρο όλων των δραστηριοτήτων της κοινότητας. Αν και δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες σχετικές με την ανέγερση του παλαιότερου ναού, αφιερωμένου στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γνωρίζουμε ότι παραδόθηκε στις φλόγες το 1826 από τις ορδές του Ιμβραήμ Πασά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιγραφή, το 1834 επί επισκόπου Βρεσθένης Θεοδωρήτου του Β΄ ξαναχτίζεται «εκ θεμελίων» από Λαγκαδιανούς οικοδόμους. Το 1856 έγινε εφικτή η εκ νέου εικονογράφησή του. Η ιδιαίτερα κακή κατάσταση του ναού υπαγόρευσε την κατεδάφισή του το 1898. Στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκινούν οι εργασίες ανέγερσης του νέου τρισυπόστατου ενοριακού ναού, αφιερωμένου στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον πολιούχο Άγιο Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη και στον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό, με τη συνδρομή των απανταχού γης Βαμβακιτών και την προσωπική εθελοντική εργασία όλου του χωριού. Η παράδοση αναφέρει επίσης τη συμμετοχή στις εργασίες, που διήρκεσαν μία ολόκληρη δεκαετία, ακόμα και των μαθητών της Βαμβακούς. Ο ναός εγκαινιάσθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 1913.


Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 16 Νοεμβρίου 2014

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 08.00-15.00, Τετάρτη: 10.00-15.00 & 18.00-21.00, Τρίτη: κλειστά

Πληροφορίες: Τηλ.: 27310 81 557 & 27310 81 822