Γράφει ο Γιάννης Καρβουνιάρης *

Φίλοι κυνηγοί, η αγαπημένη μας δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη κι έρχεται την Τετάρτη στις 17 Σεπτεμβρίου να ανοίξει το κυνήγι του αγριόχοιρου & του λαγού και προσεχώς, την 1η Οκτωβρίου, της πέρδικας, όπου μεγάλος θα είναι ο αριθμός εκείνων που θα πάρουν το όπλο τους για πρώτη φορά. Οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς στον κυνηγότοπο μπορεί να έχουν ειπωθεί και ξαναειπωθεί, αλλά πάντοτε είναι απαραίτητη η αναφορά τους, μιας και από την τήρησή τους εξαρτάται η ομαλή λειτουργία της θήρας. Εξάλλου, η τήρηση των κανόνων είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αποτέλεσμα της ατομικής συνείδησης των κυνηγών.

Αρχικά, θεωρείται αυτονόητο ότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυνηγάει, εάν δεν διαθέτει άδεια θήρας. Παράλληλα, φροντίζουμε να διευκολύνουμε το έργο των θηροφυλάκων, οι οποίοι θεσμικά διασφαλίζουν την ορθή εξέλιξη της θήρας στους κυνηγότοπους. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι τα όπλα επιβάλλεται να φέρουν τον προβλεπόμενο αριθμό φυσιγγίων ( 1 φυσίγγι στη θαλάμη και 2 στην αποθήκη ) και ως εκ τούτου να είναι νόμιμα, ενώ οι κυνηγοί οφείλουν να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια θήρας, άδεια κατοχής όπλου & βιβλιάριο υγείας των σκύλων). Περιττό να προσθέσουμε ότι όλοι μας επιβάλλεται να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στην ξένη περιουσία και φυσικά στους ίδιους τους συναδέλφους, μιας και δεν κυνηγάμε μόνοι μας! Αναγκαία και δεδομένη κρίνεται η ένδυση του ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΙΛΕΚΟΥ, προς αποφυγή ατυχημάτων, όπως δυστυχώς έγινε πέρυσι! Επιπροσθέτως, όπως καλά γνωρίζουν οι κυνηγοί, δεν επιτρέπεται η θήρα σε ακτίνα 250 μέτρων από κατοικημένες περιοχές και σε ακτίνα 150 μέτρων από μεμονωμένες κατοικίες.

Παράλληλα, η θήρα δεν επιτρέπεται μέσα σε αμπελώνες μέχρι τον τρύγο, καθώς και σε αθέριστες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης, αναφορικά με τους νέους κυνηγούς, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι είναι προτιμότερο το κυνήγι μαζί με έμπειρους συναδέλφους τους, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουν την απαιτούμενη πείρα. Συγχρόνως, κρίνεται αναγκαίο να μεριμνούν για την ασφάλεια τη δική τους και των γύρω τους ακολουθώντας τις εξής συμβουλές: Δεν ξεχνάμε ποτέ το κινητό φαρμακείο. Δε μεταφέρουμε ποτέ γεμάτο όπλο μέσα στο αυτοκίνητο. Ελέγχουμε το όπλο πάντα με την κάνη προς τα πάνω. Δε στρέφουμε ποτέ το όπλο προς τους άλλους. Δε γεμίζουμε το όπλο ποτέ με κατεύθυνση προς τους γύρω μας. Προστατεύουμε το κυνηγετικό μας όπλο μέσα στο δάσος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να "πιαστεί" σε κάποιο από τα δέντρα και να εκπυρσοκροτήσει. Ασφαλίζουμε το όπλο όταν περνάμε από δύσβατες περιοχές. Ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι συνάδελφοί μας και δεν πυροβολούμε αν δεν έχουμε καλή ορατότητα.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω σε σχέση με την τοποθέτηση chip και το εμβόλιο της λύσσας ότι πρόκειται για δύο υποχρεωτικές διαδικασίες και όχι προαιρετικές, όπως κάποιοι αποπροσανατολιστικά ισχυρίζονται. Κλείνοντας, κι επειδή πολύς λόγος γίνεται όσον αφορά τις τιμές έκδοσης των αδειών, θα ήθελα να ενημερώσω τους φίλους κυνηγούς ότι υπάρχουν σύλλογοι που εκδίδουν άδειες λίγο πιο φτηνά, αλλά στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το δικό μας σύλλογο και πιο πάνω. Εξάλλου, ούτε το ΔΣ του Συλλόγου επιθυμούσε την αύξηση της τιμής των αδειών, αλλά σίγουρα αυτός δεν μπορεί να είναι λόγος μη έκδοσης αδειών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια βάζουμε πλάτη σε κάθε ανάγκη των μελών μας, πραγματοποιούμε σοβαρό έργο και πάντα ενεργούμε βάσει του κοινού μας συμφέροντος.

Στο εξής, οφείλουμε από κοινού να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια και να εγγυηθούμε το αύριο του κυνηγίου σε σύγχρονες και αποδοτικές βάσεις, προς όφελος όλων των μελών! Με τη δράση μας, να μην επιτρέπουμε στους γνωστούς αγνώστους που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, να αμφισβητούν την αγάπη μας για τη φύση, η οποία άλλωστε είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται. Ας μην ξεχνάμε, ότι το κυνήγι αποτελεί για το λαό μας σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, την οποία έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε και στα παιδιά μας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε ό,τι οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν.
Καλή αντάμωση στους κυνηγότοπους και προπάντων χωρίς ατυχήματα!
Και μην ξεχνάμε «Κυνηγός θεωρείται μόνο ο νόμιμος & ενημερωμένος κυνηγός».

*Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης,