Με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με την οποία δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στους αγρότες στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή τροπολογία που αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδοτήσεως των αγροτών μας. Πρόκειται για υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού προκειμένου να μετριαστεί η αδικία που υπέστη ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας από την εφαρμογή του Ν4093/2012, που αύξησε κατά δυο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο σημείο όμως αυτό θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
Παρότι το πνεύμα της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ τη σύνταξη τους στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 έτη ασφάλισης, εντούτοις το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα όσον αφορά το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως άλλωστε έχω επισημάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν με παρεμβάσεις μου στη Βουλή.

Δεν είναι δυνατόν οι αγρότες μας οι οποίοι ασκούν ένα επίπονο, δύσκολο και ανθυγιεινό επάγγελμα να παίρνουν τη σύνταξη τους στα 67, ενώ την ίδια στιγμή ασφαλισμένοι σε άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, να μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους ακόμα και κάτω του 60ου έτους της ηλικίας τους.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να επιλύσει άμεσα και άλλα προβλήματα που αφορούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών και τα οποία έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, όπως η απόδειξη της αγροτικής απασχόλησης, αλλά και η αποκατάσταση των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί και ο Πρωθυπουργός.

Θα παρακολουθώ το θέμα και θα συνεχίζω να πιέζω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ώστε να υπάρξουν και νέες διορθωτικές ενέργειες, για να μετριαστεί η αδικία και η άνιση μεταχείριση του αγροτικού κόσμου της χώρας μας".