ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία των Θυρανοιξίων του Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α. κ. Λίνας Μενδώνη, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη ναών Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και Αγίας Άννας στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας».

Το έργο, με προϋπολογισμό 600.000,00 ευρώ, πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από 11.4.2011 έως 31.7.2014 με αυτεπιστασία από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΔΕΠΙΝ) 2007 – 2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποκαταστάθηκαν δύο αξιόλογα μνημεία της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας, οι ναοί της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς και της Αγίας Άννας, κτίσματα της Β΄ Ενετοκρατίας (1690-1715). Η αποκατάσταση έγινε με στόχο την απόδοση των μνημείων στο κοινό και την ενεργή και δυναμική λειτουργία τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μέσω της ανάκτησης του ρόλου τους ως λατρευτικών χώρων και μνημείων του πολιτισμού.

Η ιστορία των μνημείων και το έργο αποκατάστασης θα παρουσιάζονται στο εξής στο κοινό με πληροφοριακό-εποπτικό υλικό, εντός του ναού της Αγίας Άννας.