ΣΠΑΡΤΗ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Την Πρόξενο της Κένυας κα. Βίκυ Πανταζοπούλου, υποδέχτηκε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 στο Διοικητήριο Λακωνίας, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα.

Η Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα ζεστά συναισθήματα που τρέφει η Ελλάδα προς τον λαό της Κένυας, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και τονίστηκε ιδιαίτερα και από τις δύο πλευρές ότι, παρά την επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ύφεσης στις οικονομίες των δύο χωρών, μπορούν να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης σε επιχειρηματικούς τομείς κοινών ενδιαφερόντων. Τόσο η επίτιμος πρόξενος κα Πανταζοπούλου όσο και η κα Τζανετέα επεσήμαναν ότι η Κένυα όσο και η Ελλάδα, είναι ναυτικές χώρες και μπορούν, εφόσον το επιδιώξουν, να υπάρξει συμφωνία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν και οι δύο πλευρές, μετά από την συζήτηση που αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Λακωνίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Λακωνίας όπως οι "Λακωνικοί Κήποι" και η οποία περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη να εξετασθούν οι δυνατότητες για αποτελεσματική συνέχεια στην προσπάθεια προώθησης νέων συνεργασιών προς αμοιβαίο όφελος.

Η Πρόξενος κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στις εξαγωγές ποιοτικών Λακωνικών προϊόντων στην Κένυα και στις χώρες της Ανατολικής Αφρικής αλλά και στην «εξαγωγή» τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η κλωστουφαντουργία, η επεξεργασία δερμάτων κ.α. Τόνισε ότι η Κένυα έχει σταθερό νομικό, φορολογικό και τραπεζικό πλαίσιο και έτσι ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές – εισαγωγές. Περιέγραψε την Κένυα ως μια από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Αφρικής ( η άλλη θα είναι η Νιγηρία) και τόνισε ότι γι’ αυτήν είναι στοίχημα ζωής να εισαχθούν προϊιόντα και υπηρεσίες από την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του notospress.gr υπογράμμισε ότι Ελληνική Πολιτεία έχει ενθαρρύνει τις διπλωματικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Από το 2012 έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο χωρών. Σημείωσε μάλιστα ότι η Κένυα σχεδιάζει την προώθηση της παραγωγής της (καφέ, άνθη, εξωτικά φρούτα) στην αγορά της Ευρώπης μέσω του λιμένα του Πειραιά. Με έμφαση είπε ότι το πλάνο επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Κένυα σχεδιάστηκε από τους Ιάπωνες και αποτελεί ιερό ευαγγέλιο για όλες τις Κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις της χώρας, χωρίς αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και ακυρώσεις.

Αναφερόμενη στην ελληνική ομογένεια τόνισε ότι φθίνει αριθμητικά αλλά μεσουρανεί οικονομικά. Θύμισε ότι η Κένυα πλέον δεν είναι μόνον η χώρα για σαφάρι που «βγάζει» μόνον μαραθωνοδρόμους αλλά αναπτύσσεται και είναι ο leader της Ανατολικής Αφρικής. Στο Ναϊρόμπι έχουν εγκατασταθεί δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες ενώ η χώρα διασχίζεται από οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αγωγό πετρελαίου και 5 ελεύθερες ζώνες εμπορίου.
Η επένδυση στην Κένυα συμφέρει τους Έλληνες διότι θα επιχειρούν χωρίς φόρο, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς φορολογικούς και τραπεζικούς αιφνιδιασμούς. «Μπορεί σήμερα να συνωστίζονται μεγάλες εταιρείες αλλά πάντα θα υπάρχουν και θα αναπτύσσονται οι μικρομεσαίες ως υπεργολάβοι» τόνισε η κ. Πρόξενος.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Στρατηγακος καθώς και ο εκπρόσωπος του Ελληνοκενυάτικου Επιμελητηρίου.
Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.