ΜΑΝΗ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1996 να εορτάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Οι ημέρες αυτές είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους και βασικός στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία και προβολή της εθνικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για τη διετία 2013-2014 θέμα του εορτασμού είναι ο Χρόνος και θα πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, οι οποίες θα λάβουν χώρα κατά το τριήμερο από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014 με το γενικό τίτλο Τα πρόσωπα του Χρόνου. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Για το φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα συμμετέχει με την διοργάνωση δύο εκδηλώσεων στην Αρεόπολη, στο ναό των Ταξιαρχών και στο Μουσείο του Πύργου Πικουλάκη.

Συγκεκριμένα, στις 26/9 και από τις 9:00 έως τις 13:00, στον περιβάλλοντα χώρο του ναού των Ταξιαρχών (πλατεία 17ης Μαρτίου 1821) θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πού πάει ο καιρός που φεύγει;», το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές θα εξοικειωθούν με την έννοια του χρόνου, τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε και τον υπολογίζουμε, από το Βυζάντιο έως σήμερα και θα κατανοήσουν την παρουσία του ζωδιακού κύκλου σε εκκλησιαστικά μνημεία. Το πρόγραμμα θα πλαισιώνει εκπαιδευτική δραστηριότητα με εργαστήρια κατασκευών και παιχνίδια ανακάλυψης και αντιστοίχισης (αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα 25).

Το πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται ανά ώρα, ενώ για την συμμετοχή σε αυτό είναι απαραίτητη τηλεφωνική προσυνεννόηση (Γ. Κατσουγκράκη, 2731025363 και 28503).

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή, από τις 10.00π.μ. έως 14.00μ.μ. το Μουσείο του Πύργου Πικουλάκη, υποδέχεται τους επισκέπτες του με μια θεματική περιήγηση στους εκθεσιακούς του χώρους. Στη διάρκεια της δράσης οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία της Μάνης και μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, αναζητούν και ανακαλύπτουν διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου. Με την ολοκλήρωση της περιήγησης, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρι κατασκευών για ενήλικες και οικογένειες και να παρακολουθήσουν την ζωγραφική αποτύπωση εκφάνσεων του χρόνου σε ναούς της Μάνης, μέσα από ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των ζωγράφων της περιοχής: τον ζωδιακό κύκλο.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα και η σύντομη παρουσίαση θα είναι επαναλαμβανόμενες, ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών. Λόγω περιορισμένου χώρου είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προσυνεννόηση (Γ. Κατσουγκράκη, 2731025363 και 28503).