Άρθρο του Σταύρου Γ. Αραχωβίτη

Τούτες τις μέρες ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης για τους παραγωγούς Εσπεριδοειδών και Βρώσιμης Ελιάς μέσω του προγράμματος «ΕΤΗΣΙΟ 2011» που αφορούσε τον παγετό στις 10/3/2011.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α. το φαινόμενο προκάλεσε ζημιά έως 40% στην παραγωγή των εσπεριδοειδών και της βρώσιμης ελιάς εκτός των πορτοκαλιών του Δήμου Ευρώτα όπου η ζημιά εκτιμήθηκε στο 20%, αντίθετα με τα άλλα εσπεριδοειδή. Πώς η ζημιά στις πορτοκαλιές της συγκεκριμένης περιοχής μπορεί να είναι μικρότερη, η μισή, από τα άλλα εσπεριδοειδή είναι ένα ζήτημα που ο ΕΛ.Γ.Α. πρέπει να δώσει λόγο.
Η σχετική έκθεση του ΕΛ.Γ.Α. κατατέθηκε στο Υπουργείο τον Αύγουστο του 2011!
Τα ερωτήματα, όμως, που γεννώνται σε κάθε λογικό άνθρωπο είναι πολλά:
- Πως και θυμήθηκαν τώρα τον παγετό που έπληξε την παραγωγή του Νομού το 2011;
- Θα «βγεί» τίποτα από την διαδικασία αυτή ή μήπως είναι στάχτη στα μάτια;
- Έτσι πάνε να καλύψουν το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση με την πολιτική της στο θέμα του εμπάργκο της Ρωσίας;
- Βρε, μήπως και πάμε σε εκλογές και θυμήθηκαν το περίφημο «Τσοβόλα δώστα όλα»;

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα θα δώσει απαντήσεις και σε όλα τα προηγούμενα. Πάντως όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι κάτι τέτοιο μυρίζει στον αέρα.
Στο θέμα μας, όμως, και για να ξέρουμε τι καλάθι να κρατάμε, έστω και να αποφασίσουν να τα «δώσουν όλα», η διαδικασία προβλέπει την διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων με τα στατιστικά στοιχεία παραγωγής το έτος αυτό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τελικό ποσό που θα προκύψει, θα αντιστοιχεί περίπου σε 2 -3€ ανά δέντρο…
Το ποσό αυτό αντισταθμίζει την εμπορική ζημία που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από τις συνέπειες του εμπάργκο; Αντισταθμίζει την απώλεια παραγωγής για το 2011; Αντισταθμίζει την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής των τελευταίων χρόνων; Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο στήριξης του εισοδήματος του παραγωγού που τόσο έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι σίγουρα όχι.
Τότε, γιατί θυμήθηκαν τώρα τον παγετό του 2011;

Η απάντηση είναι απλή και … προεκλογική: Να χτυπήσουν την πλάτη του αγρότη και να του πουν, να, εμείς σε θυμηθήκαμε και τα (ξανά)δίνουμε όλα. Τώρα, την ώρα της κάλπης, δώσε και συ αυτό που πρέπει.
Το μόνο που ξεχνούν είναι ότι ο λαός έχει αποκτήσει πλέον, μνήμη. Το έργο το έχει ξαναδεί και ξέρει ότι δεν έχει happy end. Θυμάται τα «πακέτα Χατζιγάκη» και τα «Τσοβόλα δώστα όλα» και βλέπει ποιος καλείται να πληρώσει το (προεκλογικό) μάρμαρο.

Τα παλιά, φτηνά κόλπα δεν πιάνουν πλέον. Η ανατροπή του σάπιου και του χτεσινού έρχεται. Καμία Μέρκελ δεν μπορεί πια να σώσει το καταρρέον κατεστημένο, όσα λόγια συμπάθειας και αν ψελλίσει στο αξιολύπητο πρωθυπουργό.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr