ΜΟΛΑΟΙ. Με το πρώτο δελτίο τύπου του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας-Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων ο αναπληρωτής Διοικητής Δημήτρης Παναγόπουλος εγκαινιάζει ένα νέο τρόπο επικοινωνίας του Νοσοκομείου με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό να γνωρίζουν από “πρώτο χέρι” τι γίνεται στο Νοσοκομείο.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2014 έως σήμερα έχει ως εξής:

Ιατρικό προσωπικό
Επί συνόλου 29 οργανικών θέσεων έχουν καλυφθεί οι 23 με μόνιμους ιατρούς και 2 θέσεις, μια Ακτινοδιαγνώστη και μία Γυναικολόγου,από επικουρικούς ιατρούς
( τριετούς θητείας) ποσοστό κάλυψης 86,2%
Mε απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κου Λ. Γρηγοράκου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου ,τα συμβούλια αξιολόγησης, προκειμένου να αξιολογηθούν 4 ειδικότητες ιατρών(Ορθοπεδικού,Ωριλα,Παθολόγου,Ουρολόγου,).

Αγροτικοί Ιατροί
Το Υπουργείο Υγείας προκηρύσσει κάθε δίμηνο όλες τις κενές θέσεις των περιφερειακών Ιατρείων.
Δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής μια θέση στο Κυπαρίσσι, μια στον Ιέρακα, επτά θέσεις στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, τρείς θέσεις στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης, δύο θέσεις στην Μονεμβάσια και από μία θέση στο Κάμπο Βοιών, στα Βελανίδια, στην Ελίκα, και στην Απιδιά .
Οι παραπάνω θέσεις δεν έχουν καλυφθεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από ιατρούς.
Ενέργειες
Οι ενέργειες που θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα και έως το τέλος του χρόνου είναι :
α) η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θέσεων μονίμου ιατρικού προσωπικού ΕΣΥ που εκκρεμούν προς κρίση στα Συμβούλια Αξιολόγησης,και
β) η κάλυψη θέσεων Παθολόγου και Καρδιολόγου με επικουρικούς ιατρούς .

Νοσηλευτικό προσωπικό
Επί συνόλου 68 θέσεων έχουν καλυφθεί οι 42 δηλαδή, ποσοστό 61,8%.
Κατόπιν των συλλογικών προσπαθειών του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Κου Λ.Γρηγοράκου , της Αντιπεριφερειάρχη κας Τζανετέα ,του Δημάρχου Ευρώτα κου Γ. Γρυπιώτη, και του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, σύντομα , οι δύο νοσηλευτικές δομές του Νομού Λακωνίας θα στελεχωθούν από ικανό αριθμό νοσηλευτών για 2 χρόνια.
Ενέργειες
Οι προσπάθειες μας στο επόμενο τρίμηνο στοχεύουν στην στελέχωση της μονάδας, με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, που θα μετατεθεί ή θα αποσπασθεί και το οποίο έχει εντοπιότητα στην Λακωνία.

Διοικητικό – οικονομικό τμήμα
Εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα ,διότι επί συνόλου 41 οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες οι 15 θέσεις .
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα ενοποιούμε το τμήμα προσωπικού και μισθοδοσίας με την Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης και παράλληλα προχωρούμε στις παρακάτω ενέργειες:

1) Δρομολογήσαμε την ενοποίηση του πληροφοριακού συστήματος με την Νοσηλευτική Μονάδα της Σπάρτης.

2)Δρομολογήσαμε την ενοποίηση των προμηθειών , των δύο Νοσοκομείων ώστε να έχουμε άμεση και αποτελεσματική διεξαγωγή ενιαίων διαγωνισμών προμηθειών και για τις δύο νοσηλευτικές μονάδες. Με την ενοποίηση του αρχείου των ειδών για πάσης φύσεως υλικά, όλα τα είδη θα έχουν κοινή ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα.
Με αυτό τον τρόπο ,η οικονομία κλίμακας από την διεξαγωγή των κοινών διαγωνισμών θα είναι αρκετά μεγάλη, τόσο σε χρήματα όσο και σε ανθρωποώρες εργασίας.

3)Κάναμε σύμβαση έργου με εξωτερικό συνεργάτη για το σερβίρισμα του φαγητού στους ασθενείς.

4)Καταργήσαμε το τηλεφωνικό κέντρο και το συνδέσαμε δια μέσου σύζευξης (αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο μέσω κωδικών) εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο τρείς υπαλλήλους οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις της Νοσηλευτικής Μονάδας

5)Είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη διαγωνισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας για την ανάδειξη εξωτερικού συνεργάτη- μειοδότη, για τα πλυντήρια-σιδερωτήρια.

Από τις συνέργιες αυτές προκύπτει οικονομία κλίμακας ώστε να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους προς όφελος του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας.

Διάφορα θέματα της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων
ΕΚΑΒ
Έχει ανακοινωθεί η ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στους Μολάους,ο οποίος θα στεγασθεί σε ισόγειο χώρο της Μαθητικής Εστίας, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μονεμβάσιας.

Παθολογικός τομέας
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων λειτουργεί, το Εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο (Ε.Δ.Ι.) του ΓΝ Λακωνίας- ΝΜ Μολάων ιδρύθηκε και λειτούργησε από το Νοέμβριο του 2013 με υπεύθυνο τον Μπακίδη Σοφοκλή Διευθυντή Διαβητολόγο-Παθολόγο (Δύο φορές την εβδομάδα στη ΝΜ Μολάων και μία φορά στο Κ.Υ.Νεάπολης Λακωνίας από τον Παθολόγο-Διαβητολόγο Χαραμή Άγγελο ).
Σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης(πιστοποίησης) από την Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Σακχαρώδη Διαβήτη ,μετά την έγκριση της 6ης Υ.Π.Ε.,σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του 2014 που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
Το Ιατρείο συμμετέχει ενεργά και διοργανώνει δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας σε στενή συνεργασία με τους Δήμους Μονεμβασίας και Ελαφονήσου.Από την ανάλυση των ευρημάτων των δράσεων αυτών έχουν προκύψει Διεθνείς Εργασίες.

Χειρουργικό τομέας
Αναγνώριση του χειρουργικού τομέα κατάλληλου για ειδίκευση ιατρών.
Στάδιο συλλογής και υποβολής δικαιολογητικών.

Επιχορηγήσεις
-Επικαιροποίηση της επιχορήγησης 178.000 ευρώ(έτους 2008) για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας.