Ο έντιμος βίος της Σπάρτης στο παγκόσμιο στερέωμα είναι πραγματικό γεγονός και όχι Μυθοπλασία.
Η πόλη των μεγάλων πολεμιστών και αθλητών, της λιτότητας, της Ανδρείας και της εγκράτειας, δεν θα μπορούσε ποτέ να μην είναι ΕΝΤΙΜΗ: Να μην έχει διαγράψει μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο, αιώνα με αιώνα μία καθόλα θετική, ενάρετη, ηθική και «λευκή» πορεία και διαδρομή στην μακραίωνη ιστορία της.

Η πόλη των Σπαρτιατών αναγνωριζόταν τουλάχιστον σιωπηρά από όλους ως προστάτιδα της Ειρήνης του αρχαίου κόσμου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το 490π.χ. πριν την Μάχη του Μαραθώνα ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης εστάλη απ’ τους Αθηναίους στην Σπάρτη για να ζητήσει την βοήθειά τους, στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι έλληνες εναντίον των Περσών.

Εις μνήμην του γεγονότος, το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής σύνδεσμός «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ (I.S.A.)» στόχος του οποίου είναι να αναβιώνει κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο – που ο Ηρόδοτος είχε χρονικά τοποθετήσει την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη – τα βήματά του.

Πέρυσι ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης τίμησε την «ΕΝΤΙΜΗ ΣΠΑΡΤΗ» απευθύνοντας ηχογραφημένο μήνυμα στην επίσημη τελετή λήξης του 31ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Ευχαρίστησε τους εμπνευστές της επιλογής του, που του έδωσαν την ευκαιρία να αρθρώσει λόγο, σε μία όπως είπε τόσο ξεχωριστή στιγμή, κατά την οποία αναπλάθεται η ιστορική μνήμη.
Μίλησε για τους «300» Σπαρτιάτες που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά του ανθρώπου: Την πατρίδα και την Ελευθερία.

Χαρακτήρισε τους «300» του Λεωνίδα ως οδηγούς των ανθρώπων όπου γης που θέλουν να παραμείνουν άνθρωποι!!! Δηλαδή υπεύθυνοι και ακέραιοι πολίτες πρόθυμοι να θυσιαστούν για τα μεγάλα ιδανικά της φυλής μας.

Προέβη σε συγκριτική αναφορά του τότε με το σήμερα και μας υπενθύμισε με εμφαντικό τρόπο την μνημονιακή μας Υποτέλεια.

Μίλησε για εμπόρους μαύρου θανάτου που ξαναήρθαν στην γειτονιά μας με θωρηκτά, διψασμένοι για φρέσκια σάρκα αθώων, μίλησε για ματωμένα δολάρια, για νεοβάρβαρους τραπεζίτες που απομυζούν τον κοσμάκη με στόχο την εξαθλίωσή του, εξέφρασε την λύπη του για τους σημερινούς Έλληνες, που δεν ακολουθούν το «ταν ή επι τας» των μανάδων της Αρχαίας Σπάρτης, είπε για «εφιάλτες» που ξεσκονίζουν τα παπούτσια της «Τρόικα» και παρότρυνε να γίνει η βραδιά του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» ένας τόπος Ανάστασης της ιστορικής μνήμης, καλώντας όσους πιστεύουν στην διάρκεια και στην Ενότητα του Ελληνισμού και όσους γονατίζουν μπροστά στην θυσία των προγόνων μας, να αντισταθούν στον σημερινό βρώμικο πόλεμο της ειρήνης και των τραπεζών.

Παρεμπιπτόντως
την 27 – 09 – 2014 άκουσα τον καθηγητή Φιλοσοφίας Χρήστο Γιανναρά να μέμφεται την πολιτική ηγεσία γιατί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχει επιδείξει μόνη και μοναδική σπουδή για την οικονομική μας ανάκαμψη, μέσα από την μνημονιακή ανέξοδη συνταγή και δεν ενδιαφέρεται για την Εθνική ανάκαμψη της παιδείας, της ηθικής, της ανθρωπιάς, των ιδανικών της φυλής μας.

Ο περσινός χαιρετισμός Θε0δωράκη αντιμετωπίστηκε με θέρμη από όλους τους ελεύθερους, απροκατάληπτους και νοήμονες Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες.

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014:
Δεν ανέμενε ο γράφων ότι φέτος τόσο σύντομα η Δημοτική αρχή θα τιμούσε με επάρκεια, όμορφα, απλά και σημασιολογικά την μουσική και τον λόγο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, μαζί με άλλους εξίσου μοναδικούς μουσουργούς, άξιους πρεσβευτές της Ελληνικής μας ξεχωριστής ευαισθησίας και υπερηφάνειας.

Όλα φυσικά και φέτος έγιναν πρώτα για τους υπέροχους Σπαρταθλητές, τους σύγχρονους ημεροδρόμους, που μας έκαναν να δακρύσουμε αντικρίζοντας στα πρόσωπά τους, την ανυπέρβλητη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής!!!

Ξεχωριστά έχω το δικαίωμα να αναφερθώ στην καθ’ όλα συγκινητική και συγκλονιστική άφιξη των δύο Σπαρτιατών στο άγαλμα του Λεωνίδα όπου πλήθος κόσμου υπό τον ήχο της Ελληνικής μας μουσικής (συρτάκι) τους υποδέχθηκε δακρυσμένος.

Είναι μοναδικό σε κάθε ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ να δακρύζουν οι ημεροδρόμοι από όλο τον κόσμο στο Άγαλμα του δικού μας ΛΕΩΝΙΔΑ.

Για όλους τους Σπαρταθλητές τραγουδήθηκαν οι μεγάλοι συνθέτες το βράδυ το Σαββάτου από όλο τον κόσμο.
Στις καρδιές όλων μας, οι μεγάλοι της Ελληνικής μουσικής, έχουν παρακαταθέσει και αφιερώσει την μουσική τους, ως διαρκή και ανεξίτηλη εγγύηση Ελληνισμού στην διάρκεια των αιώνων!!!

Ο «έντιμος βίος» της Σπάρτης κορυφώθηκε το βράδυ το Σαββάτου μέσα σε δύο ώρες μουσικής έπαρσης.
Η Δημοτική μας φιλαρμονική στάθηκε στο ύψος της για άλλη μία φορά. Δεν είναι εύκολο να αναδείξεις μουσικά, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Ξαρχάκο, Λοίζο.

Χρειάζεται επίπονη προετοιμασία, έμπνευση, ερμηνευτική ικανότητα, πλήρης συντονισμός, μαεστρική παιδεία, πολύ φιλότιμο και αίσθηση το μέτρου για το ποιος είσαι και τι μουσική παίζεις.
Ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης εκπροσώπησε και αυτή την φορά επάξια την πόλη.
Οι ερμηνευτές των τραγουδιών εξαιρετικοί.

Ομολογουμένως ως Σπαρτιάτης που χαίρομαι για την πρόοδο της πόλης μου και θεωρώ ότι συντελώ μαζί Σας στον έντιμο καθ’ ημέρα βίο που πρέπει να προδιαγράφει, αισθάνθηκα ικανοποίηση απ’ τις συνολικές εκδηλώσεις του φετινού «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» και από την ανταπόκριση του κόσμου που ήταν πηγαία, άμεση, ελεύθερη και αψεγάδιαστη.
Είναι απαραίτητο να εκφράζεται το «ευχαριστείν» προς αυτούς που δούλεψαν για το φετινό Σπάρταθλον και επέλεξαν να τιμήσουν πρόσωπα κορυφαία και μοναδικά.

Η συγγραφή της ιστορίας της νέας Σπάρτης συνεχίζεται με τους πλέον καλούς, θέλω να πιστεύω, οιωνούς. Η «ρετσινιά» έσβησε στο φετινό αφιερωματικό «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» και αυτό πρέπει να μας μείνει ως έντιμοι Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισες.

* Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr