Γράφει ο Διονύσης Θωμάς, οικονομολόγος

Με την ομιλία του και τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε στη φετινή Δ.Ε.Θ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον ελληνικό λαό τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα άμεσα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση της Αριστεράς που έρχεται.

Οι δύο συγκεκριμένες πολιτικές εκδηλώσεις – ομιλία και συνέντευξη – αποτέλεσαν κορυφαίο πολιτικό γεγονός αφού με αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε:

• Πρώτο, να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα απόλυτα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πακέτο μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής των τελευταίων χρόνων – την επανεκκίνηση της οικονομίας – την αντιμετώπιση της ανεργίας – τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος . Ένα συνεκτικό και ιεραρχημένο σχέδιο το οποίο μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελε να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι όμως αυτό που μπορεί στις σημερινές συνθήκες που όλοι βιώνουμε.

• Δεύτερο, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να υποχρεώσει τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ σε σπασμωδικές κινήσεις. Ξεκίνησαν από τη χοντροκομμένη παρέμβαση στη ΝΕΡΙΤ για να μην μεταδοθεί η ομιλία του Α. Τσίπρα και την εξίσου χοντροκομμένη παρέμβαση του ΥΠΕΞ στο Βατικανό να μην δεχτεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισαν με τις άναρθρες κραυγές περί παροχολογίας, για να φτάσουν στο σημείο να βάλουν τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ να «κοστολογήσουν» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσά δυόμιση περίπου φορές από τα πραγματικά με προφανή στόχο την απαξίωση τους. Η κορύφωση του πανικού ήρθε με τις προσπάθειες του ίδιου του Πρωθυπουργού να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη κοινωνία με διαρροές του τύπου «δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ» και το τηλεπωλητή – εκπρόσωπο του κ. Σαμαρά Α. Γεωργιάδη να προτρέπει στα κανάλια του πολίτες να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. (Και μετά έχουμε απορίες γιατί δεν προχωρούν οι έλεγχοι για τις διάφορες λίστες, Λαγκάρντ, κλπ!!!).

Για όλα τα παραπάνω, ας μου επιτραπεί να καταθέσω ορισμένες σκέψεις.
1. Πριν, αλλά και μετά την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έγινε – και συνεχίζει να γίνεται – μεγάλη συζήτηση για την κοστολόγηση των προτάσεων. Τόσο για την κάθε μία ξεχωριστά όσο και για το πρόγραμμα συνολικά. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του κόστους ενός προγράμματος θεωρώ ότι αυτό δεν αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο με βάση το οποίο θα πρέπει να κριθεί. ΚΥΡΙΑΡΧΟ ζήτημα είναι η πολιτικο – κοινωνική αντίληψη που διέπει το πρόγραμμα. Είναι η ιεράρχηση των αναγκών της κοινωνίας και οι προτεραιότητες που θέτει μια κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, τι επιδιώκεις πριν και πάνω απ’ όλα να εξυπηρετήσεις ως κυβέρνηση, τις ανάγκες της κοινωνίας η τις απαιτήσεις των δανειστών; Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ έχουν διαλέξει όχθη και είναι προφανές ότι είναι σε αντίπερα όχθες. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να ξενίζουν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και των συστημικών ΜΜΕ. Η λογική των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς έξω από τη λογική τους, εντελώς ξένη προς τις δικές τους προτεραιότητες.

2. Σχετικά με τα περί παραχολογίας και έχοντας υπόψη τα προαναφερθέντα για τις προτεραιότητες ενός προγράμματος. Οι «παροχολογούντες» πρέπει να απαντήσουν στην ελληνική κοινωνία τι εννοούν ως παροχές που δεν αντέχει η οικονομία:
- Είναι παροχή το να μην πηγαίνουν τα παιδιά νηστικά στο σχολείο και να λιποθυμούν από ασιτία;
- Είναι παροχή το να μη μένουν σπίτια δίχως ρεύμα και να μην πεθαίνει η γυναίκα στα Χανιά που τις έκοψαν το ρεύμα στη παροχή οξυγόνου;
- Είναι παροχή να μη σου βγάζουν το σπίτι στο πλειστηριασμό;
- Είναι παροχή ένας ελάχιστος βασικός μισθός και μια σύνταξη αξιοπρέπειας;
- Είναι παροχή να μπει φρένο στον εργασιακό μεσαίωνα;
- Είναι παροχή η προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας για μια νεολαία τα 2/3 της οποίας είναι άνεργοι;
Ας μην έχουμε αυταπάτες. Για το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα τα οποία κρατάνε με τις μίζες της SIEMENS και τη κατάθεση του Χριστοφοράκου αυτά είναι παροχές και σπατάλες.

3. Πολλά ειπώθηκαν για το κόστος του προγράμματος που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Επιτροπή Προγράμματος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία που κοστολογούν τις προτάσεις στα € 11,3 δις (Μπορεί να τα βρει κανείς αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.left.gr) . Οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. μέσα σε τρείς μέρες πρόλαβαν να τις κοστολογήσουν στα € 27,5 δις.

Δύο σχόλια μόνο για το θέμα αυτό. Από πότε οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. ασχολούνται με την κοστολόγηση εξαγγελιών κομμάτων της Αντιπολίτευσης; Και δεύτερο, Πότε οι ίδιες υπηρεσίες απέκτησαν τέτοια ταχύτητα αντίδρασης όταν ακόμη και σήμερα δεν έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Διαύγεια) φορολογικά στοιχεία για τα έτη 2011 – 2012 – 2013!!!!!

Τέλος, ας κάνουν αποδεκτή την πρόταση να πάνε τα προγράμματα όλων των κομμάτων (θυμάστε τις 700.000 νέες θέσεις εργασίας των Σαμαρά – Βενιζέλου;;)για κοστολόγηση στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο πανικός δεν κρύβεται!!!!! Όταν μοναδική σας πρόταση είναι τα μνημόνια των δανειστών (το επιβεβαίωσε άλλωστε ο κ. Σαμαράς στο Βερολίνο την Τρίτη 23/09/14 στη συνάντηση του με την Μέρκελ), η προσφυγή σε μεθόδους σαν αυτέ που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες φαντάζουν «φυσιολογικές». Η ώρα της κρίσης του ελληνικού λαού έρχεται. Όσο και να προσπαθούν οι συγκυβερνώντες Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, τοπ πολιτικό τους προσωπικό και τα συστημικά παπαγαλάκια να την καιρορίξουν θα υποχρεωθούν να την αντιμετωπίσουν σύντομα! Πολύ σύντομα!

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr