Γράφει ο Χρήστος Α. Πλειώτας, δικηγόρος

3 Οκτωβρίου: Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι ο πολιούχος Άγιος των Αθηνών.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου κάθε έτους. Είναι προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού σώματος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά τη γέννηση του Χριστού και διετέλεσε μέλος του ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου.

Υπήρξε ένας εκ των πρώτων Αθηναίων που πίστεψε στον Χριστό.
Πίστεψε κατ’ επέκτασιν στην κατά Χριστόν Ευαγγελική ρήση: «Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην ότι αυτοί χορτασθήσονται» (κατά Ματθαίω ε΄).

Την εποχή της Σταύρωσης του Χριστού βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου κοντά στο σημερινό Κάιρο.
Την μεγάλη ώρα, την ώρα της Σταυρώσεως του Χριστού, Μεγάλη Παρασκευή αν και μεσημέρι σκοτίσθηκε ο Ήλιος «Από δε έκτης ώρας σκότος εγένετο επί πάσαν την γην έως ώρας ενάτης» (Ματθαίος 27, 45).

Ο Διονύσιος συγκλονίσθηκε απ’ το παράδοξο αυτό φαινόμενο και αναφώνησε: «Ή Θεός πάσχει ή το παν απόλλυται». Δηλαδή ή ο θεός υποφέρει ή χάνεται το παν.
Σημείωσε δε με επιμέλεια την ημέρα και ώρα του υπερφυσικού αυτού γεγονότος.
Όταν επέστρεψε στην Αθήνα και άκουσε το κήρυγμα του Απόστολου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι της Σταυρώσεως του Χριστού διέλυσε μέσα του κάθε αμφιβολία για την εγκυρότητα της Χριστιανικής πίστης. Βαπτίστηκε Χριστιανός το 52μ.χ.

Η πίστη του Διονυσίου στο Χριστό αναφέρεται στις πράξεις των Αποστόλων: «τινές δε άνδρες κολληθέντες αυτώ επίστευσαν εν οις και Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και γυνή ονόματι Δάμαρις και έτεροι συν αυτοίς».
Όταν έμαθε ότι στα Ιεροσόλυμα ζει η μητέρα του Χριστού, η Θεοτόκος Παναγία ταξίδεψε μέχρι εκεί και την συνάντησε.
Είπε δε: «Το παρουσιαστικό της, τα χαρακτηριστικά της, η όλη εμφάνισή της μαρτυρούν ότι είναι πράγματι μητέρα Θεού».

Στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε πάλι ο Άγιος Διονύσιος όταν εκοιμήθη η θεοτόκος και εξεδήμησε προς τον υιόν και Θεόν της.
«Τότε ηρπάγη και αυτός όπως οι Απόστολοι και άλλοι Ιεράρχαι εν νεφέλαις και αιθερίως μετέβη και παρέστη εις την κηδείαν της Παναγίας».
Όπως καταγράφεται: «Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε Γεσθημανή τω χωρίω κηδεύσατέ μου το Σώμα και συ Υιέ και Θεέ μου παρέλαβέ μου το πνεύμα».
Διετέλεσε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών και έλαβε μαρτυρικό τέλος για την Αγίαν πίστη του Χριστού δια της πυράς.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!! Μεγάλη λέξη με απέραντη δύναμη. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται η ιδιότητα ή το γνώρισμα του Δικαίου. Με τον ίδιο όρο επίσης χαρακτηρίζεται και η απονομή του Δικαίου και το σύνολο της Δικαστικής εξουσίας ή ακόμα και η εποπτεύουσα αρχή αυτής. Ο καλύτερος τρόπος ζωής είναι εκεί όπου επικρατεί η Δικαιοσύνη και η ισότητα.

Διερωτώμαι: Σήμερα εορτάζουμε την Δικαιοσύνη που υπάρχει ή αυτήν την Δικαιοσύνη που θα θέλαμε να υπάρχει; Είναι τυφλή πράγματι η Δικαιοσύνη ή με ανοιγοκλινόμενο το ένα μάτι στους ισχυρούς;
Μοιάζει μήπως με το ιστό της αράχνης που εγκλωβίζει και κατασπαράζει του αδυνάτους, ενώ την ίδια στιγμή θρυμματίζεται από την δύναμη των ισχυρών;
«Ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος» έλεγαν οι Ρωμαίοι (fiat iustitia et pereat mundus).
«Καλή’ ναι η Δικαιοσύνη, μα για τους αγγέλους!!! Ο άνθρωπος ο κακομοίρης δεν αντέχει, θέλει έλεος», έγραψε ο Μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης.

Έχει ανάγκη φιλανθρωπίας η Δικαιοσύνη; Πρέπει η φιλανθρωπία να είναι υποκατάστατο για την Δικαιοσύνη που δεν απονεμήθηκε; Δεν ξέρω ερωτώ!!!

Ερωτώ και προβληματίζομαι μαζί Σας.
Πόσες περιπτώσεις υπάρχουν που λείπει η δικαιοσύνη και προσπαθεί να υποκαταστήσει την ενοχή της – που δεν απονεμήθηκε με αναφορά στην φιλανθρωπία των ευνοημένων;
Φιλανθρωπία εξ’ αδικούντων απορρέουσα ουκ εστί φιλανθρωπία.
«Περισσότεροι Νόμοι λιγότεροι Δικαιοσύνη»
είχε πει ο Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός Κικέρων.
Τι άραγε συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα; Πολυνομία και λιγότερη Δικαιοσύνη; Είναι γεγονός;
Είμαι καλός άνθρωπος σημαίνει είμαι και δίκαιος άνθρωπος;
«Το να περιμένεις να σου φερθεί ο κόσμος δίκαια επειδή είσαι καλός – άνθρωπος είναι σαν να περιμένεις να μην σου επιτεθεί ο ταύρος επειδή είσαι χορτοφάγος!!!»,
είπε ο αμερικανός συγγραφέας Dennis Wholey.
Τιμούμε την εορτή της Δικαιοσύνης και καλώς πράττουμε. Είναι στοιχείο ανθρώπινου πολιτισμού και ενάρετης φύσης.
Μεταξύ όμως της Δικαιοσύνης και της απονομής της, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που χωρίζει τις έννοιες.
Δεν είμαι από αυτούς που προσπορίζονται την ρήση ότι θα βρούμε δικαιοσύνη στον άλλο κόσμο γιατί σ’ αυτήν την ζωή έχουμε μόνο νόμους!!!

Ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, που φέτος ύστερα από πολλά χρόνια θα τιμήσει την εορτή της Δικαιοσύνης δεόντως και ευπρεπώς, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ και να δεσμευθώ έναντι όλων όσων πάλεψαν και θυσιάστηκαν για έναν δίκαιο κόσμο, είναι η διαρκής εγρήγορσή μου για την στερέωση της απονομής της δικαιοσύνης σε βάσεις τέτοιες, ώστε ο τίτλος της παρούσης γραφής να γίνει πραγματικότητα: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΑ ΝΙΚΑΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ».

Αυτό για να συμβεί δεν χρειάζεται δικαιοσύνη ως θεωρία, απαιτείται όμως δίκαιη απονομής της.
Όσο για το ευφυολόγημα: «Οι Δικηγόροι είναι τόσο ακριβοί που είναι φθηνότερο να προσλάβεις έναν Δικαστή για να σε υπερασπισθεί» απηχεί μεν με «γουστόζικο τρόπο» μίαν αλήθεια, που όμως κατ’ εμέ, όταν υπάρχει ορθός και ανθρώπινος τρόπος απονομής δικαιοσύνης, με τους Δικηγόρους συλλειτουργούς, συμμεριζόμενους τα προβλήματα των πολιτών που υπερασπίζονται, μετουσιώνεται στο μεγαλύτερο ψέμα.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr