Πρεμιέρα την Κυριακή στις 19 Οκτωβρίου και ώρα 15:00, για την εκπομπή του Alpha "Επιστοφή στο χωριό" με πρώτο προορισμό την Μονεμβασιά και τις γύρω περιοχές...

Ανθρώπινες κουβέντες, χοροί και τραγούδια με χρώμα παράδοσης, ήθη και έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα, τοπία που μαγεύουν και προϊόντα που θυμίζουν παλιές καλές εποχές, μας επιστρέφουν στις ρίζες μας, μας «επιστρέφουν στο χωριό».

Η παρουσιάστρια της εκπομπής Ευτυχία Φράγκου κάνει την πρώτη της απόδραση στη Μονεμβάσια Λακωνίας, το «Πέτρινο καράβι» όπως συνήθιζε να την αποκαλεί ο Γιάννης Ρίτσος. Επισκέπτεται το σπίτι του αποτίει φόρο τιμής σε αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα κάποια πράγματα για τη ζωή του. Μέσα στην Καστροπολιτεία, στην πλατεία του Ελκόμενου Χριστού, σε ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία εποχής, όλα μοιάζουν ονειρικά!!!

Άνθρωποι φιλόξενοι, ζεστοί, πρόθυμοι, που σε οδηγούν, μέσα από τις παραμυθένιες εικόνες του παρελθόντος, στο σήμερα. Μιλούν για τον τόπο τους, τις δραστηριότητές τους, τις ασχολίες, τα μοναδικά προϊόντα τους, χορεύουν και τραγουδούν, συνοδεία με την ξεχωριστή φωνή του Ζαχαρία Καρούνη. Με αφορμή τα Θυρανοίξια της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ.Ευστάθιος μιλάει για τις σχέσεις εκκλησίας και νεολαίας. Κατά την επίσκεψη στην εκκλησία του «Ελκόμενου Χριστού», μαθαίνουμε από τον εφημέριο Μονεμβασίας π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, την ιστορία που ακολουθεί την εικόνα της Σταύρωσης, αλλά και την περιπέτεια της κλοπής και της επιστροφής της ύστερα από χρονοβόρες προσπάθειες.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου. Συναντάμε τον μπάρμπα Γιάννη, τον μοναδικό αλευρά, στον πρόσφατα αναστυλωμένο Νερόμυλο της περιοχής. Ο μπάρμπα Γιάννης μάς δείχνει πώς αλέθεται το αλεύρι παραδοσιακά, όπως ακριβώς γινόταν δεκαετίες πριν. Ακόμα, γνωρίζουμε από τη νεολαία νέες γεύσεις κοκτέιλ, υλικά και τεχνικές, και ανακαλύπτουμε τη νυχτερινή ζωή μέσα στο Κάστρο. Γευόμαστε το υπέροχο, βραβευμένο τοπικό κρασί «Μαλβαζία», το οποίο αναβίωσε στην περιοχή ύστερα από μακρόχρονες έρευνες και τέλος, δοκιμάζουμε «Γλίνα με Γκόγκες», ένα παραδοσιακό Μονεμβασιώτικο φαγητό, μαγειρεμένο με αγάπη και μεράκι από την Πρόεδρο της Ένωσης γυναικών «Οι Μονεμβασιώτισσες».

Παρουσίαση: Ευτυχία Φράγκου
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Αρχισυνταξία: Γρηγόρης Γκίνος
Φωτογράφος γυρισμάτων για τον Alpha tv : Τάκης Κούρος

Εκτέλεση παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS Για λογαριασμό του ALPHA