Εξιχνιάστηκαν εννέα (9) περιπτώσεις κλοπών φορτηγών οχημάτων που είχαν γίνει σε περιοχές της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη ένα (1) άτομο, επίσης μέλος της εγκληματικής ομάδας


Συνολικά, από την εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει φορτηγά οχήματα που η αξία τους αγγίζει τις -175.000- ευρώ



ΣΠΑΡΤΗ. Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές φορτηγών οχημάτων. Εξιχνιάστηκαν, συνολικά εννέα (9) περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν, χθες (15.10.2014) το απόγευμα, στη Σπάρτη Λακωνίας, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, με τη συνδρομή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέντε (5) ημεδαποί ΡΟΜΑ, ηλικίας 35, 36, 61, 37 και 54 ετών αντίστοιχα, καθώς και ένας (1) 50χρονος ημεδαπός.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα (1) άτομο, επίσης μέλος της εγκληματικής ομάδας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας προηγήθηκε συστηματική διερεύνηση, στο πλαίσιο της οποίας υπήρχε κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης.
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δρώντας κυρίως βραδινές ώρες, αφού εντόπιζαν φορτηγά οχήματα, τα αφαιρούσαν, τα μετέφεραν σε προκαθορισμένη ερημική τοποθεσία και με ειδικά εργαλεία τα τεμάχιζαν, ενώ στη συνέχεια τα προωθούσαν ως ανταλλακτικά, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, είχαν διαπράξει τις ακόλουθες περιπτώσεις κλοπών οχημάτων:
• Την 9.8.2014 πρωινές ώρες, στην Κερασίτσα Αρκαδίας, αφαίρεσαν φορτηγό όχημα, ιδιοκτησίας ημεδαπού.
• Την 17.8.2014 το βράδυ, στην Παλαιά Επισκοπή Αρκαδίας, αφαίρεσαν φορτηγό όχημα, ιδιοκτησίας ημεδαπού.
• Κατά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της 25.8.2014 έως το μεσημέρι της 26.8.2014, στο Γύθειο Λακωνίας, αφαίρεσαν φορτηγό όχημα, ιδιοκτησίας ημεδαπού, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψαν, αφού πρώτα αφαίρεσαν από αυτό τις μπαταρίες.
• Κατά το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της 25.8.2014 έως το πρωί της 26.8.2014, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, αφαίρεσαν μία (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα και ένα (1) φορτηγό όχημα, ιδιοκτησίας ημεδαπών. Το φορτηγό όχημα στη συνέχεια το εγκατέλειψαν.
• Κατά το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της 26.8.2014 έως το πρωί της 27.8.2014, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, αφαίρεσαν φορτηγό όχημα, ιδιοκτησίας ημεδαπού.
• Κατά το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της 31.8.2014 έως το πρωί της 1.9.2014, στην Τρίοδο Μεσσηνίας, αφαίρεσαν φορτηγό όχημα καθώς και τις πινακίδες κυκλοφορίας άλλου φορτηγού οχήματος, ιδιοκτησίας ημεδαπού.
• Κατά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της 2.9.2014 έως το πρωί της 3.9.2014, στο 2ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Τρίπολης – Άργους, αφαίρεσαν φορτηγό όχημα, ιδιοκτησίας ημεδαπού.
• Κατά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της 4.9.2014 έως το πρωί της 5.9.2014, στο 33ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σπάρτης-Γυθείου, αφαίρεσαν φορτηγό όχημα, ιδιοκτησίας ημεδαπού.
• Κατά το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της 21.9.2014 έως το πρωί της 22.9.2014, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας, αφαίρεσαν τρία (3) φορτηγά οχήματα, ιδιοκτησίας ημεδαπού, εκ των οποίων το ένα (1) στη συνέχεια το εγκατέλειψαν.
Συνολικά, από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει φορτηγά οχήματα, που η αξία τους αγγίζει τις -175.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
• Τρία (3) φορτηγά οχήματα και τμήματα φορτηγών, τα οποία ήταν προϊόντα κλοπής και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
• Δίκυκλη μοτοσικλέτα, η οποία ήταν προϊόν κλοπής και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.
• Κυνηγετικό όπλο.
• Σπάθα.
• Κόφτης μετάλλων.
• Έξι (6) κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης.
Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, για να εξακριβωθεί το εύρος της εγκληματικής τους δράσης και η τυχόν συμμετοχή τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.