ΣΠΑΡΤΗ. «Αποκάλυψη» για τους δημότες ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου. Ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης και τινές συνεργάτες του «έβγαλαν» πάλι τον κακό εαυτό τους, αφήνοντας άναυδους τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους. Κατά τη διαδικασία των ανακοινώσεων και τη συζήτηση θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης πολλές φορές προκάλεσαν τόσο το Σώμα όσο και το ακροατήριο με συλλογιστικούς ακροβατισμούς και ακραίες αντιλήψεις περί της ελευθερίας του λόγου, του τύπου και της δημοκρατίας.

Η στάση εν γένει της «αξιωματικής» αντιπολίτευσης ανάγκασε τον εγκρατή συνήθως Πρόεδρο του Σώματος Σπύρο Μοιράγια να πει:
«Δεν θα αφήσω να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο «καφενείο» χειρότερο απ’ ότι ήταν… Δεν έχω διάθεση να γίνω καραγκιόζης… Θα εφαρμόσω τον κανονισμό…»

Όλα άρχισαν όταν ο τέως Δήμαρχος Σταύρος Αργειτάκος αναφέρθηκε σε «κάποιους» που μιλούσαν για ορκωτούς λογιστές (που πρέπει να ελέγξουν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή)

Το ύφος του Στ. Αργειτάκου υποχρέωσε τον επικεφαλής της «Ελπίδας» να του θυμίσει ποιος είχε κάνει λόγο για ορκωτούς λογιστές που απ’ ότι φαίνεται πρέπει να ελέγξουν κάθε πτυχή της διαχείρισης της εποχής Αργειτάκου.

Η κόντρα συνεχίστηκε όταν τόσο ο Αργειτάκος όσο και οι σύμβουλοί του Κοκκορός και Δημητρόπουλος δεν άφηναν τον επικεφαλής της «Ελπίδας» να ολοκληρώσει μια πρόταση σχετικά με τους «λάτρεις» του Αδόλφου Χίτλερ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χρειάστηκε επίμονη παρέμβαση Προέδρου και Δημάρχου για να μπορέσει ο Χρηστος Αλεξάκος να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του με την οποία περιέγραφε το ψυχογράφημα του Αδόλφου Χίτλερ και καλούσε τον Σταύρο Αργειτάκο να διαγράψει από την παράταξή του εκείνους που σήμερα νοσταλγούν τα υποπροϊόντα της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας και των συνεπειών της «πολιτικής» της.

Η έκρηξη από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν ανεξέλεγκτη…

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο κρίσιμα όταν ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αλεξάκος εισηγήθηκε την ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων και την εξασφάλιση σε όλα τα ΜΜΕ σήματος (ήχο και εικόνα) για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Με συλλογισμούς και τοποθετήσεις που εν πολλοίς αποπροσανατόλισαν το Σώμα, η παράταξη Αργειτάκου θέλησε να πείσει τους πάντες, και τους δέκα περίπου εκπροσώπους ΜΜΕ που ήταν στην αίθουσα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών πρέπει να προτιμηθεί η (τοπική) τηλεόραση, με την οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε μισθωμένη συνεργασία.

Δεν δέχονταν δηλαδή ότι πρέπει ο Δήμος να έχει την ευθύνη για την λήψη των συνεδριάσεων αναθέτοντάς σε επαγγελματία αδειούχο οπερατέρ το έργο αυτό. Δεν δέχονταν επίσης ότι αυτό το υλικό θα συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών αφού θα μπορεί αυτόματα να αναρτηθεί στο διαδίκτυο απ’ όπου μπορούν να το μεταδώσουν, να το αναπαράγουν ή και να το αρχειοθετήσουν όλα τα ΜΜΕ (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, site). Δεν δέχονταν επίσης ότι κάποια στιγμή πρέπει και ο κόσμος που ακούει ραδιόφωνο ή διαβάζει ιστοσελίδες, να έχει πρόσβαση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατί όχι την ώρα τέλεσής τους.

Χρειάστηκε να επιμείνει ο εισηγητής, μάταια, αλλά και να θυμίσει ο Δήμαρχος ότι η νέα πρόταση εξασφαλίζει στον Δήμο καλύτερη κάλυψη, καλύτερη επικοινωνία, αρχείο ήχου και εικόνας από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό των συνεδριάσεων και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ΜΜΕ. Επίσης ο κ. Βαλιώτης τόνισε στον τέως Δήμαρχο κ. Αργειτάκο ότι η νέα πρόταση θα στοιχίζει λιγότερο στον Δήμο απ’ ότι η σύμβαση που είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική Αρχή που πλήρωνε κάθε μήνα 1400€ για την μαγνητοσκόπηση των Συνεδριάσεων.

Η «αξιωματική» αντιπολίτευση απέδειξε ότι φοβάται τον τύπο και την άπλετη προβολή όλων όσων διαδραματίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι υπήρξε δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αργειτάκου, ο Χρήστος Δημητρόπουλος, που είπε ότι τα ΜΜΕ για να ζήσουν περιμένουν να πληρωθούν από τον Δήμο… Προφανώς αναπόλησε στις μεθόδους της Δημοτικής περιόδου Αργειτάκου, όπου πράγματι, όπως είπε και ο Δήμαρχος Βαλιώτης, υπήρχαν αποκλεισμοί ΜΜΕ, που καθιστούν ευνοϊκή την αντιμετώπιση των υπολοίπων. Από το ακροατήριο πρόσθεταν δημότες ότι ο Δήμαρχος Αργειτάκος επέτρεπε να πληρώνονται συγκεκριμένα ΜΜΕ από Νομικά πρόσωπα και Υπηρεσίες του Δήμου, ενώ άλλα τα είχε αποκλείσει...

Μοιραία η συζήτηση για την ζωντανή κάλυψη των Δημοτικών Συμβουλίων έφερε στο προσκήνιο το κρίσιμο θέμα της ελευθεροτυπίας και έτσι η Δημοτική Αρχή είναι πλέον υποχρεωμένη να διερευνήσει τις δαπάνες που αφορούν ΜΜΕ σε όλη την περίοδο δημαρχίας Αργειτάκου.

Βέβαιον είναι ότι αυτή η εξέλιξη θα πυροδοτήσει και θα αποκαλύψει και άλλες παθογένειες του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης την περίοδο που φέρουν τη σφραγίδα του τέως Δημάρχου Αργειτάκου.

Δείτε αργότερα αναλυτικό ρεπορτάζ από όλα όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο (κείμενο, φωτογραφίες και video)