Γράφει ο Σταύρος Αραχωβίτης

Η μια κακή είδηση διαδέχεται την άλλη για την Ελληνική και Ευρωπαϊκη Οικονομία και παραγωγή:

1. Είδηση πρώτη: Μείωση 5,9% μαζί με τα πετρελαιοειδή και αντίστοιχα μείωση 6,1% χωρίς τα πετρελαιοειδή των Ελληνικών εξαγωγών τον Αύγουστο.
Αντίστοιχα μείωση εισαγωγών 16,4% μαζί με τα πετρελαιοειδή . Η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση 13,0%.
Πηγή:www.capital.gr

2. Είδηση δεύτερη: Οι γερμανικές εξαγωγές κατρακύλησαν 5,8% τον Αύγουστο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση τους από την κορύφωση της κρίσης τον Ιανουάριο του 2009 και μία ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται εν μέσω ευρύτερης αδυναμίας της Ευρωζώνης και κρίσεων στο εξωτερικό.
Πηγή: Έθνος

3. Είδηση Τρίτη: Μείωση 2,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας τον Ιούλιο εφέτος, ενώ σε μέσα επίπεδα στο επτάμηνο προκύπτει πτώση κατά 2,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
4. Είδηση τέταρτη: Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία προσφυγής τους στον τραπεζικό δανεισμό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πηγή:www.capital.gr

Οι ανωτέρω ειδήσεις δείχνουν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της εμμονικής πολιτικής λιτότητας της Γερμανικής χρηματο – οικονομικής ελίτ όπως εκφράζεται από την εκπρόσωπο της, την κα Μέρκελ.
Ταυτόχρονα αυτή η ελίτ και η ντόπια κυβέρνησή τους, η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, μιλάνε για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Πως την εννοούν άραγε; Μέσω της κινεζοποίησης της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Κοινωνίας και Οικονομίας; Με μισθούς, ασφάλιση, υγεία και συνθήκες εργασίας Ασιατικών χώρών;

Ή μήπως μέσω Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εμπνεύσεως κ. Φούχτελ; Με ελαστικές μορφές εργασίας, μισθούς εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους και ειδικά φορολογικά και περιβαλλοντικά κίνητρα για τους επιχειρηματίες;
Μιλάνε για μείωση της ανεργίας. Πως την εννοούν άραγε; Με μορφές εργασίας τύπου «λάστιχο» και συνθήκες Μεσαίωνα; Αυτές τις μορφές που πρωτοεμφανίστηκαν στην Γερμανία με την Λευκή Βίβλο και συνεχίζονται με ωριαία απασχόληση [συμβάσεις ωραρίων μηδενικού διασφαλισμένου χρόνου (zero-hour contracts)] , συνθήκες που ακόμα δεν έχουμε βιώσει ακόμα; Βέβαια, η σύνοδος για την απασχόληση στην οποία μετείχε και ο πρωθυπουργός μας και η οποία διάρκεσε μόλις 3 ΏΡΕΣ, δεν έφερε τίποτα, παρά μόνο ευχολόγια. Όμως με τα ευχολόγια δεν επιλύονται τα πραγματικά προβλήματα…

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Τσίπρα στην ΔΕΘ, στον λεγόμενο 2ο πυλώνα που αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, γίνεται αναφορά για τις στοχεύσεις μας σχετικά με την στήριξη της παραγωγής:

Ανακοινώνεται η Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και Τράπεζας Ειδικού Σκοπού με αρχικό κεφάλαιο 1 δις ευρώ.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αναθέρμανση της παραγωγής, η στήριξη των παραγωγών πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, η στήριξη των εξαγωγών. Προσδοκώμενο αποτέλεσμα αποτελεί η Ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις με δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας (και όχι απασχόλησης), με συνεισφορά στο ΑΕΠ, με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και με προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο, γιατί η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές καταστροφής.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr