Γράφει ο Χρήστος Πλειώτας

Πάντα με γοήτευε να προβλέπω το απρόβλεπτο, πλην όμως όχι με συναισθηματικές εξάρσεις, αλλά με λογικά επιχειρήματα.

Και πάντα τολμούσα να δημοσιοποιήσω τις προβλέψεις μου χωρίς να με νοιάζει εάν πέσω έξω.
Είναι ωραίο να επιβεβαιώνεσαι πριν συμβεί το γεγονός ή να διαψεύδεσαι μετά το γεγονός, γιατί σημασία έχει το θάρρος της δοκιμασίας να προβλέπεις.

Σήμερα είμαι σε θέση να γράψω ότι η χώρα έχει μπει σε βέβαιη πορεία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Βαδίζουμε ΣΥΡΙΖΑ προς το ΣΥΡΙΖΑ» πλην όμως όχι αυτοδύναμα, αλλά με συγκυβέρνηση ΝΔ και με ένα αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ που με τα απομεινάρια του θα χτίσει τον εαυτό του, και πάλι ως η αντιπολίτευση – αυτή τη φορά – της νέας μεταπολίτευσης.

Μην αυταπατάσθε: Αυτό θα συμβεί και ίσως για πολλούς να είναι το απρόβλεπτο, όμως το απρόβλεπτο είναι πάντα προβλέψιμο.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κυβερνηθεί από αμιγώς αριστερή κυβέρνηση. Εάν ήταν διαφορετικά ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαγράψει ποσοστό αυτοδυναμίας.
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει σε Ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα με αμιγώς αριστερή κυβέρνηση. Δεν θα το άντεχε αυτό το συμμαχικό «στερέωμά» της.

Όσο κι αν έχει «δεξιωθεί» την δεξιά γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν έχει μαλακώσει ο ριζοσπαστικός του λόγος, όσο και αν έχουν φυλλορροήσει τα αθεϊστικά πάλαι ποτέ μανιφέστα του, δεν αρκούν όλα αυτά στον ασφαλή νεοέλληνα με τις διαμορφωμένες ενσταλάξεις του (πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, πρόοδος, σιγουριά, ασφάλεια) για να το δεχθεί ως ΜΟΝΑΔΙΚΟ του κυβερνήτη.

Ο Έλληνας θέλει την «ασπίδα» της δεξιάς συγκυβέρνησης, δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ που του προκύπτει ως ανάγκη εναλλακτικής πολιτικής επιλογής.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας έχει την τάση να δημιουργεί την επόμενη αντιπολίτευση, στον ίδιο σταθερό χώρο που έμαθε δεκαετίες τώρα να εμπιστεύεται: Τον κεντρογενή, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό χώρο που έχει αρχίσει να «κυλά σαν ποτάμι», με τα πράσινα χρώματα του ΠΑΣΟΚ και της ΕΛΙΑΣ.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Έλληνες είναι προ των εκλογών, όχι για να κυβερνήσει αυτοδύναμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί έχει ήδη προετοιμασθεί η συγκυβέρνηση με την ΝΔ.
Ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι ο Πρόεδρος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και θα προκύψει από τις εκλογές προ του Μαρτίου 2015.

Το πολιτικό περιβάλλον έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.
Βαδίζουμε ολοταχώς προς Εθνικές εκλογές, οι οποίες απλώς θα επισφραγίσουν την εθνική ανάγκη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μέσα στα πλαίσια αρχών και πολιτικών, που θα κάνουν την Ελλάδα να νοιώσει περισσότερο δυνατή, ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις τέτοιας έντασης, που ούτε καν φανταζόμαστε σήμερα.

Δεν υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές για μοναχικές κυβερνήσεις.
Η παρούσα συγκυβέρνηση είναι εδώ και καιρό θνησιγενής όχι λόγω ΝΔ αλλά λόγω ΠΑΣΟΚ.
Ο δυνατός «παίχτης» αυτής της συγκυβέρνησης θα πρέπει να συγκυβερνήσει με τον άλλον ισχυρό παίκτη που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο έμπολα που θα μας κτυπήσει επικίνδυνα την πόρτα, οι προκλήσεις πολέμου δίπλα μας, ο ενεργειακός ανταγωνισμός και η επιλογή των ισχυρών από «πειραματόζωα» να μας μεταβολίσουν σε αναβαθμισμένα «πρωτόζωα» θα επιβάλουν την συγκυβέρνηση των σημερινών, φαινομενικά άφιλων πολιτικών χώρων, ως την νέα προοπτική σωτηρίας.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr