ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ. Σεμινάριο Αρχαίας Λύρας πραγματοποιήθηκε στο Ξηροκάμπι το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, στο στέκι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου. Προηγήθηκε, την Παρασκευή 17-10 η προβολή της ταινίας του Φ. Κουτσαφτή "Αγέλαστος Πέτρα".

Τα σεμινάρια διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου. στη γνωριμία με την Αρχαία Λύρα καθοδήγησε τους παρευρισκόμενους η Αλίκη Μαρκαντωνάτου, μουσικός (πιάνο, ακορντεόν) , η οποία τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται κυρίως με την Αρχαία Λύρα.

Τα σεμινάρια είχαν μεγάλη συμμετοχή κι ακολούθησε "μουσικό ταξίδι", καθώς ακούστηκαν μελωδίες από τις Αρχαίες Λύρες, από παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια και από τα κινέζικα Dizi και Gu Zheng, καθώς συμμετείχε στο σεμινάριο κι ένα ζευγάρι κινέζων, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη Λύρα.

Στόχος του Συλλόγου είναι να δημιουργηθεί μια σταθερή ομάδα εκμάθησης Αρχαίας Λύρας από την Αλίκη Μαρκαντωνάτου, η οποία θα έρχεται στο Ξηροκάμπι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν και 2 κατασκευαστές Αρχαίας Λύρας, ένας εκ των οποίων ζει κι έχει το εργαστήρι του στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.