ΣΠΑΡΤΗ. Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σπάρτης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρήστος Αλεξάκος παρουσίασε τα βασικά σημεία του Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής και ζήτησε από τα μέλη να μελετήσουν τόσο τον κανονισμό ώστε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί το πλάνο δράσης της Επιτροπής.

Τα μέλη της Επιτροπής, τακτικά και αναπληρωματικά τοποθετήθηκαν τόσο σε ειδικά όσο και σε γενικά ζητήματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της Λακωνίας. Αναπτύχθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που διήρκεσε 2 ώρες όπου αποτυπώθηκαν οι πρώτες επισημάνσεις και προτάσεις των μελών της επιτροπής. Κυρίως όμως έγινε γόνιμος διάλογος για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Επιτροπή ώστε να αξιοποιήσει τα δυνατά σημεία του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Σπάρτης.

Ο κ. Αλεξάκος διευκρίνισε ότι ο Τουρισμός, ως αντικείμενο μελέτης κι εργασίας είναι διάφορος του Πολιτισμού. Στον Δήμο Σπάρτης όμως υπάρχουν τομείς και πτυχές που χαρακτηρίζουν την τουριστική πολιτική, όπως είναι ο Πολιτισμός, η Ιστορία, η Παράδοση κ.λ.π. Μάλιστα δεν δίστασε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι η Επιτροπή πρέπει να διαχειριστεί από την έλλειψη χώρων υγιεινής στο Μουσείο έως τη συμμετοχή της Σπάρτης στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή είναι η συμμετοχή του Δήμου στην Έκθεση Philoxenia της Θεσσαλονίκης, όπου έχει συμβατική προγραμματική υποχρέωση να συμμετέχει. Η Διεθνής Έκθεση Philoxenia με τη δυναμική της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας 30 ετών, παραμένει το κύριο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και σας υποδέχεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τις 13 έως τις 16 Νοεμβρίου 2014. Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει ότι πιο σύγχρονο έχει η τουριστική βιομηχανία διεθνώς εμπλουτίζοντας την ελληνική εκθεσιακή πραγματικότητα με ένα γεγονός υψηλού επιπέδου και αυστηρά επαγγελματικού προσανατολισμού. Σε αυτή την έκθεση υπάρχει ειλημμένη απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για συμμετοχή.

Όπως τόνισε όμως ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μανουσάκης δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή προετοιμασία και τα χρονικά πλαίσια είναι ασφυκτικά.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης του Γραφείου Τουρισμού στην προοπτική που θέλει να υποστηρίξει γραμματειακά την Επιτροπή Τουρισμού.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του προέδρου των Ξενοσοχείων Λακωνίας κ Δημήτρη Πολλάλη ο οποίος ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να μελετήσουν το γενικό πλάνο – μελέτη της Ένωσης Ξενοδοχείων που υπαγορεύει τις κινήσεις και ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Τουριστική ανάπτυξη.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή.