Κύριε Διευθυντά,

Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς και τις επιφυλάξεις που είχα, αισθάνομαι τελικά έντονη την ανάγκη να βγώ και να δηλώσω δημόσια ότι στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ. Το κάνω διότι στην δύσκολη φάση που περνάμε, ως δημόσιο πρόσωπο, θεωρώ ευθύνη μου πολιτική και καθήκον μου προσωπικό να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να μην την κρύβω.

Μπορεί να έχω αποσυρθεί από την πολιτική ζωή, τον δημόσιο διάλογο και να «μονάζω» στο χωριό μου το Κυπαρίσσι, αλλά δεν έπαψα ποτέ να είμαι σκεπτόμενος, ενεργός, αγωνιών και τελικά πάσχων πολίτης. Είμαι από το 2008 αποστασιοποιημένος και απογοητευμένος από αυτό το σάπιο και καταστροφικό πελατειακό πολιτικό σύστημα. Ιδιαίτερα δε από το κόμμα που επί 35 χρόνια υπηρέτησα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετακόμισε στην Συγγρού, και μετεξελίχθηκε σε συνιστώσα της ΝΔ, ασκώντας, στα πλαίσια της συγκυβέρνησης με τον Σαμαρά, μια δεξιά αντιλαϊκή πολιτική. Προσωπικά, υπήρξα και εξακολουθώ να δηλώνω αριστερός. Με την προϋπόθεση αυτή συμμετείχα από το 1976 στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ όσο αυτό με εξέφραζε, δηλαδή μέχρις ότου αυτό παρέκλινε από τις βασικές αρχές και αξίες του τις οποίες όλοι οι Έλληνες διαχρονικά γνώρισαν στην πράξη.

Υπό την έννοια αυτή βγαίνω σήμερα και δηλώνω δημόσια πως στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ. Διότι πιστεύω ακράδαντα πως είναι, στην παρούσα φάση, η μόνη προοδευτική πολιτική δύναμη που μπορεί, όπως ακριβώς συνέβη το 1981, να βγάλει την χώρα από την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που την μαστίζει. Και από την άποψη αυτή χαιρετίζω την αναγνώριση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ της ανάγκης, έστω και καθυστερημένα, για διεύρυνση της πολιτικής του επιρροής με άνοιγμα στην κοινωνία. Δείχνει πως μερικοί από εμάς δεν είμαστε ανεπιθύμητοι ούτε και βαρίδια στα πόδια των στελεχών του. Για τον λόγο αυτό, εγώ προσωπικά βγαίνω ανοιχτά σήμερα στηρίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς θα τον ψήφιζα σιωπηλά και μόνο. Και αυτό ακριβώς καλώ να κάνουν και άλλοι πολίτες που έχουν συμμετάσχει, όπως εγώ στα κοινά, και έχουν μέσα τους αριστερές ή έστω προοδευτικές τις καταβολές τους. Σας ομολογώ θα νιώσουν τουλάχιστον ανακούφιση.

Και για να μην βρεθεί κανένας ανεγκέφαλος και ισχυριστεί πως καιροσκοπικά εγκατέλειψα το κόμμα μου και στηρίζω ένα άλλο, δηλώνω δημόσια και κατηγορηματικά: Πρώτον, δεν έφυγα εγώ από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έφυγε από εμένα και από τον δρόμο του. Δεύτερον, δεν με ενδιαφέρουν οι θεσούλες, τα οφίτσια και τα ψηφοδέλτια της επόμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω και καλλίτερα πράγματα να κάνω στη ζωή μου, εκτός της πολιτικής.

Σε ότι με αφορά πιστεύω πως ολοκλήρωσα μια έντιμη και αξιοπρεπή παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου μας, κερδίζοντας στην πράξη την εκτίμηση των συντρόφων μου δεξιά και αριστερά. Άλλωστε, συμφωνώ και εγώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προοπτική της εξουσίας που τον περιμένει, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ούτε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ούτε και σημαία ευκαιρίας, αλλά ο κορμός για ένα λαϊκό σαρωτικό πατριωτικό κίνημα που αυτή τη φορά θα μας σώσει πραγματικά και θα πάει τα πράγματα μπροστά. Με τις σκέψεις αυτές και το βλέμμα ιδιαίτερα στους νέους και μη προνομιούχους Έλληνες, δηλώνω ανοιχτά πως στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ και τον ψηφίζω ανεπιφύλακτα.


Χρόνης Πολυχρονίου