Γράφει η Γαρυφαλιά Γεωργακοπούλου*

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Τα στατιστικά στοιχεία στην χώρα μας, στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά:
• Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.

• Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.

• Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.

• Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

• Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Στη Λακωνία είναι πρόσφατα τα περιστατικά με θύματα νεαρές αλλοδαπές που εξωθήθηκαν στην πορνεία από ημεδαπούς ενήλικες.

Στη Λακωνία είναι διάχυτη μια άλλη μορφή ιδιότυπης ψυχολογικής και κάποτε και σωματικής βίας σε λανθάνουσα μορφή, αυτή που θέλει την γυναίκα της υπαίθρου να διαδραματίζει ρόλο σύνθετο, εξαιρετικά δύσκολο έως και ανυπόφορο και να είναι υπόλογη για ότι κάνει αλλά και για ότι δεν κατορθώνει να κάνει...

Οι πολιτικές, οι νοοτροπίες, οι κακές παραδόσεις και τα στρεβλά πρότυπα έχουν καταστήσει τη θέση της γυναίκας θέση υπόλογης, ένοχης, κατηγορούμενης και ελεγχόμενης από μια κοινωνία ευθυνόφοβη και αναχρονιστική. Η άσκηση βίας δεν είναι μόνον αυτή που αφήνει δερματικούς μόλωπες αλλά και αυτή που σκιάζει την ψυχή και εγκλωβίζει το συνάισθημα.

*Εκπαιδευτικός, μέλος της Επιτροπής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Σπάρτης