Το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης διανύοντας τα 12 χρόνια μουσικής πορείας και προσφοράς του , συμμετέχει μαζί την Βυζαντινή Χορωδία «Βυζαντινοί Υμνωδοί» και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης σε μία μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση- Μουσικό Αφιέρωμα στη Γέννηση του Κυρίου με τίτλο Φώς Χριστού Ανέτειλεν, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 8 το βράδυ.

Την εκδήλωση φιλοξενεί και διοργανώνει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής.
Πρόκειται για μια μοναδική μουσική βραδιά -αφιερωμένη στο μεγαλείο της Θείας Γέννησης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της ένα μουσικό οδοιπορικό που ξεκινάει από τον 4ο αι. μ.Χ. με βυζαντινές συνθέσεις σπουδαίων μελουργών που αναφέρονται στη Γέννηση (Ρωμανού Μελωδού, Ιωάννη Δαμασκηνού, Πέτρου Πελοποννήσιου, Ιάκωβου Πρωτοψάλτη, Χουρμούζιου Χαρτοφύλακος) και φθάνει μέχρι σήμερα με το έργο που θα παρουσιαστεί σε Α΄παγκόσμια εκτέλεση «Άστρον ήδη Ανατέταλκεν» που ο συνθέτης-Αρχιμουσικός και Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου έγραψε ειδικά για τη συναυλία καθώς και με κάλαντα του Δωδεκαημέρου.

Το ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα παρουσιάζουν τα φωνητικά και ενόργανα σύνολα του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης, οι «Βυζαντινοί Υμνωδοί» σε διδασκαλία- διεύθυνση του καθηγητή πατρός Νικολάου Τσάκου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σπυρίδωνος Παυλάκη καθώς και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης σε διδασκαλία χορών Τάχου Μίχα.
Την έρευνα-κείμενα και αφήγηση κειμένων θα κάνει η δρ.Μεταξία Παπαποστόλου . Την επεξεργασία κειμένων, παρουσίαση και σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβαν η ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και συγγραφέας ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη και η Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης Κυριακή Χελιώτη.