ΣΠΑΡΤΗ. «Ανοίξτε την καρδιά σας στον Χριστό και πείτε ένα ήμαρτον, μια συγνώμη… όπως κήρυξε ο Άγιος της πόλης σας, ο Όσιος Νίκων…».

Σε αυτό κάλεσε τους πιστούς που συμπροσευχήθηκαν με την Εκκλησιαστική και Πολιτική ηγεσία ανήμερα της Εορτής του Πολυούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας.

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Σπάρτης Όσιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε» στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 25 Νοεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, ετελέσθη ο Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Στο φετινό εορτασμό προσκεκλημένοι του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης ήταν οι Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος και Αργολίδος κ. Νεκτάριος.

Σήμερα στις 7.00 το πρωί ετελέσθη ο Όρθρος και στη συνέχεια η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις 11.00 ξεκίνησε, με την πρέπουσα λαμπρότητα και υπό τους παιανισμούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης, η περιφορά της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος στους κεντρικούς, στρωμένους με βάγια, δρόμους της Λακωνικής πρωτεύουσας όπου έκαιγε λιβάνι. Το κρύο ήταν δυνατό αλλά όπως είπε ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος από τον άμβωνα «η περιφορά θα γίνει ακόμα και με χιόνι!»

Ο Μητροπολίτης Κομοτηνής μιλώντας στο εκκλησίασμα μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα συνεορτάζουν τα άνω τοις κάτω και συνομιλούν τα κάτω τοις άνω. Μέσα σε αυτή την ενότητα βιώνουμε τον παράδεισο… Αυτό έχουμε ανάγκη. Να ζήσουμε εν κοινωνία προσώπων και εν κοινωνία Χριστού… Αυτή η κοινωνία θέλει αγώνα και αγωνία.

Σήμερα εδώ νοικοκύρης, οικοδεσπότης είναι ο Όσιος Νίκων. Ο Πολυούχος της Σπάρτης, ζωντανός, ανάμεσά μας. Βακτηρία της ζωής μας. Ο Άγιος με τη ζωή του μοσχοβολά την δική μας ζωή.

Η ζωή μας σήμερα κατατρώγεται από την καθημερινότητα. Εγωισμός και αμαρτία διώχνουν μακριά την μοσχοβολιά του Θεού… Είμαστε κουρασμένοι από όσες κρίσεις μας τριγυρίζουν. Κρίσεις που δεν είναι τιμωρία του Θεού αλλά αποτέλεσμα των ανθρωπίνων πράξεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Σήμερα βέβαια μας νοιάζει μόνο η οικονομική κρίση. Άραγε από ποιους έχουμε ανάγκη σήμερα; Από οικονομολόγους, μαθηματικούς και προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών; Ο Άγιος λέει: Ένα ήμαρτον, μια συγνώμη προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους και μπορεί να αλλάξει ο ρούς της Ιστορίας. Ο Άγιος Νίκωνας με το κήρυγμά του συνεχίζει αυτό του Τιμίου προδρόμου και μετά του Χριστού μας… «Μετανοείτε, ήγγικεν η Βασιλεία του Θεού…». Αυτό συνέχισε και κήρυξε ο Άγιος Νίκωνας. Το πρώτο κήρυγμα της πίστης μας είναι η μετάνοια. Το κήρυγμα της επιστροφής. Η μετάνοια δεν είναι απλή διαδικασία. Δεν είναι περισυλλογή ή αυτοέλεγχος. Είναι αλλαγή νού και καρδιάς. Πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας για να χωρέσει όλος ο κόσμος. Χωρίς ανταλλάγματα. Χωρίς αλισβερίσι… Σήμερα είναι η εορτή της μετάνοιας… Ο Χρίστος δέχθηκε ως πολυτιμότερο δώρο, όχι τον χρυσό, το λιβάνι και τα σμύρνα αλλά το δάκρυ από ένα εξομολογητήριο… Αυτό θέλει την μετάνοιά μας. Ανοίξτε την καρδιά σας στον Χριστό…»

Στον εορτασμό παραβρέθηκαν ο υπουργός Λ. Γρηγοράκος, οι βουλευτές Λακωνίας Δαβάκης και Πατριανακου, η Αντιπεριφερειάρχης Ντια Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης Σπ. Μοιράγιας, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος κ.α.

Την παραμονή, στις 5.00 το απόγευμα, στον Ιερό ναό Οσίου Νίκωνος, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε η ενθρόνιση της Ιερής Εικόνας του Αγίου στο μέσο του Ναού. Παρών ήταν ο Περιφερειάρχης Π Τατούλης.