ΚΑΣΤΟΡΙ. Η Γιορτή της Μπουκουβάλας, στο Καστόρι αποτελεί αφορμή συνεύρεσης των συμπολιτών με το εξαιρετικό πρόσχημα του ψημένου ψωμιού βουτηγμένου στο αγουρόλαδο… Εξου και η τέλεσή της τέλος Νοεμβρίου. Όταν τα πρώτα ελαιόλαδα των Βορείων Δήμων ρέουν στα λινά.

Ο Σύλλογος Λουσίνα, με αρκετή όρεξη, οικονομική βοήθεια από τον Δήμο Σπάρτης και στήριξη από επαγγελματίες και πολίτες «έστησε» και φέτος στον Άγιο Μάμα την γιορτή της Μπουκουβάλας, η οποία φυσικά δεν ήταν «ορφανή» αλλά συνοδευόταν από ζεστή «φασουλάδα», καπνιστό χοιρινό και άφθονο κρασί. Συνάμα το σκηνικό της γιορτής συμπλήρωναν η φωτιά με τα κούτσουρα, η πανηγυριώτικη μουσική και τα εκθετήρια ειδών, προϊόντων κι έργων Καστανιωτών…

Η παράδοση ήθελε στον Άγιο Μάμα να γίνεται γλέντι τέλος Ιουλίου, οπότε η φυσική δροσιά ήταν και η αφορμή για παρατεταμένο γλέντι. Εδώ και κάποια χρόνια η Γιορτή της Μπουκουβάλας «ζεσταίνει», κατά το δυνατόν, τον χώρο που αναπτύσσεται κάτω από τα πλατάνια και κάτω από τον «Ξενώνα» της τέως Κοινότητας.

Φέτος, Σάββατο 29 Νοεμβρίου, οι πολίτες από την ευρύτερη περιοχή είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ανταμώσουν καθώς γιορτή ξεκινά νωρίς το απόγευμα και «λύεται» αργά το βράδυ.

Συνεόρτασαν «τα άνω τοις κάτω» θα ισχυριζόταν κάποιος βλέποντας να συμμετέχουν στη γιορτή ο τ. υφυπουργός και βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης , ο τ. πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο τ. γ.γ. υπουργείων και τ. Νομάρχης Αχαίας και Σάμου Δημήτρης Πανταζής, o επικεφαλής της Ελπίδας Χρήστος Αλεξάκος, δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Συλλόγων, στελέχη κομμάτων κ.α.

Κάποιος άλλος θα έλεγε ότι «συνομίλησαν τα κάτω τοις άνω» αφού πλέον τέτοιες γιορτές δίνουν την ευκαιρία στους «κάτω» να εκφράσουν στους «άνω» παράπονα και αιτήματα που προκύπτουν από το «άνω – κάτω» που διαπιστώνεται σήμερα στη ζωή της χώρας και της κοινωνίας.

Όπως και νάχει, η γεύση που μένει από τέτοιες γιορτές και ανταμώματα είναι γλυκόπικρη οπως το ψωμί όταν το βουτάς στο αγουρόλαδο. Τυχαίως ο συμβολισμός; Η δύναμη του τόπου είναι το ζυμωμένο με τον κάματο ψωμί βαπτισμένο στο ευλογημένο αγνό ελαιόλαδο που φέτος αναδεικνύεται σε ισχυρό συμπαραστάτη των αγροτών μας.
Κρατάμε ως επιστέγασμα τις ευχές όλων για υγεία και προκοπή…